Debattsvepet: onsdag 13 juni

”Vi vill ha tioårig skola, fler lärare och ordningsbetyg”

Allt för många elever går ut nian utan gymnasiebehörighet. I ett debattinlägg utlovar Alliansens partiledare nu krafttag för att lyfta den svenska skolan, om de får makten i hösten val. Andra debattämnen denna morgon är ohållbara stadsbor, barnsjukvård och statligt utnyttjade forskare.

1. Urbana normen skapar klimatpolitiska skygglappar

Det som brukar betecknas som “hålor” – det vill säga våra mindre orter – är verkligt klimatsmarta samhällen. Nya gröna stadsdelar i storstäderna verkar däremot inte bidra till att minska utsläppen, skriver representanter för Hela Sverige ska leva.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. Satsningar på barnsjukvård kan minska segregationen

Vill vi att det ska bli tryggare i utsatta områden i Sverige? Vill vi förbättra integrationen? I så fall ska vi satsa på barnsjukvården. Det är ett effektivt och motiverat sätt att motverka segregation och utanförskap, skriver Ella Bohlin (KD).
Hela artikeln på Dagens Samhälle

3. Att göra Barnkonventionen till lag skadar Sverige

I en tid där demokratin redan knakar i fogarna, bör vi inte urholka den ytterligare genom att göra FN:s barnkonvention till svensk lag. Det skriver Ilan Sadé och Oskar Hagberg, Medborgerlig samling.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

4. ”Vi vill ha tioårig skola, fler lärare och ordningsbetyg”

Vi vill genomföra reformer för att Sverige inom tio år ska vara bland de tio bästa i kunskapsmätningen Pisa. Förskoleklassen ska omvandlas till årskurs ett och grundskolan bli tioårig, elever på högstadiet och gymnasiet ska få skriftliga ordningsomdömen och fler som har högskoleexamen ska kunna genomgå kompletterande pedagogisk utbildning, skriver Alliansens partiledare.
Hela artikeln på Dagens Nyheter

5. ”Skandal att staten utnyttjar forskare”

Att staten, år efter år, ser genom fingrarna med det faktum att högt kvalificerade människor utför arbete med usla villkor på statliga myndigheter är en skandal, skriver Ivar de la Cruz, ordförande Naturvetarna och Mats Ericson, förbundsordförande SULF.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

6. "Nu ska företag betala snabbare"

På onsdagen presenteras en kod om 30 dagars betalningstider inom näringslivet. Parallellt har regeringen tagit fram ett förslag om lagstiftning som tvingar större företag att redovisa sina betalningstider, skriver näringsminister Mikael Damberg, Intrums koncernchef Mikael Ericson och Ulf Lindberg från Föreningen för effektiva affärstransaktioner.
Hela artikeln på Dagens Industri

7. "Här är no go-zonerna i Stockholms t-bana"

Fyra stationer är nu så utsatta för gäng, våld och brott att säkerheten inte kan upprätthållas utan skydd av polis. Det är vår förbannade plikt att tala klarspråk om de insatser som krävs, skriver SL:s ordförande, trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons (M)
Hela artikeln på Expressen

8. "9 000 får stanna – men inte dem som är barn"

Riksdagen röstade nyligen igenom en lag som innebär att 9 000 ensamkommande flyktingbarn som kom innan den 24 november 2015 och som väntat minst 15 månader på beslut i första instans och hunnit fylla 18 år, ska kunna få ett tillfälligt uppehållstillstånd på grund av gymnasiestudier. Men vi förstår inte varför de minderåriga barnen inte omfattas av lagförslaget – de som faktiskt kunde göra sin identitet och ålder sannolik.
Hela artikeln på Aftonbladet

9. "Svik inte våra unga – ta tillbaka kuratorerna"

Vi som grundat Ångestpodden möter ofta unga som mår dåligt.Många berättar om hur svårt det är att få prata med en kurator på skolan. Inte sällan möts den som söker hjälp av en stängd dörr och en lapp med mottagningens öppettider, skriver Ida Höckerstrand, medgrundare Ångestpodden, Sofie Hallberg, medgrundare Ångestpodden och Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision.
Hela artikeln på Aftonbladet

10. "Äntligen stärks barns rättigheter"

Beslutet i riksdagen om att göra barnkonventionen till lag är avgörande. Barn har rätt att skyddas mot alla former av våld, enligt barnkonventionen. Trots det utsätts barn i Sverige för våld i hemmet, i skolan och i närområdet. Barnrättslagen behövs för att barns mänskliga rättigheter ska respekteras i praktiken, skriver Barnombudsmannen.
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

11. "Därför vänder vanliga knegare Socialdemokraterna ryggen"

Folket vänder Socialdemokraterna ryggen när det som en gång varit en arbetarrörelse i dag saknar kontakt med arbetarna, skriver Marcus Birro.
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

12. ”Demokratin behandlas som en kär gammal vän man tagit för given och försummat.”

Demokrati är ett sätt att leva och beroende av mötesplatser utanför våra egna myszoner, bortom nätets samförståndssfärer och föreningslivets siloer för likasinnade. Det skriver Zakia Elvang och Johan Galster, företrädare för samarbetsorganisationen We Do Democracy.
Hela artikeln på Sydsvenskan
Håll koll på
9:00
Sista partiledardebatt i riksdagen före valet. Statsminister Stefan Löfven (S) inleder, därefter Ulf Kristersson (M), Jimmie Åkesson (SD), Isabella Lövin (MP), Annie Lööf (C), Jonas Sjöstedt (V), Jan Björklund (L) och Andreas Carlson (KD),
9:30
SCB: Sveriges ekonomi - statistiskt perspektiv, första kvartalet