Debattsvepet: fredag 15 mars

”Vi klimatforskare stödjer Greta och skolungdomarna”

270 klimatforskare ställer sig bakom Greta Thunbergs och övriga skolungdomars strejk för klimatet. Andra frågor som engagerar är bland annat kvaliteten på den digitala vården, om SKL respekterar biblioteks- och skollagen i tillräcklig mån och att kvinnors dubbelarbete i hög utsträckning är orsaken till att de är dubbelt så mycket sjukskrivna som män.

1. DIK: Högst anmärkningsvärt att SKL inte har bättre koll

SKL upplever att det nyligen presenterade förslaget till nationell biblioteksstrategi petar i det kommunala självstyret. Det kan man så klart tycka, men i sin iver att pinka in sitt kommunala revir blottar SKL en oroväckande slapp attityd gentemot både biblioteks- och skollagen, skriver DIK:s förbundsordförande Anna Troberg.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. Nätläkare: ”Vi är lika bra – om inte bättre”

Den som dömer ut digital vård kan göra det på grund av tro och tyckande, men inte på basis av medicinsk kvalitet och tillgänglighet. I det avseendet är vi lika bra, om inte bättre, skriver 30 läkare på den digitala vårdgivaren Kry.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

3. ”Vi klimatforskare stödjer Greta och skolungdomarna”

Sedan industrialiseringens början har vi använt omkring fyra femtedelar av den mängd fossilt kol som får förbrännas för att vi ska klara Parisavtalet. Vi har bara en femtedel kvar och det är bråttom att kraftigt reducera utsläppen. Det har Greta Thunberg och de strejkande ungdomarna förstått. Därför stödjer vi deras krav, skriver 270 klimatforskare.
Hela artikeln på Dagens Nyheter

4. ”Därför demonstrerar jag för klimatet i dag”

Sveriges roll i världen är stor. Vi är ett land som genom historien vuxit till att bli en välfärdsstat som alltid hamnar i topp i trygghetsmätningar, jämställdhets- och jämlikhetsmätningar och vi nämns ofta som ett föregångsland på klimatsidan. Men vi kan, bör och ska bli ännu bättre. På samma sätt som skolstrejker och demonstrationer nu sprider sig över världen måste vi driva en politik som inte stannar vid vår gräns. Därför går jag med i demonstrationen i Göteborg i dag, skriver Centerpartiets talesperson i klimat- och energifrågor Rickard Nordin.
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

5. ”Bygg inte fler motorvägar eller flygplatser”

Vi i den svenska klimatrörelsen har tagit fram en checklista på åtgärder som bör finnas med i regeringens klimathandlingsplan. Det finns särskilt tre åtgärder som vi anser är helt nödvändiga att prioritera under mandatperioden, skriver företrädare för 19 organisationer.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

6. ”Svensk arbetsmarknad är könssegregerad”

Det är i hög utsträckning kvinnors dubbelarbete som ligger bakom att kvinnor är dubbelt så mycket sjukskrivna som män. Dessutom, varannan kvinna som är sjukskriven är det på grund av psykisk ohälsa, skriver socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).
Hela artikeln på Aftonbladet

7. ”Gymnasielagen är en mycket dålig lag”

Gymnasielagen är ett stort misslyckande för svensk migrationspolitik. Nu måste det vara slut med särlösningar och ett ständigt lappande och lagande.Vi behöver ta ett helhetsgrepp för en stram och hållbar migrationspolitik, skriver Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.
Hela artikeln på Expressen

8. ”Allt fler hemlösa stängs ute från stadens insatser”

Det verkar vara viktigare för Socialdemokraterna och Liberalerna att prata med andra toppolitiker om bostaden som en social rättighet än att säkerställa att alla Malmöborna får tak över huvudet, skriver Måns Berger och Janne Grönholm, Miljöpartiet.
Hela artikeln på Sydsvenskan

9. ”Lärare ska inte vara rädda för elever”

Alla lärare ska känna sig trygga med vilka rimliga åtgärder de har rätt att använda i stökiga situationer, skriver Moderaternas skolpolitiska talesperson Kristina Axén Olin i en reaktion på Kvällspostens rapportering.
Hela artikeln på Kvällsposten

10. ”Gud nåde den som vill sälja snus till en fransman”

EU:s tobakspolitik är galen. Trots att snus är mindre hälsofarligt än cigaretter är export och försäljning av snus förbjudet i alla andra EU-länder. Svenska produkter och företag diskrimineras på det som ska vara en öppen och fri marknad, skriver Jörgen Wareborn (M).
Hela artikeln på GT
Håll koll på
Klimatmanifestationen Global Strike For Future kommer att genomföras på 1 659 ställen i 105 olika länder. I Sverige kommer det att genomföras 123 manifestationer.
8.30
Stockholm: Sveriges Konsumenter arrangerar seminarium om integritets- och säkerhetsutmaningar i sakernas internet, Smart - men säkert?
12.00
Stockholm: EU-kommissionen i Sverige arrangerar hearing med de politiska partierna, 100 dagar kvar till EU-valet.
10.00
Stockholm: Svenskt Näringsliv presenterar en rapport om Industriavtalets utveckling och utmaningar vid ett seminarium. Rapportförfattaren Cecilia Hermansson från KTH, Johan Ingelskog från Kommunal, Stefan Koskinen från Almega och Peter Jeppsson från Svenskt Näringsliv medverkar.
14.00
Stockholm: Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) samlar berörda för att få en lägesbeskrivning av dagens säkerhetsarbete, inklusive säkerhet i tunnlar, med anledning av gasbussolyckan i Stockholm.