Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
Till alla jobb

Beredskapsdirektör

Länsstyrelsen i Västerbottens län, Umeå

Ansök nu

Om arbetsplatsen
Vill du ha ett brett, omväxlande och viktigt uppdrag inom ett område vars betydelse i samhället bara ökar? Är du en erfaren, driven och kommunikativ ledare som både är jordnära och visionär?

Då ska du söka jobbet som beredskapsdirektör vid Länsstyrelsen i Västerbotten!

Länsstyrelsen i Västerbottens län är regeringens företrädare och därmed en samlande kraft i länet. "Vi gör hållbar utveckling möjlig i hela länet", lyder vår vision. Vi arbetar för en långsiktig ekonomisk, ekologisk och socialt hållbar utveckling och ett starkt näringsliv. Länsstyrelsen fungerar som länken mellan den nationella, regionala och lokala nivån och verkar i denna roll för att nationella mål får genomslag i länet och att olika samhällsintressen samordnas. En stor del av våra uppdrag utför vi i nära samverkan med länets kommuner, näringsliv, ideella sektor och medborgare.

Allt vårt arbete genomsyras av den statliga värdegrunden och dess sex grundläggande principer: demokrati, legalitet, objektivitet, fri åsiktsbildning, respekt, effektivitet och service. Vårt arbets- och förhållningssätt har dessutom tre ytterligare kännetecken som är vägledande för hur våra medarbetare förväntas ta sig an sitt uppdrag: vi ska vara samarbetsinriktade, lärande och kollegiala.

Länsstyrelsen eftersträvar att vara en modern och attraktiv arbetsgivare där det ska vara möjligt att kombinera kvalificerade och stimulerande arbetsuppgifter med en livssituation i balans. Vi vill därför utöver din lön kunna erbjuda dig goda förmåner och villkor. Vi har en flexibel syn på arbete, och ger långtgående möjligheter - där verksamheten tillåter - att kombinera arbete på kontoret med distansarbete. Länsstyrelsen har för närvarande ca 300 medarbetare och landshövdingen är myndighetschef.

Arbetsuppgifter
Hotbilden mot vårt samhälle blir allt mer komplex och mångfacetterad. Geopolitisk spänning, väderrelaterade händelser och pandemier för att bara nämna några aktuella exempel. Länsstyrelsen spelar en central roll i samhällets krisberedskap och har även rollen som högsta civila totalförsvarsmyndighet på regional nivå.

Som beredskapsdirektör ska du leda, planera och samordna Länsstyrelsens arbete inom detta område. Du är enhetschef för Enheten för samhällsskydd och beredskap med ett femtontal medarbetare. Till din hjälp att leda verksamheten har du en biträdande beredskapsdirektör, och tillsammans delar ni på ansvaret och lägger upp arbetet.

Enheten arbetar för att länet ska ha en god förmåga att förebygga, motstå och hantera samhällsstörningar i hela hotskalan, från fredstida olyckor till höjd beredskap och krig. Organisatoriskt ligger verksamheten direkt placerad under länsledningen och länsrådet är din närmaste chef.

I det interna arbetet ingår du bland annat i myndighetens chefsgrupp och krisledningsgrupp. Du driver det myndighetsövergripande utvecklingsarbete som pågår inom krisberedskap, skydd mot olyckor och civilt försvar samt bidrar till att höja Länsstyrelsens egen förmåga. Du har också uppdraget som säkerhetsskyddschef och kommer vara delaktig i det säkerhetsskyddsarbete som bedrivs på myndigheten.

Det externa arbetet innebär samverkan och samordning med lokala, regionala, nationella samt internationella aktörer både före, under och efter samhällsstörningar. Vi har en nära samverkan med de övriga länsstyrelserna, länets kommuner, regionen, Försvarsmakten samt andra myndigheter och samhällsviktiga aktörer i och utanför länet. Du som beredskapsdirektör har en viktig roll i att dessa samarbeten drivs framåt och leder till fortsatt utveckling.

Kvalifikationer
Vi söker dig som har relevant akademisk utbildning eller likvärdig kompetens förvärvad på annat sätt. Vi ser också att du har kunskap om eller erfarenhet av arbete inom samhällets krisberedskap, skydd mot olyckor och/eller totalförsvar.

För att bli framgångsrik i rollen krävs även flerårig erfarenhet som chef och ledare samt erfarenhet av personal- och arbetsmiljöansvar.

Som ledare är du kommunikativ, social och utåtriktad med god förmåga att skapa förtroende samt att bygga relationer både internt och externt. Det är viktigt att du kan se helheten och utifrån det kunna peka ut en riktning och tänka strategiskt. Likväl bör du vara strukturerad och stresstålig i det vardagliga arbetet samt förmå leda när situationen i samhället ställer krav på ledarskap under oklara eller pressade förhållanden.

Du ska ha god förmåga att uttrycka dig på svenska i tal och skrift samt behärska engelska i tal och skrift.

Utbildning eller erfarenhet inom säkerhetsskydd ser vi som meriterande.

Då vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper och ledarförmåga kan tester komma att användas i rekryteringsprocessen. Vi tillämpar även arbetsprover.

Resor med övernattning är vanligt förekommande inom ramen för tjänsten och du ska därför ha B-körkort.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap.

Säkerhetsprövning kommer att genomföras före anställning och görs av länsstyrelsen när urvalsprocessen är klar. Processen med säkerhetsprövning innebär att rekryteringsförfarandet kan ta längre tid än vad som är brukligt.

Anställningsvillkor
Anställningsform: Tillsvidareanställning
Omfattning: Heltid
Tillträde: Enligt överenskommelse
Löneform: Månadslön
Antal annonserade arbetstillfällen: 1

Ansökan
Ansök senast: 2021-10-17
Referensnummer: 112-8905-2021

Kontakt
Lars Lustig (vid frågor om tjänsten)
Länsråd
073-620 50 01

Lina Andersson (vid frågor om tjänsten)
Biträdande beredskapsdirektör
072-223 19 75

Klara Brorsson (vid frågor om rekryteringsprocessen)
HR-utvecklare
010-225 42 94

Facklig företrädare
Mikael Pettersson
SACO
010-225 40 00 (växel)

Tobias Johansson
ST
010-225 40 00 (växel)

Övrigt
Länsstyrelsen arbetar aktivt för att vara en myndighet som är fri från all diskriminering.
Vid denna rekrytering har vi redan valt annonskanaler.

Observera att en tjänsteansökning är en inkommen handling och kan därmed inte behandlas konfidentiellt.

Ange ditt löneanspråk.

Så här behandlar vi dina personuppgifter, www.lansstyrelsen.se/dataskydd
Du kan komma att bli krigsplacerad vid Länsstyrelsen Västerbotten i samband med anställningen.

Publicerad 2021-09-27

Ansök nu