Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Foxway

”En unik IT-lösning som förändrar hanteringen av resurser på djupet”

Livscykelhantering och finansieringslösning för hårdvara enligt modellen IT-enheter ”på kran” – Foxways cirkulära affärsmodell hjälper verksamheter att komma närmare FNs globala mål för hållbar utveckling och samtidigt förbättra resurshanteringen.

Publicerad: 7 oktober 2021, 12:54


Suzana Drakulic, vice vd och affärsområdesansvarig på Foxway.

– Det är en stor skillnad mellan idag och för tio år sedan. Allt fler verksamheter ser fördelarna med att köpa hårdvara som tjänst i stället för att äga.

Det säger Suzana Drakulic, vice vd och affärsområdesansvarig på Foxway som tillhandahåller hållbara och effektiva IT-lösningar för privat och offentlig sektor. Företaget grundades för tio år sedan och har sedan vuxit genom förvärv av verksamheter som förser både offentlig och privat sektor med IT-lösningar och processer. Idag har företagen som blev Foxway fler än 850 anställda i olika länder världen över.

– Vi är experter på vårt område. När kunderna anlitar oss kan de fokusera på sin kärnverksamhet och förbättra sin affär eftersom de vet att deras IT-miljö är i trygga händer. Vi lyssnar på deras behov och levererar en IT-lösning som enkelt kan justeras efter den aktuella kravbilden i organisationen, säger Suzana Drakulic.

DaaS-trenden går fort framåt på bred front i samhället. God kostnadskontroll är en av orsakerna, menar Suzana Drakulic.

– Köper du som en tjänst så ingår hela konceptet, från leverans och installation till service fram till avtalsslut. Du kan också lämna tillbaka en del av utrustningen och du binder inte upp kapital. Sammantaget innebär det att du enkelt kan kalkylera dina utgifter och får därmed en god överblick gällande kostnader, säger Suzana Drakulic.

Ett andra liv
Med Foxways tjänsteavtal får kunderna en driftsäker IT-miljö. Foxway säkerställer att utrustningen alltid fungerar och kan erbjuda servicenivåavtal med möjlighet till omedelbar ersättning av skadad utrustning.

– Får du din dator eller telefon förstörd är det alltså möjligt att på kort tid få en utbytesenhet med exakt samma företagsapplikationer som den gamla, säger Suzana Drakulic.

Utmärkande och bärande för Foxway är företagets cirkulära affärsmodell. När hårdvara returneras från en kund genomgår den service och kan därefter erbjudas till andra kunder som vill påbörja en cirkulär resa. Serviceverksamheten är förlagd till Foxways anläggning Tartu i Estland.

– Genom vår livscykelhanteringen ger vi utrustningen ett andra liv och ofta också ett tredje liv. Det är vi helt ensamma om på marknaden. Många av våra kunder upptäcker att man inte måste köpa nytt. En tre år gammal dator som genomgått vår service och fått ny garanti kommer att vara fullt tillräcklig i andra sammanhang. Vi har kanske bytt ut ett slitet batteri eller ersatt skadade komponenter och då blir hårdvaran fortsatt användbar. Det är både lönsamt och hållbart för våra kunder och miljön, säger Suzana Drakulic.

Bidrar till lönsamhet
När hårdvaran är helt uttjänt plockas den isär. Komponenterna säljs vidare till ledande återvinningsföretag.

– Med vår tjänst behöver kunderna inte vara oroliga att gammal utrustning skräpar ner miljön. Inget hamnar där det inte ska. Detta medför givetvis lägre utsläpp och våra kunder får certifikat som visar hur mycket koldioxid de sparat genom att använda vår cirkulära affärsmodell. Det är mycket uppskattat, säger Suzana Drakulic.

Foxway har väl upparbetad erfarenhet av att ta fram IT-lösningar som matchar kundens behov utifrån organisationsstorlek och verksamhetsområde. Behovsanalysen levererar inte bara en optimal IT-miljö med skräddarsydda lösningar ned på individnivå. Den bidrar även till optimering av resurserna.

– Vi hjälper våra kunder att förstå sin användarbas och behoven. Vissa användare behöver inte de mest kraftfulla datorerna eller den senaste modellen medan andra i organisationen behöver mer avancerad utrustning som kan ge en långsiktigt värdefull utväxling för kunden. Genom att matcha rätt hårdvara mot rätt behov hjälper vi kunden att inte överköpa. De får värde för pengarna och kostnaderna hålls nere. Vi hjälper våra kunder att förbättra sin verksamhet och att komma närmare FNs globala mål för hållbar utveckling på vägen dit, säger Suzana Drakulic.

Fakta: Foxway
Foxway har arbetat med digitalisering av skola och kommun i närmare 15 år. Vår vision är att göra det digitala livet enkelt och hållbart, inom både offentlig och privat sektor. Vi löser era IT-tjänster så att ni kan fokusera på det ni är bäst på – er kärnverksamhet. Vi utgör även ett stöd i strategiska processer som tar er till nästa nivå. Med snart 850 anställda är vår ambition att bli ledande i Europa för hållbara IT-tjänster och återvinning av elektronik. Vår unika, hållbara och cirkulära affärsmodell hjälper fler människor att fatta kloka beslut som påverkar framtida generationers liv.

Vill du veta mer? Välkommen att kontakta oss på hello@foxway.com

Läs mer

Texten är en annons från Foxway