Krönika
1 juli 2014 kl 10:00

Denna artikel publicerades för 6 år sedan

Bevara Facebook svenskt

Det är tyvärr dyrare att drifta ett datacenter i Sverige jämfört med Finland som nyligen sänkt elskatten. Nu har vår regering tillsatt en utredning i frågan. Vi får hoppas att den kommer fram till något som inte skrämmer bort företagen.

Sen en tid tillbaka är jag ordförande för The Node Pole. Företaget som jobbar för att få fler datacenter till Luleå, Boden och Piteå. Hittills har arbetet varit oerhört framgångsrikt och inte minst är etableringen av Facebook en framgångssaga utan dess like. Facebook har låtit Boston Consulting Group göra en studie om effekterna av etableringen i Luleå och resultatet imponerar. Den ekonomiska effekten av etableringen uppskattas till 3,5 miljarder kronor och summan väntas växa till nio miljarder till år 2020. Facebook har spenderat 1,5 miljarder kronor i Sverige och skapat 900 jobb i direkt anslutning till serverhallen. Nu växer ett ekosystem av många andra företag upp runt våra datacenter och runt Luleå Tekniska Universitet som kommer ge än mer effekt på sikt. 

Tala om att Sverige på väldigt kort tid lyckats attrahera och etablera en ny och växande näring som ger jobb och tillväxt snabbt. Jag får varje vecka vittnesmål från företagare i Luleå som berättar för mig hur bra de mår av att Facebook finns i Luleå. Hotell, restauranger, it-företag, byggföretag, vaktbolag med flera berättar alla om hur de fått uppdrag och jobb tack vare Facebook. Liknande vittnesmål hörs från Boden som under våren fått två datacenter etablerade. Vi har bara sett början av detta då behovet av datalagring ökar varje år. Sociala media, nya konsumtionsmönster av media, stora volymer information som ska lagras bidrar alla till att det måste etableras fler datacenter. Här har Sverige och inte minst The Node Pole en stor fördel med tillgång till naturlig kyla och klimatsmart el via vattenkraften. 

För Sverige gäller det nu att agera för att denna utveckling ska fortsätta. Elskatterna är den enskilt största konkurrensnackdelen vi har i dag. Det är tyvärr dyrare att drifta ett datacenter i Sverige jämfört med Finland som nyligen sänkt elskatterna till samma nivå som för basindustrin. Regeringen har nu tillsatt en utredning i frågan. Det är välkommet, men ärligt talat förstår jag inte vad som ska utredas. Fakta talar sitt tydliga språk. Facebook har gett 900 jobb på några få år. Det gillar vi. Vill vi ha fler jobb måste vi kunna konkurrera med Finland och då måste elskatterna sänkas. 

Hoppas det blir snabbt beslut om detta efter valet så inte Sverige missar den möjlighet som behovet av datalagring och datacenter nu ger oss. Det är inte ofta vi får sån tillväxtkraft serverad på silverfat.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten för.

Publicerad: 1 juli 2014 kl 10:00
Uppdaterad: 1 juli 2014 kl 10:18

Skribent

Niklas Nordström
kommunalråd (S) i Luleå