Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Helsingborgs stad / H22

Helsingborg öppnar upp sin innovationssatsning för omvärlden

Helsingborgs satsning på innovationer kan knappast ha undgått någon. Under namnet H22 bjuder staden i sommar in omvärlden för att visa hur långt man har kommit, dela med sig av erfarenheter och – förstås – utbyta kunskap.

Publicerad: 1 november 2021, 14:49


Foto: Helsingborgs stad

Från den 30 maj till den 3 juli 2022 blir Sundets pärla navet för innovation i Sverige. Under H22 City Expo ska nämligen den smarta staden visa upp hur långt man har kommit med sitt omtalade innovationsarbete – och alla är välkomna.

Helsingborg har en stolt tradition av stadsmässor, men det här är något mer.

– Under H22 City Expo välkomnar vi hela världen att samskapa, testa och lösa gemensamma utmaningar tillsammans med oss och deltagare från resten av världen. H22 City Expo kommer vara arenan och mötesplatsen för hållbar och smart stadsutveckling, säger Soraya Axelsson, head of H22.

Över 70 samarbetspartners med Ikea i spetsen
Den internationella stadsmässan H22 City Expo är den tydligast utstakade hållplatsen på den resa Helsingborg har startat med H22, den stadsgemensamma satsningen på innovation och resan mot en smartare, mer omtänksam och hållbar stad. Utöver inbjudna gäster och städer kommer deltagarna också kunna ta del av idéer och innovationer från stadens över 70 samarbetspartners i form av akademier, organisationer och företag som Ikea, MIT Urban Future Global Conference, BoKlok och ABB.

Alla inblandade är med för att dela och lära, vilket också är kärnan i såväl H22 som stadsmässan.

– Aldrig tidigare har våra städer spelat en större roll än i dag. Vi delar alla samma utmaningar, vi vinner alla på att samverka och det är tillsammans som vi kan hitta lösningar för framtidens välfärd, säger Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande i Helsingborgs stad.

Det är dags att öppna upp
”Open up”, det är ledorden och budskapet som präglar H22 City Expo. Nu ska den smarta staden öppna sig och man gör det inom olika teman i noga utvalda delar av staden.

I Drottninghög är temat ”Open up for co-creation”. Drottninghög är ett tidigare ganska typiskt miljonprogramsområde, men här sker nu ett omfattande förändringsarbete. Här tar du del av exempel på social innovation, hållbar social utveckling och får följa Drottninghögs utvecklingsresa som har sin kärna i inkludering, dialog och engagemang med hjälp av eldsjälar i området.

Under H22 City Expo är Slottshagen, i skuggan av medeltidsborgen Kärnan, platsen som fokuserar på människans och planetens livskvalitet. Temat kallas ”Open up for quality of life”. Inte långt därifrån, i cityområdet, bildas en portal för besökare från hela världen och ett nav för möjligheter: ”Open up for the world”.

Chans att kraftsamla tillsammans
I Oceanhamnen får du inte bara uppleva en helt ny stadsdel med nya fantastiska vyer över Öresund. Under temat ”Open up for circularity” får du också uppleva hur ett cirkulärt förhållningssätt påverkar en hel stadsdel, bland annat genom det världsunika källsorterande avloppssystemet som kallas ”Tre rör ut”.

– Utvecklingsanläggningen Recolab är hjärtat i vår nya stadsdel, ett föredömligt och världsunikt exempel som bara måste upplevas. I anläggningen hanteras och återvinns allt källsorterat avloppsvatten och matavfall från samtliga hushåll i området, som är utrustade med vakuumtoaletter och matkvarnar, säger Soraya Axelsson.

Säg innovation och många tänker fortfarande på teknik. Och visst, tekniken är en grund i alla teman på H22 City Expo, men det besökarna kommer ta del av och delta i handlar också väldigt mycket om hållbarhet och inte minst social hållbarhet – om hur planeten och vi som befolkar den kan må bättre. Och med de gemensamma utmaningarna som bakgrund är det förstås ämnen som berör alla.

– Jag föreställer mig att det är många som kommer ta chansen att lägga ledningsgruppsmöten och konferenser i Helsingborg i samband med H22 City Expo. Det blir en fantastisk möjlighet att kraftsamla tillsammans, säger Palle Lundberg, stadsdirektör i Helsingborgs stad.

Fakta: H22 City Expo
Under 35 dagar skrivs det historia när Helsingborg tar sin stolta tradition av stadsmässor till nästa nivå. Genom H22 City Expo bjuder staden in hela världen till en färgsprakande innovationsshow för alla åldrar.

Under den 30 maj–3 juli förvandlas Helsingborg till en plattform för världens ledande visionärer, drömmare, entreprenörer, eldsjälar och förändringsledare. Och du är välkommen att ta del av utbudet – och bidra med dina erfarenheter och din kunskap.

Läs mer om den internationella stadsmässan och ta del av programmet

Texten är en annons från Helsingborgs stad / H22