Debattsvepet 17 dec

Integration, Björn Söder och amorteringskrav är några av ämnena i morgonens debattflöde. Fyra näringslivstoppar ger sig in i vinstdebatten och förklarar varför vinster är nödvändigt. En Sverigementor föreslås kunna hjälpa nyanlända att snabbare komma in i samhället. Och S i Göteborg öppnar för en kompromiss om den omdebatterade trängselskatten. 

Vinster är avgörande för Sveriges välfärd

Konkurrens och vinstkrav har genom historien varit den bästa drivkraften för innovation i alla branscher. Det skapar drivkrafter att använda resurser effektivt och kopiera lyckade exempel. Därmed blir nya, bättre idéer och uppfinningar hela tiden tillgängliga för fler. Konkurrens är också effektivt för att slå ut aktörer som inte håller måttet. Är det inte precis detta välfärdssektorerna behöver för att klara framtidens utmaningar och utveckla kvaliteten i välfärdstjänsterna? skriver fyra näringslivstoppar.
Läs hela artikeln på Aftonbladet (öppnas i ny flik)

Sverigementor kan hjälpa nyanlända i arbete

Det finns betydande hinder för personer med utländsk utbildning att komma rätt på arbetsmarknaden. UHR har några förslag på vad regeringen kan göra för att vi som nation ska bli bättre på att utnyttja kompetensen hos dem kommer till Sverige med en akademisk utbildning. Skapa till exempel en helt ny funktion för de nyanlända - en Sverigementor som är kunnig i hur Myndighetssverige fungerar, skriver Ulf Melin, generaldirektör Universitets- och högskolerådet.
Läs hela artikeln på Expressen (öppnas i ny flik)

Förlegade IT-system försämrar sjukvården

Svensk hälso- och sjukvård är ofta bättre än sitt rykte. Men inom ett område släpar utvecklingen efter rejält - tjänster inom E-hälsa. Där har vi en lång väg kvar att gå innan vårdens IT-lösningar ligger på den nivå som vi har rätt att förvänta oss, skriver Martin Andreasson mfl, regionråd (M) Västra Götalandsregionen.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

SD: Det här bör valet handla om

Hela frågeställningen till oss från Migros debattör om varför vi pratar om en folkomröstning visar att han till stor del missat att det är det svenska migrationspolitiska regelverket som är slapphänt, och att det är Sverige som för en extrem invandringspolitik, replikerar SD:s riksdagsledamot Markus Wiechel.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Vi samer är bara till besvär för Björn Söder”

Det är skrämmande för mig att någon 2014 har en så hemsk människosyn som Björn Söder uppvisar. I hans ögon är nog samer, tornedalsfinnar, romer, judar, kurder och araber bara till besvär. SD:s ledord Demokrati, Nationalism, Konservatism och social rättvisa har helt annan betydelse för mig än vad man först kan tro att de står för, skriver Lars-Jonas Johansson, sametingsledamot.
Läs hela artikeln på SVT Opinion (öppnas i ny flik)

Alla värden kan inte budgeteras

Att människovärdet skulle börja mätas i pengar och att den som har förutsättningar att återgå till att bli en produktiv faktor går före i vårdköerna eller får dyrare behandling. Det är tankar de flesta skyggar för. Men risken finns. Ordet ”besparingar” är nära granne med ordet ”prioriteringar”, skriver Elisabeth Sandlund, opinionsredaktör på tidningen Dagen.
Läs hela artikeln på Svenska Dagbladet (öppnas i ny flik)

Håll koll på