fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från MSC Cruises

MSC Euribia: En ny era för sjöfarten

I en värld där hållbarhet blir allt viktigare, leder MSC Cruises vägen för kryssningsbranschen med sitt nya flaggskepp, MSC Euribia. Det nya kryssningsfartyget, som invigs den 8 juni i Köpenhamn, är MSC Cruises mest miljömässigt avancerade fartyg. Ett bevis på företagets engagemang för en hållbar framtida sjöfart och en spegling av FN:s globala mål för hållbar utveckling.

Publicerad: 23 maj 2023, 07:04


MSC Euribia bidrar till omställningen av den globala kryssningsbranschen genom att redan idag möjliggöra kryssningar med kraftigt reducerade utsläpp av växthusgaser.

MSC Euribia visar att det redan idag är teoretiskt möjligt att kryssa med netto-nollutsläpp, vid vissa förutsättningar, genom att använda de nya fartygsbränslen som kommer ut på marknaden. Under jungfruresan från Saint-Nazaire på den franska Atlantkusten till Amsterdam i Holland drivs fartyget med bio-LNG, ett bränsle som inkluderar hållbarhetsaspekter under hela tillverkningsprocessen från råvara till produktion och transporter, under begreppet massbalansering. Idag finns inte tillräckligt stora mängder av bio-LNG för kommersiell drift. 

Men även när fartyget drivs med flytande naturgas, LNG, är miljöfördelarna stora. Bränslet eliminerar svaveloxider och partiklar, samtidigt som det minskar kväveoxider med 85 procent. Det minskar också utsläppen av växthusgaser med upp till 20 procent.  

Avancerade miljösystem 
LNG är ett övergångsbränsle. De teknologier som finns ombord, inklusive motorteknik och bränslesystem, kan redan idag använda bio- och syntetisk LNG. I framtiden kan fartygen anpassas så att de kan drivas med metanol. MSC Cruises har åtagit sig att använda förnybara bränslen och att påskynda övergången till netto-nollutsläpp.  

Fartyget kommer att utrustas med moderna miljösystem som avancerade reningsverk för avloppsvatten och avfallshanteringssystem. Dessutom kommer fartyget att använda ett system för hantering av undervattensljud för att minimera effekterna av vibrationer på det marina livet. MSC Euribia har också energieffektivitetsåtgärder och landströmsanslutning för att möjliggöra nollutsläpp i hamn.   

Möter stränga krav 
Dessa lösningar gör att MSC Euribia får tillåtelse att navigera in i de majestätiska norska fjordarna, ett område känt för sina höga miljökrav. Norges fjordar är ekologiskt mycket känsliga områden. För att skydda dessa naturliga underverk har man infört stränga miljökrav för fartyg som vill segla in i dem.  

Dessa krav innefattar minskade utsläpp av skadliga ämnen, begränsningar av buller som kan störa det marina livet, samt krav på behandling och hantering av avlopp och avfall. MSC Euribia är utrustad för att uppfylla dessa krav med sin innovativa teknik. Med användning av flytande naturgas, avancerade avfallshanteringssystem och undervattensbullerhantering, kommer MSC Euribia att kunna uppfylla de höga standarder som krävs för att skydda dessa känsliga miljöer.  

Genom att följa dessa stränga regler visar MSC Cruises sitt engagemang för att skydda de platser som deras kryssningar besöker. Detta är ytterligare ett bevis på att företaget inte bara strävar efter att erbjuda en oförglömlig upplevelse för sina gäster, utan också att de tar sitt ansvar för planeten på allvar.   

Passagerarna i fokus 
Fartyget har inte glömt bort att tillhandahålla en bekväm upplevelse för sina passagerare. Med tio restauranger, 21 barer och lounger, en teater med 954 platser, fem pooler och en koralltematiserad vattenpark, kommer MSC Euribia att erbjuda en oförglömlig upplevelse för alla ombord.  

MSC Euribia kommer att påbörja sin första säsong i norra Europa den 10 juni. Den kommer att erbjuda sjunätters kryssningar från Kiel, Tyskland, och Köpenhamn, Danmark, till de norska fjordarna, inklusive Geiranger, Ålesund och Flåm.  

Det nya fartyget visar att företaget tar hållbarhetsfrågorna på största allvar och visar en lovande väg framåt för resten av sjöfartsindustrin. Genom att koppla sin verksamhet till FN:s globala hållbarhetsmål visar MSC Cruises att det är möjligt att kombinera en lyxig kryssningsupplevelse med miljöansvar. Det är en förebild för andra företag att följa, och en uppmaning till hela branschen att ta större ansvar för vår planets framtid. Välkommen ombord!

Fakta: MSC Euribia 

 • Operatör: MSC Cruises 

 • Invigning: 8 juni, Köpenhamn, Danmark 

 • Tonnage: 183 500 ton 

 • Längd: 331 meter 

 • Bredd: 43 meter 

 • Marschfart: 22 knop 

 • Bränsle: Flytande naturgas (LNG), vilket minskar CO2-utsläpp med upp till 25 procent jämfört med standardbränslen. Nollutsläpp möjliggörs genom energieffektivitetsåtgärder och landströmsanslutning. 

 • Miljöinitiativ: Utrustad med ”Baltic Standard” avancerade ombordreningsverk för avloppsvatten och avfallshanteringssystem. Använder ett system för hantering av undervattensljud för att minimera effekterna av vibrationer på det marina livet. 

 • Restauranger och barer: Tio matställen, 21 barer och lounger 

 • Underhållning och faciliteter: En teater med 954 platser, fem pooler och en korall-tematiserad vattenpark. 

 • Rutt: Sjunätters kryssningar från Kiel, Tyskland, och Köpenhamn, Danmark, till de norska fjordarna, inklusive Geiranger, Ålesund och Flåm, börjar den 10 juni.

Läs mer om framtidens kryssning och MSC Euribia

Texten är en annons från MSC Cruises