Debattsvepet 18 sep

Välfärden, klimatet och den organiserade brottsligheten är prioriterade områden i budgeten, menar regeringen. Demokratins framtid, svartkontrakt, utbildning för undersköterskor och regnbågsflaggan är andra debattämnen i dag onsdag. 

”Demokratin måste värnas, diskuteras och utvecklas”

Riksdag, regioner och kommuner firar under onsdagen tillsammans gårdagens demokratiska segrar och vill samtidigt stärka demokratin för att möta dagens utmaningar. Så får vi en stark, lokalt förankrad, demokrati också i morgon, skriver riksdagens talman Andreas Norlén och SKL:s ordförande Anders Knape.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Svarta kontrakt göder den organiserade brottsligheten”

Det är utmärkt att lagstiftaren tar krafttag mot svarthandel med lägenhetskontrakt. Men det räcker inte. Hälften av alla lägenhetsbyten i Stockholm involverar i dag något slags kriminellt element. Den galopperande svarthandeln understryker behovet av fler reformer på en illa fungerande bostadsmarknad, skriver Fastighetsägarna Stockholms vd Oskar Öholm.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Vi lägger fram nya reformer för 30 miljarder kronor”

I budgetpropositionen för 2020, som bygger på en överenskommelse mellan S, C, L och MP, lägger vi fram nya reformer på närmare 30 miljarder kronor för att ta oss an arbetslöshet, klimatförändringar, växande behov i välfärden, klyftan mellan stad och land och den grova brottsligheten, skriver Magdalena Andersson (S) och Per Bolund (MP).
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

”Rusta inte ned utbildningen för undersköterskor”

Just nu visar undersköterskor i protestaktioner på hur deras situation är allt mer ohållbar. Undersköterskans status, värdegrund, arbetssituation och bristande utbildning är högaktuellt. Samtidigt ger politikernas retorik för lösningar inga praktiska resultat. Tvärtom pågår en satsning i det tysta med helt motsatt effekt, skriver bland andra Carl E Olivestam, professor i utbildningsvetenskap.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

”Urvattna inte regnbågsflaggans betydelse!”

Kommuner och statliga myndigheter måste agera utifrån objektivitet och saklighet, och de ska behandla alla lika. Att flagga med en politisk symbol, oavsett om den står för värderingar som många ställer sig bakom, går inte ihop med objektivitetsprincipen, skriver Magnus Kolsjö, kristdemokratisk hbtq-debattör, med anledning av debatten om prideflaggornas vara eller icke vara i Sölvesborg.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Pride har förvandlats till en politisk aktör”

Vi välkomnar Pride som företeelse. Vi välkomnar vad Pride egentligen borde stå för och handla om. Tyvärr har olika arrangörer valt att politisera verksamheten genom att mobba människor enbart på grund av deras politiska hemvist. Vi har tagit ställning för att kommunhuset bör fredas från politiska ställningstaganden i samband med flaggning, skriver Louise Erixon (SD), kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg.
Läs hela artikeln på Expressen (öppnas i ny flik)

Håll koll på

Kl 8

Budgetpropositionen och höständringsbudgeten blir offentliga.

Kl 10

Socialutskottet tillsammans med Cancerfonden arrangerar riksdagsseminarium om hälsosamma levnadsvanor, övervikt, fetma och cancer.