Debattsvepet: onsdag 9 januari

”Vi har alldeles för många våldsbejakande extremister”

Politisk passivitet har låtit extremistmiljöernas växa, menar  Ann-Sofie Hermansson (S), oppositionsråd i Göteborg. Det är även full fart i interndebatten i Centerpartiet och Liberalerna: C anklagas för att hysa en osund ledarkult, medan L är öppet splittrat i regeringsfrågan. Dessutom sjukvårdsdebatt och svekdebatt i Malmöalliansen.  

1. Energikrav på byggnader kan strida mot klimatlagen

Boverkets förslag till skärpning av energikraven i byggreglerna har fått skarp kritik för att vara otillräckliga. Vi ifrågasätter om regeringens och Boverkets ambitioner är förenliga med riksdagens klimatmål och efterlyser en granskning från Klimatpolitiska rådet, skriver Mats Björs från Swedisol, Håkan Wirtén från Världsnaturfonden WWF och Linda Burenius Magnusson från 100 % Förnybart.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. Med tidiga insatser slipper barn trauman

Stora brister visar sig gång på gång i socialtjänstens omhändertagande av barn. Nu senast i en granskning av SVT och en kontroll av Inspektionen för vård och omsorg. Snart blir Barnkonventionen lag i Sverige och det är hög tid att socialtjänsten börjar arbeta förebyggande – för barnens bästa.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

3. ”Vi har alldeles för många våldsbejakande extremister”

Den passivitet med vilken många politiker har bevittnat extremistmiljöernas tillväxt är besvärande. Värst har det varit långt ute till vänster och höger – där extremisterna ibland aktivt försvarats. Men mitt eget parti är också medskyldigt. Nu krävs att nästa regering stärker insatserna genom ett resolut åtgärdspaket, skriver Ann-Sofie Hermansson (S), oppositionsråd i Göteborg.
Hela artikeln på Dagens Nyheter

4. Vi i Liberalerna kan aldrig ge makt åt SD

L-partitoppar: Därför väljer vi Löfven före Kristersson. Socialdemokraterna är på inget sätt vårt förstahandsval, men Sverige behöver en regering som klarar att driva igenom sin politik i riksdagen och som inte tvingas förhålla sig till en högerpopulistisk och främlingsfientlig agenda, skriver Jonas Andersson, Lotta Edholm, Lina Nordquist, Helene Odenjung och Cecilia Wikström.
Hela artikeln på Aftonbladet

5. ”Osund ledarkult – C ett parti i demokratisk kris”

När de öppna gränsernas politik och känslorna fått styra har förnuft, logik och demokratisk anständighet fått stå tillbaka. Centerpartiet kan tydligt exemplifiera ett parti i demokratisk kris, skriver kommunalrådet Stefan Hanna som uteslutits av Centern.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

6. "Liberalerna i Malmö har svikit de löften de gav till väljarna om ett Allianssamarbete."

Genom att lämna allianssamarbetet bidrar Liberalerna till att Socialdemokraterna kan fortsätta styra Malmö efter 24 år vid makten, skriver fem företrädare för Centerpartiet i en replik.
Hela artikeln på Sydsvenskan

7. Har sjukvårdens omställning gett effekt?

Nytt år, nya möjligheter. Blir detta året då vi kommer att se förbättringar på arbetsmiljöfronten inom sjukvården, eller förväntas vi trampa runt i samma slitna galoscher som under det gångna året och åren innan dess? skriver Vårdförbundet.
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

8. ”Samarbeta inte med S – gör Kristersson till statsminister”

Till helgen beslutar Liberalernas partiråd om vårt partis ställningstagande i regeringsfrågan. Det finns olika uppfattningar kring detta vägval och vi har full respekt för att man kan landa i en annan slutsats. Men vår uppfattning är att det bästa för Sverige och för Liberalerna är att Ulf Kristersson blir statsminister, skriver åtta av partiets 20 riksdagsledamöter.
Hela artikeln på Expressen

9. ”Rätt åtgärder kan rädda fler barns liv”

Nyligen publicerade Socialstyrelsen en rapport med förslag på åtgärder för att minska antalet barn som dör under graviditet och förlossning i Sverige. Regeringen måste nu gå vidare med förslagen. Minskade dödstal måste prioriteras av både landsting och på nationell nivå, skriver Malin Asp, ordförande i Spädbarnsfonden.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

10. Fem problem i vården ni måste fixa, politiker

Det är dags att kavla upp ärmarna och börja jobba. Vården måste bli säkrare för patienterna och äldrevården behöver stärkas. Det är två problemområden som läkaren och debattören Jonas Ludvigsson pekar ut.
Hela artikeln på Aftonbladet
Håll koll på
10.00
Transportforum i Linköping inleds. På temat elektrifiering - möjligheter och utmaningar att nå klimatmålen.
ÄVEN:
Olof Palmes minnesfond tillkännager 2018 års mottagare av Palmepriset.
Övrigt i flödet

1. 30-tal kommuner kan införa tiggeriförbud

NYHET: Ett trettiotal kommuner kan komma att införa lokala tiggeriförbud. Men frågan är känslig och splittrar många styren, visar Dagens Samhälles enkät.
Hela artikeln på Dagens Samhälle