Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Salesforce

Smart teknik hjälper till med klimatmål

Klimatkrisen ställer krav på att hela samhället gör förändringar, men många snubblar redan på väg ur startblocken. Läs tipsen om hur offentlig sektor kan ta teknik till hjälp – för att enklare gå från ord till handling.

Publicerad: 21 september 2022, 12:20


Salesforces verktyg hjälper kunderna att minska sina klimatavtryck.

Tiden när det gick att låta klimatmål stanna vid pappersprodukter är förbi. Samtidigt brottas många organisationer med att få till en effektiv arbetsprocess för att uppnå målen. Men det finns smart teknik som underlättar för offentlig sektor och här är stegen som kan optimera arbetsflödet och leda till en grönare organisation:

1. Skippa magkänslan – öppna en guldgruva av kunskap
När vi talar om grön omställning är CO2-avtrycket en avgörande parameter, ändå är det fortfarande många som har dålig koll på organisationens faktiska klimatavtryck. Det beror ofta på att uppgifterna är ofullständiga eller svåråtkomliga. Att till exempel beräkna koldioxidutsläppen från energiförbrukning och företagsresor kan vara komplext och tidskrävande.

Men det behöver inte vara svårt att få tillgång till en guldgruva av kunskap. Med teknikens hjälp, som till exempel verktyget Net Zero Cloud, blir det enkelt att få alla data att flöda direkt in i en och samma plattform. Det gör att organisationen effektivt kan kvantifiera koldioxidavtryck för utsläpp inom Scope 1, 2 och 3 och att den som är ansvarig kan formulera en klimatåtgärdsplan via en samlad informationskälla i Customer 360.

2. Snygga till siffrorna – så blir data visuellt tilltalande
När kunskapen är inhämtad blir det mycket enklare att utvärdera nuläget och skapa realistiska planer framåt. Men för att verkligen kunna använda kraften i den rådata som samlats in, behöver den också presenteras på ett lättillgängligt sätt.

Mottagaren måste snabbt kunna identifiera vad som är viktigast att ta till sig. Då kan ett verktyg som Tableau med fördel användas. Till exempel för att visualisera organisationens klimatavtryck, hur olika leverantörers utsläpp utvecklas och hur vägen mot satta klimatmål ser ut.

3. Snubbla inte på målsnöret – sprid informationen
Kunskapen är insamlad, siffrorna omvandlade till visuellt tilltalande grafer och illustrationer. Så vad händer nu? Här gäller det att inte falla i fällan, genom att låta kunskapen stanna bara hos de närmast berörda.

Det här steget, att säkerställa att informationen når ut till alla, är ofta en stor utmaning inom offentlig sektor, med stora organisationer med många lager av beslutsfattande. Då kan ett kommunikationsverktyg som Slack underlätta. Med en samlad kommunikationskanal blir det enkelt att sprida kunskapen till alla, samtidigt och lättillgängligt.

Genom att ta tekniken till hjälp i tre steg blir det lättare för alla inom organisationen att följa med och bidra till utvecklingsprocessen. Det är avgörande, för att vi ska kunna ta klimatmålen vidare på allvar – från idé till handling.

Läs mer om Salesforces satsningar för offentlig sektor.

Fakta: Salesforce och de egna klimatmålen
Salesforces verktyg hjälper kunderna att minska sina klimatavtryck, men företaget gör också sin egen hemläxa:

• netto noll restutsläpp
• använder 100 % förnybar energi för verksamheten
• är en av grundarna av 1t.org

”Vi behöver inte välja mellan att göra bra ifrån oss och att göra gott. Det finns ingen motsättning mellan dessa mål. Värden skapar värde”, säger Salesforces grundare Marc Benioff.

Det är därför Salesforce utvecklat en produkt som Net Zero Cloud. Patrick Flynn, vice vd för Hållbarhet, förklarar det så här:

”Planeten behöver klimatåtgärder nu, därför har Salesforce förbundit oss till ett ambitiöst klimatledarskap som skapar ringar på vattnet. Vi ser det som vårt uppdrag att driva den brådskande utvecklingen vidare och hoppas att ni vill följa med oss på den resan.”

Salesforce planerar även lanseringen av ett så kallat Net Zero Marketplace, vilket ska kunna göra det enkelt och transparent att handla med utsläppsrätter och hjälpa organisationer att öka takten på sitt klimatarbete.

Läs mer om Salesforce Net Zero Cloud.

Texten är en annons från Salesforce