Krönika
Nazism
27 juni 2017 kl 06:00

Denna artikel publicerades för 4 år sedan

Plats för ett fåtal nazister eller en mångfald idéer?

Vilka deltar i Almedalen men begränsar sina yttranden; vaktar sin tunga? Hur många deltar med en klump i magen när även nazistiska NMR närvarar?

Almedalsveckan kommer gästas av nazister. I yttrandefrihetens namn är det fritt fram att argumentera för att den ska begränsas. Så gör exempelvis nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR), som kommer delta i Almedalen. Juridiskt sätt har de liksom alla andra rätt att yttra sig, men det finns inget som tvingar arrangörer av evenemang att ge plats åt nazister.

Nazisterna försöker aktivt hindra andra människor från att yttra sig. Senast gick de till våldsam attack mot en manifestation som hölls av socialarbetare på Mynttorget i Stockholm. Tre nazister med kopplingar till NMR står just nu åtalade för bomber mot två flyktingförläggningar och en bokhandel. 

Nazister begränsar också passivt andra människors yttrandefrihet. Det är många som utsätts för deras hat, hot men även fysiska attacker och våld. Nazister har attackerat Pride-paraden, mördat en fackföreningsman, kastat rökgranater inne på ett RFSU-möte, stormat en antirasistisk manifestation i Kärrtorp i Stockholm, avbrutit kommunfullmäktigemöten, senast i förra veckan i Karlstad. Listan kan göras ännu längre. 

När nazister tillåts medverka är det många andra som skräms bort från arrangemanget. NMR kämpar mot "den judiska världskonspirationen". Är Almedalen i år en säker plats för judiska personer att medverka och yttra sig? Kommer svarta personer våga delta? Queers, feminister, bokhandlare, sexualupplysare – vi är många som avskys och attackeras. Vilka deltar i Almedalen men begränsar sina yttranden; vaktar sin tunga? Hur många deltar med en klump i magen?

Det är begripligt att många inte kommer till Almedalen i år. De som tillhör grupper som regelbundet attackeras av nazister vill inte ta risken. De som tillhör utsatta grupper, som är måltavlor för attentat och förföljelse tystas därmed. Argumentet att låta nazister delta i yttrandefrihets namn innebär därför en paradox: de som med demokratiska metoder står upp för sin rätt förnekas yttrandefrihet. 

Andra vill inte stödja ett Almedalen där utsatta grupper inte törs delta när arrangörerna i stället prioriterar att ge utrymme till en nazistisk våldsorganisation. Arrangörerna står alltså inför ett val. Vill man ge utrymme för ett fåtal nazister eller för en mångfald av idéer?

Mina Dennert menar i Metro att det är fel att inte åka till Almedalen. ”Har hatet verkligen försvunnit bara för att jag slipper se det?” frågar hon sig. Jag betvivlar att syftet med Almedalsveckan är att visa upp hat, och den som vill se hatet får gärna göra det på en annan plats. Nazister demonstrerar regelbundet, där bjuds ett ypperligt tillfälle att se hat och att bemöta det. 

Theodor Kallifatides skrev i DN efter attacken mot den franska tidningen Charlie Hebdo 2015:

”En kultur, en civilisation bedöms lika mycket utifrån de friheter den tar och dem den avstår ifrån. Allt som inte är förbjudet är inte tillåtet.”

Ett resonemang med samma mått av rimlighet borde vara möjligt att föra av envar med ett genuint intresse för politik, demokrati och samhällsansvar. 

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten för.