lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera
Till alla jobb

Stadsbibliotekarie – Avdelningschef Biblioteken i Malmö

Malmö stad, Malmö

Ansök nu

Malmö bubblar av kreativitet, skaparglädje och upplevelser. Ambitionsnivån är hög- Malmö är Sveriges snabbast växande stad och stadens rika kulturliv är en viktig del i att skapa den attraktiva staden.

Biblioteken i Malmö är inspirerande mötesplatser som ligger i framkant inom många områden.

Vi verkar i ett demokratiskt uppdrag och bidrar till stadsutvecklingen genom målsättningen att alla invånare ska ges likvärdiga möjligheter till deltagande, inflytande och medskapande.
I Malmö satsar vi därför på att utveckla biblioteksverksamheten i takt med att staden växer, genom att bl.a. öppna Sveriges första romska bibliotek samt nybyggnationer av fler områdesbibliotek. I Malmö finns idag ett stadsbibliotek, 13 områdesbibliotek och en biblioteksbuss.

Vi söker nu en ny stadsbibliotekarie att leda och utveckla Malmö stads biblioteksverksamhet. Är det du?

Som stadsbibliotekarie och avdelningschef kommer du att ha det övergripande ansvaret för att Biblioteken i Malmö vidareutvecklas som attraktiva och engagerande mötesplatser, genom den grundläggande ambitionen att inspirera alla Malmöbor till läsning och individuell språkutveckling. I rollen har du ett tydligt mandat att fokusera på inkludering, brukarinflytande och samverkan i bibliotekens verksamheter och kan förmedla uppdraget på ett entusiasmerande sätt i verksamheterna.

Du rapporterar till Malmö stads kulturdirektör och ingår i kulturförvaltningens ledningsgrupp. Som en del av förvaltningsledningen förväntas du verka utifrån ett helhetsperspektiv på förvaltningens alla verksamheter och bidra till kulturförvaltningens gemensamma vision: 350 000 kulturupplevelser varje dag, samt likvärdiga möjligheter för alla Malmöbor att ta del av och skapa konst och kultur.

Som avdelningschef har du övergripande verksamhets- och budgetansvaret samt personal- och arbetsmiljöansvar för Biblioteken i Malmö, som idag har ca 200 mycket kompetenta medarbetare. Du har direkt personalansvar för fyra enhetschefer och leder verksamhetens utvecklingsarbete i bibliotekens ledningsgrupp.

Du ansvarar för mål, strategi, vision och uppföljning samt resultat på kort och lång sikt inom Biblioteken i Malmös verksamhetsområden. Löpande sker samarbeten med andra avdelningar inom och utanför kulturförvaltningen. Facklig samverkan är en viktig del av uppdraget. Du har även kontakt med andra nationella och internationella institutioner och ansvarar för uppdrag av nationellt och internationellt intresse.

Som avdelningschef vill vi att du aktivt arbetar för ett tillitsbaserat förhållningssätt inom organisationen och ökar delaktigheten och engagemanget för både medarbetare och malmöbor. I ditt uppdrag ansvarar du för en kontinuerlig omvärldsbevakning, då uppdraget förutsätter en insikt i, och intresse för, hur olika samhällsförändringar kan påverka Biblioteken i Malmös verksamheter.

Kvalifikationer
Vi söker dig som har mångårig dokumenterad chefserfarenhet från kulturverksamheter i förändring, där du i din ledarroll är van att leda andra chefer. Meriterande är erfarenhet från biblioteksverksamhet.

Vi lägger stor vikt vid din erfarenhet av förändringsledning och utveckling genom ett tillitsbaserat ledarskap. Genom din kommunikativa förmåga skapar du förtroende, tydlighet och förståelse hos chefer och medarbetare.

Din förmåga att skapa starka team är avgörande för en god arbetsmiljö och tvärfunktionella synergier.

Du har gedigen erfarenhet av att bidra med din kompetens i ledningsgrupper på strategisk nivå och du har vana av samverkan med fackliga organisationer samt erfarenhet från politiskt styrda organisationer.

Du har erfarenhet av personal- och arbetsmiljöansvar samt målstyrning och uppföljning med ekonomi- och budgetansvar.

Det är det viktigt att du är öppen och har ett intresse för omvärlden, är bekväm i sociala sammanhang samt trivs med att bygga relationer och nätverk.

Vi vänder oss till dig som har en akademisk examen i Biblioteks- och Informationsvetenskap, eller andra för rollen relevanta områden som t.ex. stats- eller samhällsvetenskap. Du har goda kunskaper i något av de skandinaviska språken samt engelska. Det är meriterande med kunskap i något av Malmös andra stora språk.

Ansökan
Ansök senast: 26 mars 2023
Referensnummer: 20230405

Anställningsvillkor
Anställningsform: Tillsvidareanställning
Omfattning: Heltid

Kontakt
Sofia Tabbah Illek
Rekryteringskonsult
sofia.illek@malmo.se
072-173 38 31

Irmeli Olsen
Facklig representant Saco/DIK
irmeli.olsen@malmo.se
073-302 29 86

Facklig representant
Genc Beqiri
Facklig representant Vision
genc.beqiri@malmo.se
073-387 60 22

Om Kulturförvaltningen 
Kulturförvaltningen arbetar för att alla i Malmö ska ta del av ett kulturliv som är angeläget och av hög kvalitet. Verksamheten omfattar Kulturskolan, Biblioteken i Malmö, Malmö Konsthall, Malmö Museer, Kulturarrangemang och Mötesplatser, Malmö Stadsarkiv och Malmö Konstmuseum. Kulturförvaltningen ger även stort stöd till det fria kulturlivet. Kulturförvaltningen har ca 550 medarbetare.

Kulturförvaltningen - Malmö stad (malmo.se)

Malmö stads verksamheter är organiserade i 14 förvaltningar. Vårt gemensamma uppdrag är att skapa välfärd och hållbar samhällsutveckling. Tillsammans med Malmöborna utvecklar vi en ännu bättre stad att bo, verka och vara i; olikheter, livserfarenheter och talanger gör Malmö till en smart stad i hjärtat av Europa. Världens kunskap finns här.

Läs om Malmö stad som arbetsgivare här malmo.se/jobb

Övrigt
Observera att vi i Malmö stad tagit bort det personliga brevet från ansökningsprocessen och ersatt det med urvalsfrågor, detta för en mer inkluderande rekryteringsprocess och en effektiv kandidatupplevelse för dig som söker jobb hos oss. Dina svar blir en viktig del i vårt urvalsarbete. 

Malmö stad strävar efter att medarbetarna ska representera den mångfald som finns i vår stad. Vi välkomnar därför sökande som kan bidra till att vi som arbetsgivare kan uppfylla Malmöbornas behov.

Publicerad 2023-03-09

Ansök nu