Krönika
Demokrati
9 november 2016 kl 08:57

Denna artikel publicerades för 3 år sedan

Räcker inte att säga nej till högerpopulismen

Hillary Clinton ägnade mycket möda åt att förklara varför Trumps politik är fel. Han satte dagordningen. Det fungerade inte.

President Trump. Jag har svårt att med ord beskriva på hur många plan den korta meningen gör mig förfärad.

För ett år sedan hade någon lika gärna kunnat säga President Simpson eller President Kalle Anka. Det hade känts ungefär lika relevant.

Men USA, världens mäktigaste land, får nu alltså en president som förnekar klimatkrisen, anser att Putin är en schysst president, vill skärma av USA:s handel och föra den politiska retoriken tillbaka till 30-talsnivå.

En president som under kampanjen uttryckt sig rasistiskt och kvinnoförnedrande, som angripit oberoende medier och domare och som hotat med att kasta sin rival om presidentposten i fängelse om han vinner.

En president som fått den politiska vänsterns klassiska väljargrupper. Vit arbetarklass. Trots att han vill minska arbetarnas rättigheter och vill driva en nyliberal politik. Om än nyliberalism i ett land.

Det är ett långfinger mot etablissemanget och skulle på samma gång kunna bli det största slaget som riktats mot vår tids liberala demokratier.

Om jag är orolig?

Vettskrämd är kanske ett bättre ord.

Men alla vi som står till vänster om mitten måste bortse från den känslan och i stället på allvar, verkligen på allvar, ställa oss frågan varför människor väljer högerpopulister när de vill protestera mot globaliseringens baksidor.

Varför väljer de inte en progressiv politik när livsvillkoren stramas åt och känslan av att utvecklingen springer ifrån en breder ut sig?

Ett skäl är förstås att västvärldens socialdemokratiska och liberala partier uppfattas som en del av etablissemanget. I USA har den faktorn antagligen avgjort valet. Men hur kan någon väljare uppfatta att miljardären Trump, som fått sina pengar av farsan, inte är en del av eliten?

Svaret är antagligen att han presenterar, eller i alla fall säger sig presentera, ett alternativ till den rådande ordningen.

Vi lever i en värld där en procent av befolkningen äger mer än resten av världen tillsammans. En värld är klyftorna ökar. I USA har ekonomin gått som tåget de senaste åren, men för många har det inte märkts i plånboken eller i förbättrade livsvillkor.

Och i den världen presenterar mitten-vänstern inte längre några svar på hur den utvecklingen ska brytas

Det krävs en massiv New Deal nu. Satsningar på rättvisa, välfärd och klassutjämnande politik. Investeringar. Offentliga investeringar. Det är inte ett nytt svar, men om den populistiska högerns retorik börjar låta 30-tal kanske det inte är någon usel idé att mitten-vänstern studerar vad som fungerade för att möta extremismen på den tiden.

Politiker måste helt enkelt visa att de ser människors problem, och har några rimliga svar på vad de ska göra åt dem. Det räcker inte att vara emot de svar högerpopulisterna presenterar. Hillary Clinton ägnade mycket möda åt att förklara varför Trumps politik är fel. Han satte dagordningen.

Det fungerade inte.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten för.

Publicerad: 9 november 2016 kl 08:57
Uppdaterad: 9 november 2016 kl 14:58