Debattsvepet 21 sep

I dag lämnar regeringen fram budgetpropositionen till riksdagen. Finansministern skriver om satsningar på välfärden på DN Debatt. Styret i region Stockholm, Arbetsförmedlingen, kommunalt självstyre, utbildning för vuxna och EU-politik är andra ämnen i debatten.

”Regeringen låter kommuner styra själva i känsliga kriser”

(19/9) Regeringen har hanterat det kommunala självstyret på helt olika sätt under kriser de senaste åren. Under flyktingkrisen 2015 var regeringen beredd att inskränka den kommunala självstyrelsen. Men i den känsliga frågan om Nordstream 2 använde man självstyrelsen som ursäkt för att flytta ner ansvaret till kommunerna, skriver kommunpolitikern Ingebrikt Sjövik (M).
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

"Satsa på vidareutbildning för yrkesverksamma"

Coronapandemin har satt strålkastarljuset på vikten av det livslånga lärandet. 3000 tjänstemän har varslats inom fordonsindustrin. Skäl som anges är “att påskynda kompetensskiften som krävs för nya teknologier”. Detta visar hur viktigt det är att vi nu möjliggör kompetensutveckling för medarbetare som behöver det, skriver Ulrika Lindstrand, ordförande Sveriges Ingenjörer.
Läs hela artikeln på GP (öppnas i ny flik)

Håll koll på

8.00

Budgetpropositionen och höständringsbudgeten lämnas till riksdagen kl 8. Ingen budgetpromenad på grund av rådande omständigheter.

13.00

Debatt i riksdagen om budgetpropositionen med partiernas ekonomisk-politiska företrädare.

Övrigt i flödet