Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Skanska

”Framtidens boende är klimatneutralt”

Allt fler svenskar vill bo i en hållbar bostad enligt en ny rapport från Skanska. Men för att möta efterfrågan behövs ekonomiska incitament från politiken, skriver Alexandra Laurén.

Publicerad: 17 september 2021, 08:10


Skanskas Bostadsrapport visar att människor värderar smarta lösningar som gör hemmet mer hållbart.

Sverige behöver 640 000 nya bostäder till 2027. Byggsektorn står för 20 procent av de totala klimatutsläppen och det är därför viktigt att bostäderna utvecklas på ett sätt som minskar klimatpåverkan. Dessutom behöver bostaden uppmuntra och förenkla en hållbar livsstil hos de som bor där. Tillsammans med politiker och andra aktörer behöver vi som projektutvecklings- och byggbolag hitta nya vägar för att stärka incitamenten för att få fler att kunna välja miljöcertifierade och hållbara bostäder. Det finns redan en stark efterfrågan.

Nyligen presenterade vi Bostadsrapporten där vi frågat 2 300 människor om hur de vill bo år 2030. Resultatet är tydligt. Närmare 8 av 10 svarar att man vill bo i en hållbar bostad. Redan idag kan vi på Skanska erbjuda klimatneutrala bostäder. Våra första klimatneturala bostäder byggs i Bunkeflostrand, Malmö och Partille utanför Göteborg. Det är vi mycket förväntansfulla inför. Men det finns utmaningar för att bygga fler klimatneutrala bostäder.

För att nå dit behövs ekonomiska incitament från politiken. Skanska har föreslagit en grön flyttbonus, som skulle innebära kraftigt sänkt reavinstskatt, för den som väljer att flytta till en miljöcertifierad bostad och som är byggd med låg klimatpåverkan. Ett annat exempel är att införa en bonus malus-modell, likt den för bilar, även för bostäder.

Bostaden kan, precis som biffen och bilen, stå för en betydande del av klimatutsläppen. Hur vi lever i våra bostäder är viktigt. Det är därför glädjande att Skanskas Bostadsrapport visar att människor värderar smarta lösningar som gör hemmet mer hållbart. Listan över vad man helst skulle vilja se i sin bostad 2030 toppas av smarta system som effektiviserar resursförbrukningen i hemmet. Hela 63 procent uppger detta.

Vi är övertygade om att framtidens bostäder behöver vara klimatneutrala. När vi står inför att bygga alla nya bostäder som behövs är det viktigt att det görs på ett sätt som bidrar till att uppnå Sveriges klimatmål. Skanska har också ett eget mål om att bli klimatneutrala till 2045. Bostadsrapporten 2030 visar tydligt att det finns en stark efterfrågan på hållbara bostäder som underlättar och uppmuntrar en hållbar livsstil. Det är precis så vi behöver utforma och bygga framtidens bostäder.

Alexandra Laurén, vice vd, Skanska Sverige.


Fakta: Bostadsrapporten 2030
Vad tycker och tänker de som ska bo i framtidens bostäder? För att ta reda på det har vi frågat 2 300 personer runt om i landet hur de vill bo 2030. Resultatet är Bostadsrapporten 2030. Vi ser att hållbarhet är lika viktigt för allmänheten som det är för oss på Skanska men det är alltför få som aktivt letar en hållbar bostad. För att stärka incitamenten behöver vi tillsammans med övriga aktörer och politiker hitta lösningar och nya vägar.

Här hittar du Bostadsrapporten 2030

Texten är en annons från Skanska