Debattsvepet 11 jan

Företrädare för Kommunal i Skåne varnar för att utmattningen sprider sig bland vårdpersonalen. Pandemin får inte bli en ursäkt för att utöka EU:s befogenheter på hälso- och sjukvårdsområdet, skriver kristdemokrater. Moderaterna vill bygga upp den nationella krisledningen från grunden och Liberalerna vill förändra friskolesystemet. Detta och mycket annat har engagerat debattörerna de senaste dagarna.

”Vaccineringen nästa katastrof i Sveriges coronahantering”

(9/1) Ove Joanson: Att våra dödstal ligger i världstoppen är numera välkänt – och nu hotar ett vaccindebacle. Nu avtecknar sig nästa katastrof i Sveriges hantering av covidpandemin. Och journalistiken definierar sin roll som passiv vidareförmedlare av myndigheternas budskap och klarar inte sin uppgift att granska och ifrågasätta och är därmed medskyldig.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

”Krisledningen fungerar inte”

Under coronapandemin har regeringen gömt sig bakom myndigheter och återkommande skyllt sina tillkortakommanden på kommuner och regioner. Om det är så det fungerar när en civil kris drabbar Sverige – vad händer då vid ett fientligt angrepp? Den nationella krisledningen måste byggas upp från grunden, skriver Ulf Kristersson (M) och Pål Jonson (M).
Läs hela artikeln på Dagens Industri (öppnas i ny flik)

”20 liberala skolpolitiker: Förändra friskolesystemet”

Det oändliga ältandet om friskolornas vara eller icke vara har gjort debatten alldeles för grund och enahanda. Låt oss nu, 28 år efter friskolereformen, föra en sansad och konstruktiv debatt om förändringar i skolsystemet med syfte att öka likvärdigheten och ge våra elever den bästa starten i livet, skriver 20 skolpolitiker i Liberalerna.
Läs hela artikeln på Expressen (öppnas i ny flik)

”Alltför få småhus har byggts under det senaste decenniet”

Två fastighetsexperter: Det är en dramatisk nedgång som har passerat i det närmaste obemärkt förbi och utan någon större debatt. Småhusbyggandet har i det tysta fallit dramatiskt det senaste decenniet samtidigt som hyres- och bostadsrättproduktionen har ökat kraftigt. Vilka förklaringar finns? Är det en önskvärd utveckling sett till hur hushållen vill bo och vad säger egentligen forskningen? Det är nog dags för en egnahemsrörelse 2.0, skriver Robert Boije, SBAB, och Fredrik Kopsch, LTH.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

”Turistbranschens svåra kris kräver förlängda stödåtgärder”

Covid-19-pandemin har skickat chockvågor i hela den globala turistnäringen. Risken för att återhämtningen för Sverige kommer att ta längre tid än för andra länder där man lyckats bättre med att kontrollera smittspridningen. Omställningsstödet behöver förlängas minst till sommaren 2022 och likaså permitteringsstödet, skriver Anders Steene, docent turismvetenskap.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

Håll koll på

9.15

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark håller en digital pressträff med anledning av överlämningen av utredningen om kriminalitet i arbetslivet. Arbetsmarknadsministern kommer även att informera om ett kommande regeringsbeslut.

I dag

Folk och Försvars rikskonferens genomförs digitalt med talare på plats i Stockholm. Programmet kommer att delas in i fem block per dag med ett tema per block som berör försvar, säkerhet och krisberedskap (till 12/1). Kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria närvarar.