Krönika
Abort
13 april 2017 kl 09:54

Denna artikel publicerades för 4 år sedan

Nej till samvetsfrihet viktig markering i det nya Sverige

Skribent

Jenny Sonesson
pr-konsult, socionom, tidigare politiskt sakkunnig (FP)

Det här är en opinionstext

Det är mer angeläget än på länge, från vänster till höger, att stå upp för den sekulära staten och att dess företrädare måste följa lagstiftningen. 

Arbetsdomstolen konstaterade på onsdagen att kristna barnmorskan Ellinor Grimmark inte blev diskriminerad av Region Jönköping. Att barnmorskan nekats anställningar beror på vägran att utföra aborter, ge dagen efter-piller och att sätta in spiraler. Att hon råkar vara djupt troende kristen har inget med besluten att göra. Arbetsgivaren har rätt att ställa krav, anställda är inte på jobbet som privatpersoner. Vården ska utgå ifrån patienternas behov. Punkt slut.

Vänsterpartiet skickade efter domen ut ett triumfatoriskt pressmeddelande och partiets riksdagsledamot Rossana Dinamarca twittrade ”Bra dom i Arbetsdomstolen och för aborträtten!” Liknande tweets syntes från Feministiskt initiativ. Skulle vi beskådat samma engagemang från kulturrelativisterna om barnmorskan Ellinor Grimmark inte var kristen utan beslöjad muslim eller indiansk schaman i fjäderskrud? Knappast. Dagens vänster styrs av identitetspolitiska särintressen och har numera en svajig sekulär kompass.

Tyvärr gäller det även högerut. Nyligen lanserade tankesmedjan Timbro en kampanjfilm för rätten att vara religiös. Budskapet är att borgerligheten blivit för religionsfientlig, anrättningen kryddas med brandtal av republikanen Ronald Reagan och bilder på en fotomodell i rosa hijab.

LÄS ÄVEN: ”Ingen tvingas utbilda sig till barnmorska”. 

Jan Björklunds befogade invändningar mot religiösa friskolor för barn geggas i filmen ohederligt samman med unken islamofobisk rädsla för moskéer och burkinis på vuxna kvinnor. Trist. All religionskritik är inte samma sak som religionshat. Liberaler har i alla tider fört en kamp mot kyrkan för att begränsa dess inflytande samtidigt som man principfast stått upp för religionsfriheten. Det är ett arv att vara stolt över och vårda.

Förra året gav Timbro ut debattboken ”Frihet till samvete” som förespråkar tolerans för samvetsfrihet inom yrkeslivet. Eli Göndör, som är Timbros ansvarige för integration, skrev en debattartikel i Expressen 2014 om att samvetsfrihet vid abort borde vara en liberal hjärtefråga. ”Sjukvården kommer inte klappa ihop för att någon inte vill utföra en abort.”

Det är mer angeläget än på länge, från vänster till höger, att stå upp för den sekulära staten och att dess företrädare måste följa lagstiftningen. Arbetsdomstolens dom att barnmorskor ska utföra aborter enligt lag är viktig i ett Sverige som blir allt mindre homogent. Om samvetsfrihet accepteras vad blir nästa steg med tiden? Läkare som vägrar behandla patienter av motsatt kön?

I Europa är religioner återigen är på frammarsch politiskt. År 2009 kriminaliserade Irland blasfemiska och kränkande uttalanden om religioner. År 2011 skrev Viktor Orbáns Ungern in kristendom och att livet börjar vid befruktningen i grundlagen. Förra året varnade Frankrikes premiärminister Manuel Valls för islamismen växande inflytande i landet.  

Tro skänker människor ovärderlig mening och gemenskap. Men att kyrkan förlorat sin forna makt är tillsammans med rättsstatens framväxt avgörande faktorer bakom den västerländska civilisationens framgång. Låt oss aldrig glömma det när vi riktar blicken mot framtiden.

 

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten för.

Publicerad: 13 april 2017 kl 09:54
Uppdaterad: 2 maj 2017 kl 13:11

Skribent

Jenny Sonesson
pr-konsult, socionom, tidigare politiskt sakkunnig (FP)