Debattsvepet: måndag 8 januari

”Vi måste våga tänka nytt inom svensk sjukvård”

Nya Karolinska har fått mycket kritik, men sjukhuset arbetssätt lägger grunden för ett nytt sätt att hjälpa patienter och en ny era av innovationer och utveckling, skriver debattörerna från Boston Consulting Group. Andra debattämnen denna morgon är skolans ödesfrågor, nätläkare och svensk konkurrenskraft.

1. Tre ödesfrågor för skolans möjlighet att utbilda elever

Lärarbristen, skolsegregationen och den lokala styrningen av skolan är tre områden som måste prioriteras för att eleverna ska få bättre utbildning. Därför inleder Skolverket det här året med ett rådslag med kommuner, fristående skolor, lärarfack och skolledare. Det blir startskottet på ett fördjupat samarbete för att kunna möta skolans utmaningar, skriver Peter Fredriksson, generaldirektör Skolverket.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. Stoppa nätbolagens huggsexa om vårdresurser

Nätläkarbolagen öppnar slussarna på vid gavel när Doktor.se börjar erbjuda gratis konsultationer. Och skattebetalarna tar notan. Det är opportunt och orätt av politikerna att främja att en frisk och röststark grupp får mer vård på de sjukastes bekostnad, skriver läkare.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

3. ”Vetenskaplig evidens stödjer Nya Karolinskas arbetssätt”

Många klagar över svagt ledarskap i svensk sjukvård, men när en ledningsgrupp utifrån en starkt patient-centrerad framtidsvision initierar ett banbrytande förbättringsarbete är det bara kritikerna som ges utrymme. Om vi skall kunna rusta Sveriges sjukvård för framtiden måste vi våga tänka nytt, skriver Stefan Larsson, leg läkare och docent vid Karolinska institutet, senior partner vid The Boston consulting group (BCG), och Johan Öberg, senior partner och Sverigechef vid The Boston consulting group (BCG).
Hela artikeln på Dagens Nyheter

4. "Hermansson och Messing: Hamnkonflikten måste stoppas omgående"

Det måste genast skapas ett läge där det råder fredsplikt i Göteborgs Hamn. Regeringen måste snabba på den utredning om nya konfliktregler som har tillsatts. Dessutom måste pengar avsättas för en fördjupning av farleden, anser Ann-Sofie Hermansson (S) och Ulrica Messing.
Hela artikeln på Dagens Industri

5. "Du straffar ut våra företag, Andersson"

De mindre och medelstora företagen är motorn för tillväxt och jobbskapande. Om det är politiker över blockgränserna överens. Tyvärr visar en kartläggning som vi gjort inför en kommande bok att Sverige är unikt i Östersjöregionen – eftersom vi är det enda land som inte är bäst på någon faktor som positivt inverkar på företagandets villkor. Det skriver Peter Thörn, ordförande Småföretagarnas Riksförbund, och Nima Sanandaji, tekn. dr. och utredare.
Hela artikeln på Aftonbladet.

6. "Vi kan inte se på när journalister mördas"

När världen blir allt osäkrare, när demokratin pressas tillbaka och mänskliga rättigheter ifrågasätts – det är då vi som allra mest behöver journalister. Det är de som bär det fria ordet och ställer oss makthavare till svars. När de hotas måste vi göra allt för att skydda dem. Det skriver utrikesminister Margot Wallström.
Hela artikeln på Aftonbladet

7. "Sverige har glömt hur snabbt hungern slår till"

Så här efter storhelgerna känns tanken på matbrist långt borta. Men den hotar runt hörnet – en transportstörning är allt som krävs. Vid ett skarpt läge skulle den mat som vi producerar själva i Sverige bara räcka till hälften av invånarna, skriver 16 LRF-bönder.
Hela artikeln på Expressen

8. "Vi tror inte på den bilfria staden"

Det rödgröna styret skapar medvetet ett parkeringskaos i Göteborg som i förlängningen tvingar bort både boende och besökare från staden. Det kommer att få allvarliga konsekvenser även för stadens ekonomi. Vi kan inte avveckla bilanvändandet utan behöver i stället hitta trafiklösningar som fungerar för både gång, cykel, kollektivtrafik och bilen, skriver Axel Josefson (M).
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

9. ”Demokrati är ett mycket komplext system och fria val är bara ett av dess kännetecken.”

Trump vill inte se sitt lands historiska storhet, utan omformar den till en berättelse om självbedrägeri och naivitet där USA dukar upp en fest för världens alla snyltare, skriver Christopher R Hill, Christopher R Hill, tidigare biträdande utrikesminister i USA.
Hela artikeln på Sydsvenskan

10. ”Ny sorts anställning kan få fler i arbete”

Många arbets­givare skulle vara benägna att anställa en långtidsarbetslös eller en nyanländ om det fanns större möjligheter till en provperiod, samt om någon annan tog arbetsgivaransvaret. Det är därför hög tid att införa en matchningsanställning, skriver Anders Lago, ordförande i utredningen om matchningsanställningen, och Marie Gartell, ämnessakkunnig i utredningen om matchningsanställningen och fil dr i nationalekonomi.
Hela artikeln på SVD Näringsliv

11. ”Allvarliga problem med Sveriges konkurrenskraft”

Konkurrenskraften är en avgörande faktor för att bevara vårt ekonomiska välstånd. Ser man till denna är det inte alls ­säkert att det går så bra för Sverige som finansministern vill hävda, skriver åtta forskare och ekonomer.
Hela artikeln på SVD Näringsliv
Håll koll på