Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Riksbyggen

Hyrköp – vägen in på bostadsmarknaden

Konceptet är ett av flera för att bryta trenden – och få in fler ungdomar och unga vuxna på bostadsmarknaden. För att lösa framtidens behov av bostäder krävs innovation och nya boendeformer. Stort fokus ligger nu på bostäder för äldre, men det är precis lika viktigt att våra ungdomar hittar sitt första boende. ”Vår satsning på hyrköp tror vi kan vara en dellösning”, säger Johanna Frelin, Riksbyggens vd.

Publicerad: 7 april 2021, 18:31


Riksbyggen har tagit fram flera koncept för att få in unga vuxna på bostadsmarknaden. Bland annat driver de förslaget Ungbolån. Foto: Riksbyggen

I snart 80 år har Riksbyggen utvecklat bostäder runt hela landet. Mer än en halv miljon människor bor idag i hem som förvaltas av Riksbyggen. 

– Som samhällsbyggare satsar vi mycket på att skapa flyttkedjor. Får vi de äldre att flytta till exempelvis trygghetsboenden, då töms villorna för nya generationer och de yngre får ökad tillgång till lägenheter, säger Riksbyggens vd Johanna Frelin, som också menar att det måste göras särskilda insatser för just de yngre.

– 80 till 90 procent av ungdomar och unga vuxna i Stockholm och Göteborg har inte möjlighet att köpa en första lägenhet. Det är tunga låne- och amorteringskrav och på det finns en andrahandsmarknad som är väldigt dyr.

Undantag från amorteringskraven har tillfälligt  införts nu under coronakrisen, men regelverket är kvar och de kommer att fortsatt vara ett hinder för unga vuxna när de ska ut på bostadsmarknaden.

De unga ställer inte så stora krav på boendet, enligt Johanna Frelin. De vill först och främst ha tak över huvudet och ett eget liv.

– I Berga Park i Linköping bygger vi just nu med standardiserad produktion. Det är enklare mindre lägenheter och som inte ligger i premiumläge. Då får vi en lägre prisnivå men det är fortfarande bostäder av hög kvalitet och som byggs med omtanke om miljön, det är krav som vi inte tullar på, säger hon.

Hyrköp för unga vuxna
Riksbyggen har tagit fram flera koncept för att möta de ungas krav på billigare boenden. Ett är så kallat hyrköp, som vänder sig till unga vuxna upp till 35 år. Hyrköp erbjuder Riksbyggen till exempel i Brf Branddammen i Bandhagen, Stockholm. Det innebär bland annat att:

  • Den boende får hyra lägenheten med option att köpa den som bostadsrätt inom fem år.

  • Hyran ska motsvara nyproduktionshyra på aktuell ort.

  • Överlåtelsepriset från Riksbyggen till den boende motsvarar ursprunglig insats, med en årlig uppräkning motsvarande konsumentprisindex.

Max tio procent av lägenheterna i en bostadsrättsförening erbjuds som hyrköp. 

– Vi vill fortfarande att det ska vara en fungerande bostadsrättsförening, därför är antalet Hyrköpslägenheter begränsade i varje projekt. Ska man skapa billigare lägenheter så krävs många små punktinsatser. Samtidigt ger det här ett blandat boende med flera olika generationer i samma hus. Det är också viktigt ur ett samhällsperspektiv, säger Johanna Frelin. 

BR för 95 000 kr
Riksbyggen har tagit fram fler boendeformer med syfte att lotsa in unga vuxna på bostadsmarknaden. I mycket uppmärksammade Brf Viva i Göteborg – valt till Sveriges mest innovation och hållbara bostadsprojekt – finns sex stycken så kallade ungdomsettor. 

– Det är också ett väldigt intressant projekt. De unga köparna betalade 95 000 kronor i insats för en fullvärdig bostadsrätt. Men de kan inte sälja vidare till marknadspris utan de har förbundit sig att sälja dessa för 95 000 med uppräkning enligt konsumentprisindex. När de vill flytta ut får andra unga chansen, berättar Johanna Frelin.

Ungbolån – för boende som rättighet
Som bostads- och samhällsutvecklare gäller det att hela tiden leta efter nya sätt att möta de rådande demografiska utmaningarna. Riksbyggen driver därför också frågan om det som kallas Ungbolån.

– Det är som ett CSN-lån, berättar Johanna Frelin. Man ska kunna låna upp till 300 000 kronor till en insats, ungefär med samma villkor som ett studielån.

– Vi har kommit långt med det här och bland annat haft möten med företrädare för såväl regeringspartierna som ledande politiker i andra partier. Vi kommer fortsätta att driva det vidare. Det gäller att ta bort boendet som en klassfråga, det är en rättighet, menar Johanna Frelin.

När Ungbolånet skulle kunna bli verklighet är förstås svårt att svara på. 

– Inom det här området är det ständig utveckling som gäller, både genom att påverka politiker och att spränga in exempelvis hyrköp i våra nybyggen. Det gäller att hela tiden ta fram nya koncept och nya piloter, avslutar Johanna Fredlin.

Läs mer om Riksbyggens satsningar för unga här. 

Fakta: Vill du veta mer?
Riksbyggen skapar attraktiva och hållbara bostäder för alla. Det kooperativa företaget grundades 1940 och har sedan dess utvecklat bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter.

Idag förvaltar Riksbyggen cirka 200 000 bostadsrätter och 100 000 hyresrätter samt kommersiella och offentliga lokaler. Det innebär att mer än en halv miljon människor bor i bostäder som Riksbyggen tar hand om.

Sammanlagt har Riksbyggen verksamhet på över 430 orter runt om i landet, från Trelleborg i syd till Karesuando i norr.

Läs mer om Riksbyggens satsningar för kommuner

Texten är en annons från Riksbyggen