Förvaltningschef tillika kulturchef Borås Stad

Information

Arbetsgivare: Borås Stad
Ort: Borås
Kategori: Kultur, Ledning

Sista ansökningsdag:

29 nov
Sök jobbet

Borås växer snabbt. Allt fler upptäcker en stad inbäddad i parker och gröna områden där det alltid är nära till naturen – men också till ett levande centrum med mötesplatser, uteserveringar och spännande kultur – samt goda kommunikationer och ett framgångsrikt näringsliv. Dessutom har Borås Stad utsetts till Årets kommun i Sveriges största karriärundersökning och rankas tillsammans med bland annat Volvo och Skanska som ett av de hundra bästa karriärföretagen i Sverige.

Nu söker vi en förvaltningschef till vår Kulturförvaltning som med starkt engagemang, kreativa lösningar och ett tydligt ledarskap kan bidra till utvecklingen av Borås Stads kulturliv. Är det du? Då vill vi att du hör av dig till oss.

En förvaltning som berör
Kultur engagerar! Borås invånare, föreningar, kommunala verksamheter och nätverk bryr sig verkligen om kultur och sina kulturinstitutioner. Staden satsar och lyfter fram kultur, till exempel genom projektet som Borås Konstbiennal och No Limit Street Art där konstnärer från hela världen bjuds in till det offentliga rummet. Därför är det inte heller så konstigt att Kulturförvaltningens arbete allt som oftast hamnar i strålkastarljuset.

Kulturförvaltningen har ett brett och spännande uppdrag. Här ingår bland annat Biblioteken i Borås med demokratiska mötesplatser i stadsbibliotek och närbibliotek, bokbuss och Mötesplatser, Borås Kulturskola som erbjuder åtta konstnärliga ämnen och filialverksamhet i stadsdelarna och på Mötesplatser, Borås Konstmuseum med nationella och internationella utställningar och en rik samling av svensk samtidskonst, Textilmuseet som är en nationell arena inom mode, design, konst och textilindustrihistoria, Borås museum där lokal kulturhistoria möter slöjd och kreativitet, Borås Stadsteater med fokus på nyskapande scenkonst som utforskar deltagandet och teaterformens gränser samt Publika möten som arbetar för bredd, valfrihet och mångfald i kulturlivet.

Dessutom ansvarar Kulturförvaltningen för kulturbidrag, stipendier, konstnärlig gestaltning av de offentliga rummen och bevarandet av kulturarvet. Drivkraften är att skapa ett socialt hållbart Borås, där alla oavsett ålder, kön eller bakgrund ska få möjlighet att ta del av och bidra till ett levande kulturliv och en meningsfull fritid.

Du tar rodret och blickar framåt
Med sitt breda ansvarsområde kräver Kulturförvaltningen ett tydligt och starkt ledarskap. Å ena sidan handlar det om att utveckla och effektivisera den löpande verksamheten inom alla förvaltningens områden. Du bedriver en god verksamhetsstyrning genom god delaktighet och har balans mellan ekonomi, personal och politik.

Men det handlar också om att lyfta blicken, ha helhetssyn och utveckla framtidens kultur. Du håller dig här uppdaterad om trender i omvärlden, reflekterar över förbättringar inom kultursektorn och samverkar för att sätta och nå nya mål. Du inkluderar olika intressenter och perspektiv och kan anpassa andras idéer till den egna verksamheten.
Som förvaltningschef har du en bred kultursyn och en god inblick i det politiska systemet och kan balansera kulturverksamheternas vilja och ambition med de politiska målen och uppdragen. Du förväntas också att bidra med kulturperspektivet i flera av stadens övergripande nätverk och grupper.

Det här har du med dig till oss
För rollen som förvaltningschef behöver du tidigare erfarenhet av ledarskap på strategisk nivå, där du varit chef för andra chefer och specialister. Du har dokumenterad erfarenhet av arbete i politiskt styrd organisation och har god samverkansförmåga. Du har en bred erfarenhet från kultursektorn och ett stort intresse för kulturpolitik på flera nivåer. Vi ser det också som en merit om du har erfarenhet av facklig samverkan och även kontakter med media.

Som person är du en skicklig kommunikatör med förmåga att skapa nätverk, både internt inom förvaltningen och externt bland politiker, kulturaktörer och näringslivet.

Du har helhetssyn, tänker och arbetar strategiskt och har förmåga att föra fram dina idéer på ett rättframt och intresseväckande sätt. Du har goda ledaregenskaper och du är handlingskraftig och trygg. Det är tydligt för alla i din omgivning vad du vill uppnå och du är duktig på att styra och entusiasmera din grupp för att uppnå målen. I det sammanhanget motiverar du, stöttar och skapar möjligheter till utveckling.

I ditt CV finns en akademisk examen, gärna inom humaniora, samhällsvetenskap eller kultur. Dessutom har du erfarenhet av ekonomi-, personal- och verksamhetsstyrning.

Hör av dig hit
Vi kan erbjuda en spännande ledarroll, med stora möjligheter att forma och utveckla såväl förvaltningens verksamhet som kulturlivet i Borås. För alla invånare.

Vi ser fram emot din ansökan senast den 29 november. I denna rekrytering samarbetar vi med Cordovan Career. För ytterligare information kring tjänsten kontakta Pia Strandh på 073-340 92 13 eller pia.strandh@cordovan.se

Du lämnar din ansökan via ansökningsformuläret på cordovancareer.se
 

Ange gärna att du hittade den lediga tjänsten på dagenssamhalle.se/jobb när du ansöker!

Publicerad: 11 november 2020 kl 13:25
Uppdaterad: 12 november 2020 kl 19:12

Utvalda jobb

Ny på jobbet Visa alla

Victor Kilén

Stadsdirektör Nacka kommun

Anna Giotas Sandquist

Direktör social hållbarhet Eskilstuna kommun

Cecilia Winberg

Ordförande Fysioterapeuterna

20 lediga jobb just nu