Debattsvepet 15 mar

270 klimatforskare ställer sig bakom Greta Thunbergs och övriga skolungdomars strejk för klimatet. Andra frågor som engagerar är bland annat kvaliteten på den digitala vården, om SKL respekterar biblioteks- och skollagen i tillräcklig mån och att kvinnors dubbelarbete i hög utsträckning är orsaken till att de är dubbelt så mycket sjukskrivna som män.

”Vi klimatforskare stödjer Greta och skolungdomarna”

Sedan industrialiseringens början har vi använt omkring fyra femtedelar av den mängd fossilt kol som får förbrännas för att vi ska klara Parisavtalet. Vi har bara en femtedel kvar och det är bråttom att kraftigt reducera utsläppen. Det har Greta Thunberg och de strejkande ungdomarna förstått. Därför stödjer vi deras krav, skriver 270 klimatforskare.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

”Därför demonstrerar jag för klimatet i dag”

Sveriges roll i världen är stor. Vi är ett land som genom historien vuxit till att bli en välfärdsstat som alltid hamnar i topp i trygghetsmätningar, jämställdhets- och jämlikhetsmätningar och vi nämns ofta som ett föregångsland på klimatsidan. Men vi kan, bör och ska bli ännu bättre. På samma sätt som skolstrejker och demonstrationer nu sprider sig över världen måste vi driva en politik som inte stannar vid vår gräns. Därför går jag med i demonstrationen i Göteborg i dag, skriver Centerpartiets talesperson i klimat- och energifrågor Rickard Nordin.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

Håll koll på

Klimatmanifestationen Global Strike For Future kommer att genomföras på 1 659 ställen i 105 olika länder. I Sverige kommer det att genomföras 123 manifestationer.

8.30

Stockholm: Sveriges Konsumenter arrangerar seminarium om integritets- och säkerhetsutmaningar i sakernas internet, Smart - men säkert?

12.00

Stockholm: EU-kommissionen i Sverige arrangerar hearing med de politiska partierna, 100 dagar kvar till EU-valet.

10.00

Stockholm: Svenskt Näringsliv presenterar en rapport om Industriavtalets utveckling och utmaningar vid ett seminarium. Rapportförfattaren Cecilia Hermansson från KTH, Johan Ingelskog från Kommunal, Stefan Koskinen från Almega och Peter Jeppsson från Svenskt Näringsliv medverkar.

14.00

Stockholm: Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) samlar berörda för att få en lägesbeskrivning av dagens säkerhetsarbete, inklusive säkerhet i tunnlar, med anledning av gasbussolyckan i Stockholm.