Debattsvepet 16 feb

Den hätska debatt om chefer som går före i vaccinkön riskerar att misstänkliggöra en hel yrkeskår, skriver Visions förbundsordförande Veronica Magnusson. Andra ämnen i dagens debattsvep är bland annat hotbreven i Uppvidinge, bostadsmarknaden och åldersdiskrimineringen.

”Prioritera pendlarnas spår och vägar”

Trasiga spår och vägar slår mot pendlarna och företagen i våra regioner och därmed hela Sverige. Åtta av tio tågresor i Sverige startar eller slutar i Stockholm. Regeringen måste prioritera infrastrukturen i Stockholm-Mälarregionen. Det tjänar hela landet på, skriver de sju regionerna i Mälardalsrådets infrastruktursamarbete inför regeringens infrastrukturproposition.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Bostadsmarknaden behöver mer frihet”

En misslyckad högskattepolitik gör att människor tvingas stanna kvar i bostäder de vill lämna. Bekämpa flyttskatten genom att sänka reavinstskattenivån för den som bott länge i sin bostad. En sänkning av flyttskatten i Sverige skulle öka rörligheten på bostadsmarknaden, skriver liberalerna Robert Hannah och Axel Darvik.
Läs hela artikeln på GT (öppnas i ny flik)

”Regeringen riskerar sjabbla bort 3500 bygglärlingar”

Tusentals lärlingar i byggbranschen runt om i Sverige riskerar att förlora sin framtid på grund av hastigt framtagna permitteringsregler. Vi har uppmanat Tillväxtverket, den myndighet som hanterar och tolkar korttidspermitteringarna, att ändra reglerna, skriver Elin Kebert, nationell samordnare för kompetensförsörjning Byggföretagen, med flera.
Läs hela artikeln på Dala-Demokraten (öppnas i ny flik)

”Barnen får inte bli krockkudde i krisen”

Dalarnas kommuner får nu 26,8 miljoner kronor extra till skolan 2021. Samtidigt som nästan alla kommuner sparar på skolan delade friskolekoncernen Academedia ut 158 miljoner i vinst. Inget annat land tillåter marknadskrafterna att härja fritt i skolan. Miljöpartiet vill att varenda skattekrona avsedd för skolan stannar där, skriver flera representanter för Miljöpartiet i Region Dalarna och kommunerna.
Läs hela artikeln på Dala-Demokraten (öppnas i ny flik)

Håll koll på

13.00

Institutet för Näringslivsforskning arrangerar digitalt seminarium om privatiserade välfärdstjänster. I panelen medverkar Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M), Södertäljes kommunalråd Boel Godner (S) och Kommunals ordförande Tobias Baudin.

14.00

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ger samlad information om läget när det gäller covid-19 vid en digital pressträff.

Övrigt i flödet