Räddningschef

Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund
Ledning, Säkerhet
Sista ansökningsdag:
26 september (8 dagar kvar)
Placeringsort:
Borås
Kontaktperson:
Jill Jingbrant
Telefon: 070-207 04 29
Publicerad:
4 september

Vi söker nu en räddningschef vars huvudsakliga uppgift är att ansvara för och säkerställa förbundets samlade operativa förmåga samt den strategiska utvecklingen av metoder. Välkommen med din ansökan senast 2019-09-26.

Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund (SÄRF) är ett kommunalförbund som bildades 1995 som organiserar och ansvarar för räddningstjänst i sex kommuner: Bollebygd, Borås, Mark, Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn. Huvudkontoret ligger i Borås, förbundets övningsfält vid Guttasjön och totalt finns det 500 anställda placerade på 24 brandstationer belägna i samtliga kommuner. SÄRF är i dagsläget det näst största förbundet i landet avseende Räddningstjänstpersonal i Beredskap (RIB) och Räddningsvärn. På brandstationerna i Borås och Skene arbetar heltidsanställd personal.

SÄRF:s geografiska område består av tätorter, landsbygd, skog, och vattendrag. Många transporter färdas på väg och räls och vi har en närhet till Ringhals kärnkraftverk och Landvetter flygplats med särskilda åligganden. SÄRF är ett företagstätt område och har många boende som är in- och utpendlare.

Arbetet 
Vi söker nu en räddningschef vars huvudsakliga uppgift är att ansvara för och säkerställa förbundets samlade operativa förmåga samt den strategiska utvecklingen av metoder. Förbundsdirektören blir din närmaste chef.

Chefsansvar och ledarskap 
Räddningschefen har funktions- och verksamhetsansvar för personal som arbetar i rollen som Räddningschef i beredskap (RCB). I chefsansvaret för ledningscentralen innebär det även personalansvar för gruppen Inre befäl. Befattningen ingår i SÄRF:s ledningsgrupp och du leder själv regelbundet operativa ledningsmöten.

Strategi- och utvecklingsarbete
Räddningstjänstuppdraget ska kontinuerligt säkerställas genom omvärldsbevakning men också att gällande lagar, avtal och övergripande mål efterlevs. Med fokus på verksamhetens nytta i samhället ingår det i befattningen att analysera och identifiera risker och hot men också att vara aktiv att verka förebyggande i hanteringen av miljö- och hälsorisker, liv och egendom. 

Samverkan och Samarbete
Räddningschefen medverkar som representant för Sjuhäradsbygden i Regionala rådet med Landshövdingen som ordförande. I arbetet ingår att agera som en strategisk kontaktperson och kunskapsresurs till medlemskommunerna och se myndighetssamverkan som en framgångsfaktor.

Kvalifikationer
Vi söker dig som är utbildad brandingenjör med påbyggnadsutbildning i räddningstjänst (RUB), alternativt innehar en motsvarande kompetens eller en högre befälsutbildning som bedöms tillräcklig för uppdraget. Du har flerårig erfarenhet i rollen som Räddningschef, Räddningschef i beredskap eller annan högre befälsroll inom räddningstjänsten. Vi förutsätter att du har mycket goda kunskaper i den lagstiftning som krävs för räddningstjänstens uppdrag i samhället Det är meriterande om du har förmåga att identifiera och värdera risker samt är förtrogen med projektledning, innovation och utvecklingsarbete.

Som person är du självständig, initiativrik och strukturerad med ett gott omdöme. Du har en god kommunikationsförmåga, kan obehindrat uttrycka dig i tal och skrift på svenska samt förstå och tala engelska väl. Du ska även ha en god administrativ kunskap och vara kritiskt granskande. Samarbeta och samverka såväl internt som externt över organisatoriska gränser ska kännas naturligt. Vi ser också att du kan agera lugnt i pressade situationer.

Din drivkraft och personliga egenskaper är avgörande för uppdraget. Hur du vill påverka och utveckla räddningstjänsten i en tillitsbaserad organisation med verksamhetsnyttan i fokus värderas mycket högt. Med ett tydligt och förståelsebaserat ledarskap ska medarbetare ges förutsättningar som gagnar helheten.

Förutsättningar
Anställningen är en tillsvidareanställning på heltid med flexibel arbetstid. Din arbetsplats är på Brandstationen i Borås men du kommer att verka både inom och utanför förbundets område. Önskvärt tillträde 2020-01-01 eller enligt överenskommelse. Tjänsten kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Övrigt
Tjänsten är placerad i säkerhetsklass och kräver svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras. Inför alla våra nyanställningar görs provtagning avseende alkohol och droger. Extern konsult kan komma att anlitas för bedömning av ledarförmåga och personliga egenskaper. För tjänsten krävs B-körkort.

Information
Om du har frågor är du välkommen att kontakta Förbundsdirektör Jill Jingbrant, tel. 033-17 29 05 eller 070-207 04 29. Fackliga företrädare: Ledarna Fredrik Iwanson 070-237 50 43, SACO Peder Liljeroth 033-172913, Vision Peter Delwér 070-528 49 37, Kommunal Daniel Nyberg 073-619 02 75, BRF Bengt Sörqvist 073-951 93 52.

Välkommen att söka ett stimulerande uppdrag och medverka i utvecklingen av en modern offentlig förvaltning. Vi arbetar för en räddningstjänst för alla och eftersträvar mångfald bland våra anställda.

Ansökan
Ansök senast 2019-09-26. Märk ansökan med ”Räddningschef”
Skicka ansökan till jobba@serf.se eller via brev till Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund, Olovsholmsgatan 12, 506 34 Borås

Ange gärna att du hittade den lediga tjänsten på dagenssamhalle.se/karriär när du ansöker!

Sök jobbet
Utvalda platsannonser
22 lediga jobb just nu