Krönika
Offentlliga marknaden
16 november 2017 kl 00:10

Denna artikel publicerades för 2 år sedan

”Vår nya tjänst ger dig koll på offentliga marknaden”

Under 2016 köpte det offentliga Sverige varor och tjänster för mer än tusen miljarder kronor. Enligt våra beräkningar gick alltså 1 dryg biljon kronor av våra skattekronor under fjolåret till olika privata bolag för att upprätthålla den offentliga välfärden.

Inköpen görs från vitt skilda branscher, allt från de klassiska välfärdsbranscherna vård, skola och omsorg till skolskjuts, måltider, försvarsmateriel och bemanning. Kort och gott skulle inte välfärden fungera utan de varor och tjänster som det privata näringslivet tillhandahåller.

Ända sedan 2011 har Dagens Samhälle kartlagt den offentliga marknaden.

När vi började var begreppet okänt och någon sådan omfattande granskning av hur mycket det offentliga köper av olika privata bolag hade aldrig gjorts.

I dag finns mängder av bevakningstjänster kring vilka upphandlingar som ligger ute på den offentliga marknaden. Men ingen, förutom vi, kartlägger vilka totala värden som faktiskt omsätts. I dagens nummer och på sajten kan ni läsa en liten del av den granskning vi gjort. Men det finns mycket mer bara ett knapptryck bort.

För i år lanserar vi också en helt unik digital tjänst. I stället för som tidigare enbart publicera den offentliga marknaden i en tryckt rapport och i text har vi i år samlat allt i en snygg och lättnavigerad webbtjänst. På så sätt blir all information mer överskådlig och dessutom alltid tillgänglig, antingen via din dator, läsplatta eller direkt i fickan via din mobil.

Granskningen bygger på all leverantörsreskontra från landets kommuner, landsting och regioner samt de statligt upphandlande myndigheterna och vi kan på så sätt presentera den mest detaljerade bilden av den offentliga marknaden hittills. Siffrorna är insamlade av vår samarbetspartner Doublecheck och i vår unika tjänst har vi samlat fakta om 26 branscher, de största aktörerna och kompletterat med initierade analyser av Dagens Samhälles reportrar. Vi har bland annat granskat vilka bolag som är störst och vilka bolag som har ökat sin försäljning mest gentemot det offentliga.

Vi har dessutom kartlagt det offentliga näringslivet, det vill säga de bolag som ägs av stat, kommun eller landsting/regioner. Många av de bolagen verkar på den kommersiella marknaden, medan andra bedriver traditionellt offentlig verksamhet i bolagsform.

Även här kan vi presentera de största aktörerna.

Om du är prenumerant på Dagens Samhälle kan du i Offentliga marknaden skärskåda bransch efter bransch om du skapar eller redan har ett konto hos oss. Är du inte prenumerant kan du enkelt bli det, eller köpa åtkomst bara till tjänsten.

Dagens Samhälle har länge bevakat de privata bolag som är verksamma på den offentliga marknaden. Det är en central del av vår journalistik. Därför är vi också otroligt stolta över att kunna lansera en unik tjänst.

Jag hoppas att du finner den nyttig och användbar.

Fakta
Så här får du tillgång till Offentliga marknaden

Ta del av Dagens Samhälles kartläggning Offentliga marknaden 2017. Till prenumeranter erbjuder vi den utan kostnad.

FÖR DIG SOM ÄR PRENUMERANT: Logga in på Mitt konto och ta dig med ett klick vidare till tjänsten Offentliga marknaden 2017. (Obs du måste koppla ditt prenumerationsnummer till ditt digitala konto för att du ska få tillgång till tjänsten. Det gör du enkelt genom att skriva in ditt prenumerationsnummer.)

FÖR DIG SOM ÄR PRENUMERANT MEN SAKNAR KONTO: Skapa ett digitalt konto genom att klicka här. Glöm inte att skriva in ditt prenumerationsnummer. Med ett konto får du inte bara tillgång till Offentliga marknaden utan också till e-tidningen.

ÄR DU INTE PRENUMERANT: Du kan få tillgång till Offentliga marknaden genom att bli prenumerant. Alternativt kan du köpa tillgång till tjänsten separat för 895 kr exkl moms. Skapa ett konto och beställ tjänsten Den offentliga marknaden 2017 via ditt konto.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten för.

Publicerad: 16 november 2017 kl 00:10
Uppdaterad: 16 november 2017 kl 11:17