Debattsvepet 29 okt

Det behövs en analys av maktförhållandena i Sverige, skriver bland andra professorerna Marie Demker och Jesper Strömbäck. Centerpartiets chefsekonom kräver att Arbetsförmedlingen gör sitt jobb och S-veteran försvarar 73-punktsprogrammet.

Risk att kommuner svälter ut små fristående förskolor

Vi vill se en mångfald av aktörer i förskolan, både vad gäller storlek och driftsform. Men genom nya pålagor i form av ökade krav och avgifter riskerar de minsta aktörerna att svältas ut samtidigt som det blir svårare för nya aktörer att starta, skriver branschförbundet för fristående förskolor Sefif:s ordförande Elisabeth Thorburn.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

"Värnskatten borde ha avskaffats tidigare"

Självklart ska man ha rätt att kritisera 73-punktsprogrammet, men frågan är hur många gånger Stefan Löfven ska behöva upprepa att socialdemokraterna bara fick drygt 28 procent av rösterna i riksdagsvalet och att möjligheten att bilda regering med en socialdemokratisk statsminister, var beroende av just en sådan uppgörelse som de fyra partierna ingått. I ett historiskt perspektiv är detta stort. Och det grundläggande motivet var som jag ser det, större än enskilda politiska sakfrågor, skriver S-veteranen Jan Nygren, som bland annat var samordningsminister i Ingvar Carlssons sista regering.
Läs hela artikeln på Aftonbladet (öppnas i ny flik)

”Fallet i Ängelholm belyser en säkerhetsrisk.”

I Ängelholm kan nu en IS-sympatisör gå fri trots att han dömts till utvisning för ett terrorliknande brott i staden då en utvisning inte kan genomföras med anledning av säkerhetsläget i hans hemland. Fallet utgör ett av många exempel på hur den svenska staten brister när det gäller att upprätthålla nationens mest grundläggande uppgift – att skydda sina medborgare från våld. Det skriver Hans Wallmark, Johan Forssell och Maria Malmer Stenergard, Moderaterna.
Läs hela artikeln på Sydsvenskan (öppnas i ny flik)

Håll koll på

Idag

Skolverket: Sökande och antagna till gymnasieskolan 2019/20.

9.00

Socialstyrelsen: Försörjningshinder och ändamål med ekonomiskt bistånd, 2018.

10.00

Västerås: Varuförsörjningsnämnden, gemensam nämnd för de fem länen i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion, håller extramöte. Politiker från regionerna deltar, samt också föredragande tjänstemän. De ska diskutera hur de ska gå vidare, och besluta om avlastning samt eventuella alternativ till Apotekstjänst som leverantör.

13.00

Stockholm: Kristdemokraternas partisekreterare Peter Kullgren presenterar rikstingets handlingar och besvarar på frågor om rikstingets beslutsprocesser.

Övrigt i flödet