Debattsvepet: fredag 10 augusti

"Vi ser er politiker – gör klimatet till en valfråga"

Sommarens extremväder har satt fart på klimatdebatten. I ett upprop uppmanas de partier som vill bilda regering att visa att de förstår klimatfrågans allvar. Inget parti kan slippa undan sitt ansvar, skriver en riksdagsledamot (MP). Forskare pekar på att satsningarna på förnybar energi inte räcker - den fossila energin måste också avvecklas. 

1. Resultatbaserad SFI-peng är fel väg att gå

Kvalitet i utbildning är så komplext att man ytterst sällan kan fånga exakt vilka faktorer som har lett till ett lyckat resultat. Därför är det svårt att konstruera ett resultatbaserat ersättningssystem, skriver Anna Ekström (S) i en replik.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. Klimatförändringarna är här och de slår hårt

Inget parti kan slippa undan ansvar i en så fundamentalt avgörande säkerhetsfråga som klimatet nu är. Men än så länge har inget parti förutom Miljöpartiet presenterat en trovärdig plan för radikalt minskade utsläpp. Det skriver riksdagsledamot Lorentz Tovatt (MP).
Hela artikeln på Dagens Samhälle

3. "Vi ser er politiker – gör klimatet till en valfråga"

De partier som vill bilda regeringen måste visa att de förstår klimatfrågans allvar. Trots sommarens tydliga påminnelse om vad ett varmare klimat kan innebära så är glappet för stort mellan klimatmål och politiska förslag. Det skriver representanter för 17 organisationer i ett upprop.
Hela artikeln på Aftonbladet

4. ”Ingen minskning av fossil energi – trots storsatsning på förnybart”

Nästan alla klimatengagerade aktörer – politiker, forskare och ­forskningsråd – rusar åt samma håll och fokuserar ensidigt på energi­effektivisering och förnybar energi. Men det räcker inte. Vi måste också gå direkt på problemet och skynda på utfasningen av fossil energi enligt en ny forskningsstudie, skriver tre Chalmersforskare.
Hela artikeln på Dagens Nyheter

5. ”Partierna borde ge oss besked om assistansen”

En månad kvar till valet och vi som är beroende av LSS och personlig assistans, antingen för egen del eller för anhörigas, vi väntar fortfarande på svar. Vilket är det politiska alternativet för oss? Det undrar Maria Persdotter, förbundsordförande i RBU.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

6. Magdalena Andersson: Fler på bidrag om lönerna sänks

Det finns 120 000 jobb som inte tillsätts för att rätt kompetens saknas. Det är viktigt att se att fler låglönejobb inte hjälper mot detta problem, det skadar snarare arbetsmarknaden. Nu är det viktigt att samtliga partier tar sitt ansvar för ekonomin och inte lovar mer än man kan hålla, anser finansminister Magdalena Andersson.
Hela artikeln på Dagens Industri

7. "Du är skyldig väljarna ett svar, Kristersson"

De gamla Moderaterna är tillbaka. Anställningstryggheten ska försämras genom att "modernisera" turordningsreglerna i las. Men exakt vad det innebär vill Ulf Kristersson (M) inte berätta - trots att fyra miljoner svenskar påverkas, skriver Ylva Johansson (S)
Hela artikeln på Expressen

8. "Var är alla poliser, Morgan Johansson?"

Morgan Johansson (S), justitie- och inrikesminister, har svikit sitt löfte. Under föregående mandatperiod gick Johansson ut och lovade att en röst på Socialdemokraterna var en röst för att få ”Europas bästa polis”. Det är ett löfte, som man nu i efterhand, inte pratar speciellt högt om längre. Det skriver Helena Lindahl, riksdagsledamot (C) från Västerbotten.
Hela artikeln på Aftonbladet

9. "Alla elcyklar kräver bättre cykelvägar"

Fler än någonsin väljer elcykel i vardagen. Den elcykelboom som svept över Göteborg gör att det är nödvändigt med bättre cykelvägar, bredare trottoarer och mer plats för cykel. Det är pinsamt att ansvariga i praktiken bromsat cykelsatsningarna. Nu måste det bli en förändring. Göteborgarna måste kunna cykla tryggare – både för sig själva och för gående, skriver Ulf Kamne (MP).
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

10. "Med flyktingstopp bygger vi Göteborg starkt igen"

Ska vi få ordning på stan behöver vi ett flyktingstopp samtidigt som vi ser till att få fart på bostadsbyggandet och satsar på att integrera alla dem som redan bor i vår stad, skriver Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M).
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

11. ”En studie räcker inte som grund för beslut om vård för personer med psykisk ohälsa.”

Att försäkra att avsikten inte är att ersätta psykologisk behandling hjälper föga när användning av mindfulness uppmuntras så kraftigt som nu sker. Det skriver fyra företrädare för Beteendeterapeutiska föreningen.
Hela artikeln på Sydsvenskan

12. "Utestäng inte hörselskadade från valrörelsen"

Att kunna följa och delta i valrörelsen är en grundläggande del av vår demokrati. Trots det utestängs 1,5 miljoner hörselskadade väljare från stora delar av det politiska samtalet, på grund av bristande tillgänglighet.
Hela artikeln på Västerbottens-Kuriren
Håll koll på
13:00
Socialdemokraternas Magdalena Andersson och Peter Hultqvist presenterar en granskning av SD:s ekonomiska politik.