Debattsvepet 10 okt

Suicidpreventionen behöver pågå på alla samhällsnivåer, skriver fler ideella organisationer. Andra ämnen som engagerar dagens debattörer är bland annat priset på vatten, etablering av friskolor, surrogatmödraskap och Kristdemokraternas nya landsbygdspolitiska program.

”F-kassans beslut ledde till Saras självmord”

Genom sina avslag slår kassan undan benen på sjuka människor. Fallet med Sara är inte unikt, vi möter hela tiden människor med svår psykisk ohälsa vars tankar på självmord triggas av liknande negativa besked, skriver Barbro Hejdenberg Ronsten, förbundsordförande i Riksförbundet för Social och Mental hälsa (RSMH) och P-O Tiger, ordförande i RSMH:s utskott för opinion och samhällspåverkan.
Läs hela artikeln på Aftonbladet (öppnas i ny flik)

”Mobbningen ökar – regeringen måste agera nu”

Mobbningen ökar i svenska skolor, enligt SCB:s uppföljning av hur arbetet med FN:s Agenda 2030 går. Detta är ett oacceptabelt svek både mot de drabbade eleverna och mot skolpersonalen som saknar förutsättningar att förebygga mobbning. Nu är det dags för regeringen att agera kraftfullt – barnen kan inte vänta längre, skriver Magnus Loftsson och Didrik von Seth, Friends.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

”76 punkter för ett Sverige där hela landet får leva”

I morgon fredag behandlar Kristdemokraternas partifullmäktige ett nytt landsbygdspolitiskt program. Vi vill stärka sjukvården på landsbygden och ha en bättre polisnärvaro. Vi vill också utreda möjligheten att låta en större del av intäkterna från naturtillgångarna stanna hos landsbygdens kommuninvånare, skriver Ebba Busch Thor (KD) och Magnus Oscarsson (KD).
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

Håll koll på

8.00

Analysföretaget WSP publicerar undersökning om utsikterna för 67 svenska stadskärnor. Positiv befolkningsökning, hög andel sysselsatta inom kunskapsintensivt näringsliv och god ekonomi bland de boende i staden är områden som rankas högt i undersökningen.

8.00

Riksrevisionen publicerar granskning om stöd till start av näringsverksamhet (som tidigare kallades Starta eget-bidrag).

13.00

Nobelpriset i litteratur för både år 2018 och 2019 tillkännages.

13.30

Utbildningsminister Anna Ekström (S) talar vid Basindustrins dag och presenterar regeringens satsningar i budgeten för 2020 med fokus på yrkesutbildning och kompetensförsörjning.