Debattsvepet: fredag 6 september

”Välbärgades gömda välfärd raserar den offentliga vården”

Framväxten av ett parallellt sjukvårdssystem urholkar den offentliga välfärden skriver ekonomihistoriker. Liberaler varnar för konsekvenserna av elbristen i Skåne och regionråd från M och S i region Dalarna konstaterar att ökad skatteutjämning behövs. Andra ämnen som engagerar dagens debattörer är bland annat gängkriminalitet, klimatet och behovet av en bankskatt.

1. Måste Skåne släckas ned innan regeringen agerar?

Flera skånska städer har den senaste tiden gått miste om stora företagsetableringar och företagsexpansioner på grund av den rådande elbristen. Från vårt håll gör vi vad vi kan för att öka den lokala produktionen av el. Men nu måste även regeringen göra sitt jobb, konstaterar liberalerna Torkild Strandberg, kso i Landskrona och Louise Eklund regionråd i Region Skåne.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. Rättvist att Stockholm betalar tillbaka till Dalarna

Vi tycker inte alltid lika, men i frågan om förslaget till ny kostnadsutjämning är vi överens. Att utjämningen ökar är en förutsättning för att Sverige ska hålla ihop. Det handlar inte om stad mot land. Stad och land stärker varandra och hela Sverige behövs, skriver regionstyrelsens ordförande Ulf Berg (M) och oppositionsrådet Elin Norén (S), region Dalarna.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

3. ”Välbärgades gömda välfärd raserar den offentliga vården”

Framväxten av ett parallellt sjukvårdssystem kallas i internationell forskning ”den gömda välfärden”. Den är delvis offentligt finansierad men finns sällan med i statistiken över offentliga utgifter. Men den gömda välfärden urholkar den synliga, offentliga välfärden på alla tänkbara plan, skriver ekonomihistorikern John Lapidus.
Hela artikeln på Dagens Nyheter

4. ”Det måste bli lättare att lämna gängen”

Man kan vara trött på en kriminell livsstil, men ändå ha svårt att överge den. Därför skulle avhopparverksamheten i Sverige behöva vara mer flexibel än i dag, skriver Gunnar Bergström, metodutvecklare och Jenny Priebe, gruppledare för social insatsgrupp i Södertälje.
Hela artikeln på Aftonbladet

5. ”Gör som New York för att stoppa skjutningarna”

I New York är tiotusentals ljudsensorer och dolda kameror redo direkt efter att ett skott avlossats. Det kommer att ta tid innan polistätheten ökar i Sverige. Det skulle dock gå fort att satsa på avancerad teknik och lära oss av den digitala insats som New York-polisen gjort, skriver Olle Wästberg, tidigare generalkonsul i New York.
Hela artikeln på Expressen

6. ”Prioritera pengar till vårdens nyckelgrupper”

Efter sommarens vårdkaos behövs nu modiga politiker som törs prioritera vårdens nyckelgrupper. Då kan vi korta köerna och säkra vårdens kvalitet långsiktigt, skriver Sineva Ribeiro, Vårdförbundet.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

7. ”Uteslutning indikerar politiskt haveri”

Uteslutningen av Amineh Kakabaveh avslöjar Vänsterpartiets socialpolitiska och intellektuella haveri. Det är det egentliga skälet till uteslutningen. De andra skälen är enbart förevändningar, det finns medlemmar inom partiet som har hyllat mordiska diktatorer och även brutit mot partiets interna regler men aldrig hotats av uteslutning. Det skriver Urban Karlsson som är verksam vid institutionen för Socialt arbete, Umeå universitet.
Hela artikeln på Västerbottens-Kuriren

8. ”Vi kan – och måste – gå i täten för en fossilfri framtid”

När rörelsen Folk mot fossilgas den här helgen intar Göteborgs gator sänder det en viktig signal – kravet på att agera för framtiden, skriver Karin Pleijel och Helena Norin från Miljöpartiet i Göteborg.
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

9. ”Hans Lindberg: Bankerna är inte gynnade”

Regeringen försöker för tredje gången införa en bankskatt. Men att bankerna är skattemässigt gynnade stämmer inte – redan i dag står bankerna för 4 procent av BNP men betalar 11 procent av bolagsskatteintäkterna, skriver Hans Lindberg, vd för Svenska Bankföreningen.
Hela artikeln på Dagens Industri

10. ”I Skåne ska det vara enkelt att välja cykeln”

Det finns goda möjligheter att nå regionens högt ställda mål att fler ska cykla. Men för att det ska bli verklighet krävs ett systematiskt arbete från både Region Skåne och de skånska kommunerna, skriver Louise Eklund och Eva Hallmer Lindahl, Liberalerna.
Hela artikeln på Sydsvenskan
Håll koll på
9.00
Göteborg: Folk mot fossilgas arrangerar en massaktion med mål att stoppa den planerade fossilgasterminalen i Göteborgs hamn
14.00
Malmö: Malmö universitet inviger polisutbildningens nya lokaler.