Krönika
Bibliotek
19 oktober 2018 kl 05:35

Denna artikel publicerades för ett år sedan

”Utan bibliotek blir vi ensamma och enfaldiga”

Bibliotek, och för all del också böcker i bokhandeln, ger möjligheten att förflytta sig till världens alla hörn. I böckerna kan vi ta oss till historiens alla epoker, människans många öden, in i cellen, ut i rymden och till universum som inte ens finns, skriver Jona Elings Knutsson. 

Vi måste sluta flyga. Klimatkrisen tätnar och alla strån måste gripas. Men vad gör vi med drivkraften att resa? Upptäcka nya platser, nya kulturer och nya människor? Är inte möten mellan människor grunden för fred och demokrati?

Låt oss ta bussen till biblioteket. Många svenskar har fortfarande ett bibliotek på busslängds avstånd. Dessutom lånar många bibblor ut e-böcker att tanka ner hemifrån, utan bussfärd. På flera platser finns hemkörning av böcker, i Stockholm kallas tjänsten "Boken kommer" och glädjen bland de som får hem en bok delas på Instagram-kontot med samma namn.

Och ärligt talat. Den där ryggsäcksluffen i sydostasien gav mer solbränna än kulturmöte, eller hur?

Bibliotek, och för all del också böcker i bokhandeln, ger möjligheten att förflytta sig till världens alla hörn. Med fler översättningar skulle möjligheten öka. Men i böckerna kan vi också ta oss till historiens alla epoker, människans många öden, in i cellen, ut i rymden och till universum som inte ens finns. Ja, vi kan till och med resa till framtiden. Vi får möjligheten att sympatisera med krigare och fredskämpar, med flickor och gubbar, fattiga och rika. Med troll, rövare och trollkarlar.

Medkänsla och empati är krafter som måste övas. Precis som ett pass i gymmet stärker musklerna stärker boken de delar av sinnet som är under särskilt hård press i dagens protektionistiska och nationalistiska värld.

Dessutom står boken för fantasi, och fantasier kan inte mätas. Betyg kan mätas, arbetsprestation kan mätas, tiden på milen likaså. Men fantasin bara är och kan aldrig tas ifrån oss.

I böckerna söker vi också tröst. Den som skiljt sig vill läsa berättelser om skilsmässa, den som har cancer om människor som kämpat mot cancer. Vi speglar oss och finner gemenskap i papper med ord, eftersom böckerna är mycket mer än ord.

Ensamheten breder ut sig i landet och bedöms orsaka hälsoproblem. Ensamhet bedöms som lika farligt som att röka eller att vara alkoholist. Det litterära sällskapet kan inte ersätta fysiska människor av kött och blod, men kanske lindrar det att försvinna in i en annan värld. Eller att få ta del av berättelsen om en annan ensam själ. Varför skulle fängelsebibliotek annars vara så populära? Berättelser låter sig inte slås i bojor.

Föreställningen om att kultur behöver konkurrensutsättas och bära sina egna kostnader är därför en fälla. Det vore som att tvinga alla att åka till Kao Lak. Nej, kultur behöver vara större än marknadskrafterna, den behöver vara stor nog att rymma människoexistensen.

När den ökande e-handeln nu stänger fysiska butiker och gallerior, har vi en unik chans att ombilda kommersens rum till kulturpalats. Fler scener, ateljéer och mötesplatser. Replokaler och verkstäder. Och såklart, fler bibliotek.

Värna varje bibliotek och varje bibliotikarie och res ragg varje gång bibliotek drabbas av nedskärningar och nedläggningar. Utan bibliotek blir vi ensamma och enfaldiga. En värld där med plats endast för storsäljande kultur kommer inte utmana våra vindlande hjärnor tillräckligt. Låt de många resorna finnas kvar. Tryck fler biljetter. Berättelserna bär oss framåt.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten för.

Publicerad: 19 oktober 2018 kl 05:35
Uppdaterad: 19 oktober 2018 kl 05:30

Skribent

Jona Elings Knutsson
ST-läkare och feminist