Debattsvepet 6 sep

Framväxten av ett parallellt sjukvårdssystem urholkar den offentliga välfärden skriver ekonomihistoriker. Liberaler varnar för konsekvenserna av elbristen i Skåne och regionråd från M och S i region Dalarna konstaterar att ökad skatteutjämning behövs. Andra ämnen som engagerar dagens debattörer är bland annat gängkriminalitet, klimatet och behovet av en bankskatt.

Måste Skåne släckas ned innan regeringen agerar?

Flera skånska städer har den senaste tiden gått miste om stora företagsetableringar och företagsexpansioner på grund av den rådande elbristen. Från vårt håll gör vi vad vi kan för att öka den lokala produktionen av el. Men nu måste även regeringen göra sitt jobb, konstaterar liberalerna Torkild Strandberg, kso i Landskrona och Louise Eklund regionråd i Region Skåne.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Rättvist att Stockholm betalar tillbaka till Dalarna

Vi tycker inte alltid lika, men i frågan om förslaget till ny kostnadsutjämning är vi överens. Att utjämningen ökar är en förutsättning för att Sverige ska hålla ihop. Det handlar inte om stad mot land. Stad och land stärker varandra och hela Sverige behövs, skriver regionstyrelsens ordförande Ulf Berg (M) och oppositionsrådet Elin Norén (S), region Dalarna.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Välbärgades gömda välfärd raserar den offentliga vården”

Framväxten av ett parallellt sjukvårdssystem kallas i internationell forskning ”den gömda välfärden”. Den är delvis offentligt finansierad men finns sällan med i statistiken över offentliga utgifter. Men den gömda välfärden urholkar den synliga, offentliga välfärden på alla tänkbara plan, skriver ekonomihistorikern John Lapidus.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

”Uteslutning indikerar politiskt haveri”

Uteslutningen av Amineh Kakabaveh avslöjar Vänsterpartiets socialpolitiska och intellektuella haveri. Det är det egentliga skälet till uteslutningen. De andra skälen är enbart förevändningar, det finns medlemmar inom partiet som har hyllat mordiska diktatorer och även brutit mot partiets interna regler men aldrig hotats av uteslutning. Det skriver Urban Karlsson som är verksam vid institutionen för Socialt arbete, Umeå universitet.
Läs hela artikeln på Västerbottens-Kuriren (öppnas i ny flik)

Håll koll på

9.00

Göteborg: Folk mot fossilgas arrangerar en massaktion med mål att stoppa den planerade fossilgasterminalen i Göteborgs hamn

14.00

Malmö: Malmö universitet inviger polisutbildningens nya lokaler.