Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Norstedts Juridik

Rättsdatabas unikt anpassad för offentlig verksamhet

Lättillgänglig, vägledande och omfattande – JUNO för kommuner erbjuder tjänstemän ett gediget juridiskt beslutsunderlag och kan underlätta samarbetet inom förvaltningen.

Publicerad: 7 april 2021, 11:52


Underlättar samarbetet samt möjliggör arbete från olika arbetsplatser. I JUNO är det enkelt att skapa en mappstruktur för enskilda utredningar och berörda medarbetare har tillgång till allt material oavsett var de befinner sig.

JUNO för kommuner är en anpassning av Sveriges största rättsdatabas och utvecklad specifikt för att ge tjänstemän inom offentlig verksamhet ett juridiskt beslutsunderlag i sin yrkesutövning. Databasen innehåller lagstiftning, domar, rättsfall, praxis, statliga undersökningar och utredningar, juridiska e-böcker samt omfattande lagkommentarer.
– Kommentarerna är skrivna av experter inom olika områden och går igenom hur lagstiftarna resonerade under lagstiftningen samt hur lagparagrafen har tolkats av domstol, säger Peter Krohn, produktägare av JUNO för kommuner.
I JUNO finns tre olika typer av kommentarer.
– Den första typen är något kortare och inriktad på att snabbt ge förståelse kring lagparagrafen medan de två andra ofta innehåller längre texter och ger ett bredare sammanhang och väldigt god ledning när man behöver förstå hur paragrafen ska tolkas, säger Peter Krohn.

Skapa egen omvärldsbevakning
Databasen är uppbyggd kring sju olika huvudområden som i sin tur innehåller en mängd underområden. De är byggda och anpassade för att täcka de behov av juridisk vägledning som finns inom en kommun. Materialets indelning speglar strukturen på en typisk svensk kommunförvaltning och det går enkelt och snabbt att hitta det man söker efter oavsett om du skriver in ett sökord i sökfunktionen eller om du går direkt till en enskild paragraf.
– Med JUNO får du en säkrad källa. Du får samma källa som jurister och stora myndigheter använder och man kan vara trygg i att de beslut som ska fattas vilar på korrekt grund, säger Johan Qvinth, storkundsansvarig för JUNO för kommuner.
JUNO gör det även möjligt att enkelt hålla sig uppdaterad kring och bevaka enskilda områden. Användare kan själva ställa in bevakningar och regelbundet motta nyhetsbrev i sin inkorg. All juridisk utveckling inom en viss fråga kommer att fångas upp och skickas ut oavsett om det rör myndighetsmaterial, rättsfall eller lagförändringar.
– Du kan bevaka enskilda områden men du kan även bevaka enskilda sökord. Vill du ha allting som rör beviljande av bygglov för idrottshallar i hela landet så gör du bara den sökningen och allt som relaterar till det skickas ut till dig antingen dagligen eller en gång i veckan, säger Peter Krohn.

Relevanta svar från experter
En populär och uppskattad tjänst inom JUNO är möjligheten för användare att ställa sina frågor direkt till Norstedts Juridiks experter och få svar inom sju dagar. Tjänsten är kostnadsfri, riktar sig till alla kunder och innefattar experter inom JUNO:s alla områden.
– Det finns ett stort värde i denna tjänst inte bara för den som ställt frågan utan även för alla andra som har en liknande funktion inom samma fält. Frågorna är direkt hämtade från verkligheten vilket gör svaren relevanta och användbara, säger Peter Krohn.
Tack vare att JUNO är en digital tjänst har samtliga licensierade medarbetare tillgång till all information oavsett om de jobbar på kontoret eller externt.
– Just tillgängligheten är en av de stora fördelarna med JUNO. Du har hela tiden tillgång till allt innehåll i databasen och kan ställa frågor och söka i rättsfall, säger Johan Qvinth.
I JUNO är det även enkelt att skapa en mappstruktur för enskilda utredningar eller projekt och medarbetare kan dela material och mappar med varandra samt skicka material inom arbetsgruppen.
– All information kan taggas och samlas i mappar som delas i gruppen. Du väljer själv vad som ska delas och alla uppdateringar sker i realtid hos dina kollegor även om de sitter tio mil bort. Vi har märkt att denna funktion verkligen underlättar samarbetet i arbetsgrupper, säger Johan Qvinth.

Fakta: Juno för kommuner
JUNO finns unikt anpassad för dig som arbetar inom offentlig verksamhet. Tjänsten ger dig tillgång till Sveriges bredaste utbud av juridiskt beslutsunderlag. Allt anpassat för just ditt ämnesområde.

JUNO - för dig som tar stora beslut i människors liv!

Läs mer och testa tjänsten

Texten är en annons från Norstedts Juridik