Debattsvepet: fredag 11 januari

”Vi accepterar aldrig LSS-utredningens förslag”

Funktionsrätt Sverige riktar hård kritik mot LSS-utredningen som presenterades i går. Barn med särskilda behov måste få bättre stöd av skolan, kräver Praktikertjänst. Förslaget att korta polisutbildningen är ogenomtänkt, larmar Polisförbundet. Las, betygskorruption och regeringsläget är andra heta debattämnen för dagen. 

1. "Vi accepterar aldrig LSS-utredningens förslag!"

LSS-utredningen har lämnat sitt betänkande. Precis som vi befarat innebär förslaget förändringar, som leder till en fullständig nedmontering av LSS intentioner. Det handlar om förändringar vi aldrig kan acceptera, om ett kliv tillbaka till en tid då personer med stora funktionsnedsättningar saknade all rätt att bestämma över sina egna liv, skriver Mikael Klein, Funktionsrätt Sverige.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. "Skolan måste ge barnen stödet de har rätt till"

Tillfälliga lösningar och bristande stöd. Så ser skolan ut för många barn med särskilda behov. Här krävs förändringar och de måste till nu. Rusta exempelvis upp elevhälsan och gör det lättare för elever att få extraresurser, skriver Josefine Jacbosson, adhd-sjuksköterska och verksamhetschef, Stockholm Kids, Praktikertjänst.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

3. ”En kortad polisutbildning ­riskerar att försämra säkerheten”

En förhöjd kris- och terrorberedskap är det nya normalläget. Lägg därtill att den grövsta brottsligheten har blivit våldsammare. Trots detta finns förslag om att korta utbildningen för de poliser som står i frontlinjen. Det är ogenomtänkt och saknar stöd från såväl allmänheten som poliserna själva, skriver Lena Nitz, ordförande Polisförbundet.
Hela artikeln på Dagens Nyheter

4. ”Nej, vi lärare kan inte stoppa våldet själva”

Vi lärare kan inte ensamma lösa samhällsbrister, bekämpa gängkriminalitet, segregation eller utanförskap. I det arbetet behöver hela samhället kraftsamla. Nu behövs en ökad intensitet i arbetet mot våld och hot i skolan och för en trygg, lärorik och stimulerande miljö, skriver Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundet.
Hela artikeln på Aftonbladet

5. ”Så kan mjuk korruption kring betygen bekämpas”

Vill vi på allvar få bukt med det korruptionstryck som lärare och skolledare är satta under måste slutbetygen förankras i externt arrangerade och bedömda nationella examinationer, skriver läraren Svante Holmberg.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

6. ”Vakna upp ur er dröm – S är inget mittenparti”

Socialdemokraterna utmålas som något slags anständigt mittenparti som kan införa liberala reformer och regera i frid och frihet med två borgerliga partier. Men det finns inte ett uns liberalism i S. De är demokratiska socialister, skriver den borgerliga debattören Rebecca Weidmo Uvell.
Hela artikeln på Expessen

7. ”Las missgynnar löntagarna”

Las har hamnat i centrum för regeringsförhandlingarna. Lagen var en förgiftad gåva till löntagarna redan från början och det har nu blivit hög tid att återlämna frågan om anställningsskydd till arbetsmarknadens parter, skriver Svante Nycander, tidigare politisk chefredaktör, Dagens Nyheter.
Hela artikeln på Dagens Industri

8. ”Björklund: Kasta loss från Alliansen och bryt blockpolitiken”

Sverigedemokraternas syn på människan, på demokratin och på samhället är kvalitativt annorlunda än den liberala. Den är anti-liberal. En liberal regeringspolitik kan inte göra sig beroende av ett antiliberalt parti. Därför bör Liberalerna kasta loss från Alliansen och försöka bilda regering med C och S, skriver Ulf Öfverberg, liberal debattör.
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

9. "Att äga kommer inte längre att vara lika viktigt”

Människor kommer att söka nya vägar för att leva bättre och sundare liv. Företag som inte erbjuder hållbarhet kommer att försvinna, skriver entreprenören Karolina Wallin Brorsson.
Hela artikeln på Sydsvenskan

10. ”Stoppa utvisningarna till krigets Afghanistan”

Desperata krigsflyktingar utsätts för en långsam traumatiserande tortyr, det är lika motbjudande som absurt. Detta är inte Sverige som vi – och omvärlden – känner det. En realistisk och medmänsklig svensk flyktingpolitik för Afghanistan behöver också därför en humanitär paus i avvisningarna till dess att landet självt är villigt och redo att ta emot sina medborgare i samarbete med FN och det internationella samfundet, skriver Pierre Schori, med flera.
Hela artikeln på Aftonbladet
Håll koll på
Söndag
Liberalerna håller partiråd om regeringsfrågan, Stockholm.