Annons från Atea

Så blev Skövde en digital framgångssaga

”Vi står inför en brutal demografisk utmaning. Den måste vi möta tillsammans, nationellt i Sverige. Och alla samarbeten är välkomna.” Det menar Theres Ahlberg, driftschef i Skövde kommun. 

Skövde är en av de kommuner som verkligen har utmärkt sig i digitaliseringsracet. Man var i final i Årets Superkommun och kan senare i år koras till Sveriges Digitaliseringskommun. Framgångarna är naturligtvis inga tillfälligheter. 

– Nyckeln är ett långsiktigt arbete och ett förtroende att hantera exempelvis traditionella IT-tjänster tillsammans med en central e-tjänsteplattform och centrala modeller och metoder. Och det här har vi kunnat göra inom samma organisation, vilket har varit en framgångsfaktor, säger Theres Ahlberg. 

Stefan Fasth är chefsarkitekt på Atea. Han följer den fortlöpande digitaliseringen inom offentlig sektor och pekar också på just förtroendet som en viktig faktor för att lyckas. 
– Ingen verksamhet kommer att gå till sin IT-avdelning och be om hjälp med utveckling om den inte klarar av det mest basala. Grunderna måste vara på plats och det är de i Skövde. Deras leverans är stabil och erbjuder en hög tillgänglighet och utvecklingstakt, vilket har lett till att de blivit tjänsteleverantör till de mindre kringkommunerna, berättar Stefan Fasth. 

Framgång när IT och verksamhet samverkar 
– I Skövde har man också visat att man har rätt inställning till sin uppgift. IT-avdelningen ser på sig själv och sin egen funktion som ett viktigt stöd till övriga verk- samheter. Det är ett ”mindset” som är helt avgörande. 

I höst pågår Atea IT-arena, en turnerande mötesplats för IT och verksamhet. Under en halvdag ges möjlighet att lyssna på, inspireras av och nätverka med andra aktörer inom såväl offentlig som privat sektor. Kanske leder det till nya samarbeten, något som är av stor vikt för att snabba på digitaliseringen. 

– Vi måste arbeta tillsammans. Vi söker gärna samarbeten med andra kommuner inom IT eller andra verksamheter, men också nationellt som till exempel eKlient och SDK, Säker Digital Kommunikation, säger Theres Ahlberg. 

Fokusera på ett IT-system
Stefan Fasth menar att samarbeten över kommungränserna är bra, men att det kan vara svårt att nå målen på traditionellt sätt. 

– För att en politisk nämnd eller ett kommunalförbund ska nå framgång krävs en konsolidering av alla de system som finns i respektive kommun. Du behöver fokusera på ett IT-system i stället för flera. Och här finns det ofta starka krafter kring vilket system som verkligen är bäst och därför krävs det tydliga beslut från politiskt håll. I Skövde har man dock valt att erbjuda sina tjänster direkt till grannkommunerna. 

Digitala förmågor ute i verksamheterna 
På sina håll går det att spåra en viss digitaliseringsstress, samtidigt som exempelvis Skövdes framgångar är resultatet av långsiktig strategi. Stefan Fasth menar att det krävs mod för att verkligen sätta fart. 

– Många är väldigt pigga på att titta på varandra, inspireras och lära. Men när det kommer till kritan hittar man anledningar till att inte ta nästa steg. Nu måste vi inse att inget händer av sig själv. Det krävs hårt arbete, nya relationer och ett förtroende i organisationen och det tar tid att bygga. Men man måste starta nu för annars når vi aldrig dit, säger han. 

Theres Ahlberg i Skövde trycker på vikten av både strukturerad information och en verksamhet som är mogen för nya utmaningar. 
– IT behöver hjälpa till att skapa digitala förmågor ute i verksamheterna för att kunna digitalisera. Du behöver ha IT-tjänster som är standardiserade, effektiva och moderna, men lika mycket krävs metoder för att hantera projekt, kartlägga sina processer, förvalta sina system och klassa sin information, avslutar hon. 

Atea IT-arena är mötesplatsen som uppmuntrar till samarbete och inspiration. Ta del av hela turnéplanen och anmäl dig här!
 

Fakta
Atea IT-arena

Atea IT-arena är en turnerande mötesplats där du får ta del av verkliga kundcase och de viktigaste digitala trenderna samt ges möjlighet att nätverka med andra som brinner för verksamhet och digitalisering. 

I höst besöker Atea IT-arena 16 städer:
12/9 Luleå, 17/9 Borlänge, 19/9 Gävle, 25/9 Östersund, 26/9 Sundsvall, 1/10 Karlstad, 3/10 Jönköping, 8/10 Kalmar, 10/10 Malmö, 15/10 Skellefteå, 16/10 Umeå, 22/10 Linköping, 24/10 Västerås, 5/11 Stockholm, 7/11 Halmstad, 12/11 Göteborg.

Läs mer på atea.se/it-arena!

 

Hela den här sidan är en annons från Atea.
Den är inte skriven av Dagens Samhälles redaktion.

Publicerad: 3 juni 2019 kl 11:55
Uppdaterad: 3 juni 2019 kl 14:37

Skribent

David Stark