Krönika
Demokrati
14 december 2018 kl 05:00

Denna artikel publicerades för 2 år sedan

Bara i lögnarnas värld är julen inställd

Skribent

Nils Karlsson
inte längre kommunalråd (MP)

Det här är en opinionstext

Lögnen om Malmös inställda jul sprids både inom och utanför landet. Alla vet ju hur Malmö är. Men nej, julen har inte ställts in för muslimernas skull. 

Julen är här! Barnens ögon glittrar av förväntan, julsånger förgyller våra shoppingupplevelser, och den alternativa högern plockar fram de halmgubbar som för länge sedan ersatt den tråkiga julbocken. 

Julen är utbytt, Lucia är inställd på förskolorna hur mycket än förskoledirektörerna hävdar och bevisar motsatsen, och snart får man väl inte ens ägghalvor till julbordet. Så låter de mest upprörda rösterna. Mellan raderna, eller ibland i de faktiska raderna, så förstår vi att allt beror på anpassning till muslimer. 

Julen är givetvis inte inställd, men det spelar ingen roll för lögnarna. En artikel i Sydsvenskan berättar om att Vinterspelen, ett jättetält där alla Malmös barn kostnadsfritt, skattefinansierat, under jullovet får spela bräd- dator- och VR-spel, flyttat femhundra meter av säkerhetsskäl.

Artikeln handlar också om julfirandet och i rubriken slås det ihop till "vinterfirande". Detta använder opinionsbildare, som innerst inne vet bättre, som bevis för att Malmö, i alla fall Sydsvenskan, bytt ut namnet på julen mot vinter för att inte göra muslimerna arga. Den osanna sanningen om Malmös inställda jul sprids runt om i landet och till och med utanför. Alla vet ju hur Malmö är. 

Sanningen är viktig och lögnen är ett vapen. Utan sanning, som här betyder yttranden om sakförhållanden vars sanningsvärde bestäms av fakta, kan vi inte ha ett fungerande samhälle. Sanningen är grunden för större delen av vår kommunikation. Utan sanning har vi ingen kunskap och om lögn vore regeln snarare än undantaget skulle vi inte kunna överföra information mellan oss.

Att veta något är bättre än att gissa, även om vi skulle råka gissa rätt. Lögnen är ett vapen eftersom den får oss att agera på felaktigheter, något som drastiskt minskar våra möjligheter att handla rätt. 

Den mänskliga hjärnan ändrar sig ogärna när den bestämt sig för att något är sant. Det är en stor fördel på savannen att inte fastna i analyser och möjliga orsakssamband, men när evolutionen nu tagit oss till smarta telefoner och internet innebär det problem. Och snart ”vet” alla att julen är inställd. Då framstår den som berättar den faktiska sanningen som en lögnare. Lögner om julen låter tramsigt men de nöter ner förtroendet för samhället. 

För beslutsfattare, kommunikatörer, ja egentligen för alla som gör något i offentligheten, utgör trenden att vilja vantolka och sprida osanningar ett större problem än vad det kanske verkar. Kortsiktigt tvingas de lägga alltmer tid på att krishantera lögner för att skydda verksamhet och varumärke.

Långsiktigt är den alltmer flexibla synen på sanning värre då den skapar ängslighet. Vågar man arrangera vinterspel om man vet att det kommer leda till beskyllningar om undfallenhet för islamister?

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten för.

Publicerad: 14 december 2018 kl 05:00
Uppdaterad: 14 december 2018 kl 09:38

Skribent

Nils Karlsson
inte längre kommunalråd (MP)