Debattsvepet 16 mar

Coronaviruset har engagerat flest debattörer på helgens debattsidor. FN:s generalsekreterare vill förklara krig mot viruset, experter på smittspridning vill se fler åtgärder och utbildningsministern tvekar inte att stänga skolor vid behov. Andra frågor som engagerar debattörerna är bland annat frågan om samvetsfrihet, barns läsande och klimatet.

Låt inte samtalet om samvetsfrihet tystna

Det finns en orsak till att samvetsfrihet är en mänsklig rättighet. Till er som välkomnar Europadomstolens besked att inte ta upp fallet med barnmorskorna som av samvetsskäl vill slippa medverka vid aborter vill jag därför rikta en vädjan: Låt inte det viktiga samtalet om samvetsfrihet tystna, skriver Svenska Evangeliska Alliansens generalsekreterare Olof Edsinger.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Okunskap om endometrios leder till att vården sviker kvinnor”

Endometrios kan vara en oerhört smärtsam sjukdom som drabbar var tionde kvinna. Trots det får den inte tillräckligt utrymme inom vården. Enligt en ny utvärdering från Socialstyrelsen behöver sjukvårdspersonal utbildas i endometrios. Detta behöver dock sättas i tvingande pränt, skriver bland andra Heidi Stensmyren, ordförande Läkarförbundet.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

Håll koll på

13.30

Kommunals ordförande Tobias Baudin träffar medlemmar och förtroendevalda i Bjuv.

Övrigt i flödet

Längre väg till jobb för kvinnliga invandrare med familjen i Sverige

För invandrade kvinnor är kontakter på plats i Sverige något som försenar arbetsmarknadsinträdet. För männen är det tvärtom – vänner på plats ger jobb två år tidigare. Överlag ser det ut som att etniska enklaver kan ge kortsiktiga vinster, men leda till sämre utveckling över tid. Detta bör politiker ta hänsyn till när de utformar integrationspolitiken, skriver Rosa Weber, doktor i sociologi.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle