Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
Till alla jobb

Stadsarkitekt till Samhällsbyggnadskontoret

Södertälje kommun, Södertälje

Ansök nu

På samhällsbyggnadskontoret i Södertälje gör vi skillnad! Vi skapar förutsättningar för och leder genomförandet av en socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar utveckling av vår kommun.

Södertälje har ett strategiskt läge i den starkt växande Stockholmsregionen och är en riktig stad med en historisk stadskärna, väl utbyggd infrastruktur och närhet till både Saltsjön och Mälaren. Vi är en viktig port för sjöfarten. Till detta kan läggas vårt starka näringsliv med bland annat två världsledande företag, Scania och AstraZeneca samt omkring 7 500 andra företag. I Södertälje bor drygt 100 000 invånare och våra ambitioner är höga när det gäller att vara en attraktiv kommun för såväl boende som för verksamma och besökare. Södertälje siktar mot att utses till Årets stadskärna, vi utvecklar våra ytterområden och vi arbetar aktivt och strategiskt för att vår planering ska stödja det stora intresse som bland annat bostadsmarknadens aktörer visar för att genomföra projekt i kommunen. 

På samhällsbyggnadskontoret arbetar omkring 270 medarbetare. Vi arbetar med hela samhällsbyggnadsprocessen – från idé till genomförande och drift – på uppdrag från stadsbyggnadsnämnden, tekniska nämnden och fyra kommundelsnämnder samt i nära samarbete med kommunstyrelsen. Kontoret ansvarar exempelvis för kommunens strategiska planering och genomförande av de frågor som är avgörande för Södertäljes utformning i dag och i framtiden; boendemiljö, stadsmiljö, trafik, förhållandet stad/landsbygd. Kontoret arbetar både i linjeorganisationens olika processer samt i projekt över enhetsgränser.

Välkommen som stadsarkitekt till Södertälje
Södertälje växer och nya stadsdelar, kvarter och byggnader adderas till den redan bebyggda miljön vilket ställer höga krav på en god och ändamålsenlig arkitektur och gestaltning.

En dag på jobbet
Vi behöver säkerställa att vi växer på ett hållbart sätt och att vi kan överlämna en stad till södertäljeborna att vara stolta över, en stad som avspeglar vår samtid och våra tidsideal.

Arkitektur berör och ska beröra, det skapar ofta debatt och många tycker och tänker kring förändringar i det som ska byggas. Stadsarkitekten har en viktig roll här, att stödja utvecklingen och vara både ögat, örat och penseln gentemot medborgarna, politiken, byggaktörerna och internt inom kommunkoncernen.

Rollen innebär att trygga att god arkitektur och stadsgestaltning, som genomsyrar hela processen från översiktsplanen, detaljplaner, markanvisningar till bygglov och utformning av allmänna platser.

Som stadsarkitekt kommer du att finnas med som ett stöd i alla dessa processer. Du kommer fungera som; både internt ett stöd och  bollplank men också som en samtalspart när vi träffar byggherrar och aktivt bidra när vi sätter ramar inför kommande markanvisningar och olika former av kvalitativa konkurrens förfaranden. Du kommer också bidra till den allmänna diskussionen om hur Södertälje ska växa och utvecklas över tid, vilka avtryck och krav ska vi ställa på det tillkommande för att både bidra till och samverka med det befintliga. 

Vem är du?
För att lyckas behöver du ha ett coachande och inspirerande arbetssätt och arbeta tätt tillsammans med handläggare och aktörer i olika stadsbyggnadsprojekt.
Du kommer ha ett nära samarbete med olika beslutsfattare från politiska nämnder till interna och externa styrgrupper.

Som stadsarkitekt ingår också att synas och verka på den lokala och regionala arenan i olika sammanhang.

Du har en god analytisk förmåga och är bra på att uttrycka dig i tal, skrift och bild. Du är en god kommunikatör som gillar att möta människor med olika syn och perspektiv. Du har lätt för att samarbeta med andra på olika nivåer och med olika roller och du värdesätter och arbetar utifrån ett gemensamt helhetsperspektiv. Att bygga stad handlar om att arbeta tillsammans över gränser och att hitta innovativa lösningar på utmaningar där allt är ett givande och tagande, därför lägger vi stor vikt vid samarbetsförmåga och personlig lämplighet.

Som stadsarkitekt har du inget personalansvar men väl ett förtroendeskapande ansvar för den byggda miljön. 

Rollen som stadsarkitekt är ny-gammal och det finns goda möjligheter att forma den utifrån uppdragets ramar. 

Kvalifikationer
Vi söker en engagerad person med förmåga att förmedla visioner och nya tankesätt.
Du är kreativ, drivande och har en vilja att åstadkomma resultat med hög kvalitet genom goda samarbeten och hög grad av delaktighet. 

Krav:

  • Du har en relevant akademisk arkitektutbildning.

  • Du har erfarenhet av stadsplanering och komplexa stadsbyggnadsfrågor med hållbarhet i fokus.

  • Du har erfarenhet av arbete i en politiskt styrd kommunal  organisation.

  • Du har erfarenhet från den privata sidan som gestaltande arkitekt.

  • Du är bra på att kommunicera på svenska i såväl tal som skrift.

  • Du är bra på att visualisera i bild. 

  • Du har en mycket god och aktuell kunskap om lagstiftningen som styr ditt område.

  • Du har körkort för personbil

Meriterande:

  • Erfarenhet från byggherre/exploatörssidan med en förståelse för byggekonomi och genomförbarhet

  • Erfarenhet av projektledning 

Personliga egenskaper:
Dina personliga egenskaper är viktiga för oss och vi lägger därför mycket stor vikt vid dem. 

Vi erbjuder dig  
Din nästa arbetsplats kommer att vara i vårt Stadshus precis intill pendeltågsstationen. Här har du nära till Södertälje centrum, pendeltåg, bussar och en fantastisk utsikt över såväl staden som kanalen.

Vi tillämpar årsarbetstid vilket innebär att du själv har möjlighet att styra och planera din egen arbetsdag och arbetstid. Under pandemin tillämpar vi distansarbete i hög grad men vi vill att du ska vara på plats en viss del av arbetsveckan beroende på allmänna rekommendationer. Vi ser även fortsatt positivt på att kunna erbjuda viss del distansarbete när rekommendationerna kring hemarbete släpps.

Vi erbjuder även ett friskvårdsbidrag på 3 000 SEK samt möjlighet att växla semesterersättning till extra lediga dagar.

För övriga förmåner se https://www.sodertalje.se/kommun-och-politik/jobba-hos-oss/formaner/

Anställningsvillkor
Omfattning: 100
Anställningsform: Tillsvidareanställning

Ansökan
Sista ansökningsdag: 2022-02-23

Kontakt
Andreas Klingström 
Samhällsbyggnadsdirektör 
08-523 071 31

Fackliga företrädare nås via Kontaktcenter 08-523 010 00 

Vi tar gärna emot samtal från dig som är intresserad av jobbet men vi tackar nej till dig som säljer annonser och rekryteringstjänster.

Publicerad 2022-01-13

Ansök nu