Annons från Cramo Adapteo

Lösningen som kan bli kommunens räddning

Vad händer när äldreboendets platser tar slut? Eller om en skolbyggnad brinner ner? I tider av bostadsbrist och snabba kommunala behovsskiftningar, upptäcker allt fler nyttan med tillfälliga modullösningar som kan byggas upp snabbt och energieffektivt.

Det svenska samhället står inför stora förändringar och utmaningar. Barnomsorg, evakueringsboenden och äldreboenden har ofta svårt att hitta plats för alla. Många skolor i landet är gamla och behöver renoveras eller byggas ut för att möta ökade barnkullar. Högskolor och universitet har svårt att tillgodose alla studenters behov av bostäder, och hastigt expanderande bolag drabbas inte sällan av växtvärk.

Ofta handlar det om en demografisk utveckling som är fullt möjlig att prognostisera, men vissa skiften och händelser är svåra att förutspå. För en kommun kan en snabb och flexibel lösning vara räddningen.

Camilla Hensäter är vd för Cramo Adapteo, som i mer än 30 år har utvecklat flyttbara lokaler för uthyrning.

– Vi får en allt viktigare roll i samhället. För många kommuner är det svårt att vara beredd och ta hand om de svängningar som uppstår. Vi ser det inte som att vi konkurrerar med byggbolag – det ska förstås byggas när det finns långsiktiga behov. Men det är bra att behoven kan kompletteras med moduler för de sista 10–15 procent som saknas, säger hon.

Räddning efter branden

För Drottningholms förskola blev flyttbara moduler räddningen. På nyårsdagen 2017 kom chockbeskedet: Byggnaden stod i lågor, och 57 barn saknade plötsligt någonstans att vara. Verksamheten kunde till en början inhysas i Ekerö kyrkas lokaler, men det blev en hel del onödigt bilpendlande fram och tillbaka. I augusti samma år kunde man till slut flytta in i hyresmoduler strax bredvid det gamla huset, som nu byggs upp igen.

– Folk trodde det skulle komma baracker, men vi brukar kalla det för paviljonger, säger biträdande förskolechef Jenny Borgenport. 

– Vi har två våningar, med tre avdelningar, kök, matsal och trapphus. Ingen tänker längre på att det är moduler vi befinner oss i – rummen är ljusa, fräscha och har bra akustik. Ett riktigt bra inomhusklimat, helt enkelt.

Störst i Norden

Cramo Adapteo finns i Sverige, Norge, Danmark och Finland samt i Tyskland, Litauen och Estland, med totalt 22 000 moduler ute i olika verksamheter. Avtalstiden är generellt på tre år, och möjligheten att hyra vid behov rimmar väl med den accelererande delningsekonomin som präglar allt fler områden i samhället. När hyresperioden upphört fräschas modulerna till och kan hyras av någon annan.

– Flyttbara lokaler är en viktig kugge för att kommunernas maskineri ska kunna fungera väl, säger Mats Jarmer, marknadsansvarig på Cramo Adapteo.

Men för att kommunerna ska vara intresserade krävs också att hållbarhetsaspekten tillvaratas. Cramo Adapteo jobbar ständigt med att förbättra produkterna, och har bland annat tagit fram ”gröna” moduler som är energieffektiva med lågt miljöavtryck. De kan även utrustas med vattenburet värmesystem för anslutning till fjärrvärme eller andra lösningar.

Eftersom moduler ofta täcker upp för ett oväntat behov är det förstås viktigt att kunna leverera så snabbt som möjligt. Kunden behöver göra i ordning marken samt ta hand om bygglovsprocessen. Vatten, avloppsdragning och elektricitet tillkommer.

– Är bygglovet klart och moduler finns på lager kan vi ha allt på plats inom cirka fyra veckor. Längre framförhållning ger förstås bättre resultat och möjlighet till anpassning. Vi jobbar med flera montageteam över hela Sverige och har alltid egna byggprojektledare på plats, säger Mats Jarmer. – Våra kunder är väldigt nöjda, vilket bekräftas i de undersökningar som utförs efter varje leverans, avslutar Camilla Hensäter.

Läs mer om Cramo Adapteo och deras modullösningar här.

Fakta
Cramo Adapteo

Cramo Adapteo hyr ut flyttbara lokaler av hög kvalitet för kontor, skola, förskola och boende i Sverige och sex andra länder i norra Europa. Kunderna finns inom både privat och offentlig verksamhet och omsättningen uppgick 2017 till totalt 127 miljoner euro. 

Cramo Adapteo är ledande i Norden inom flyttbara lokaler och är en del av Cramokoncernen. Med 2 540 anställda och en omsättning på 729,5 miljoner euro 2017 är Cramo näst störst i Europa inom uthyrning av maskiner, utrustning och flyttbara lokaler. Moderbolaget är börsnoterat i Helsingfors. Mer info på adapteo.se.

Fakta
Modulerna

Moduler är byggda för uthyrning och för att kunna flyttas flera gånger. De används tillfälligt med korta hyrestider på i snitt cirka 30 månader. Moduler passar bland annat för skola/förskola, boende, kontor eller vid evakueringar. De är energieffektiva och kan kombineras för olika rumslösningar samt byggas i flera våningar. 

Hela den här sidan är en annons från Cramo Adapteo.
Den är inte skriven av Dagens Samhälles redaktion.

Publicerad: 5 april 2018 kl 16:49
Uppdaterad: 5 april 2018 kl 16:59

Skribent

Christian von Essen