Debattsvepet: onsdag 10 juli

”Våga ifrågasätta kommunala chefers kompetens”

Vårdmoms, språkstörningar, kärnkraft och rätten till tolk – det är några av ämnena i onsdagens debattsvep. 
Det är också det sista innan sommaruppehållet. Vi ses igen den 12 augusti.

1. ”Moms på vård minskar den idéburna välfärden”

Samtidigt som utmaningarna inom vård och social omsorg växer hotas möjligheten att anlita personer med rätt kompetens. Att tillfälligt anlita expertkompetens såsom en sjuksköterska till ett äldreboende eller en skolpsykolog till en skola kommer nu att bli både dyrare och svårare, skriver KFO:s förbundsdirektör Petter Skogar och Famnas generalsekreterare Ulrika Stuart Hamilton.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. ”Det behövs nationella riktlinjer för språkstörning”

Så många som 7-10 procent av befolkningen har språkstörning och drabbas av ojämlik tillgång till såväl utredning som behandling. Socialstyrelsen bör ta fram nationella riktlinjer även för denna grupp skriver logopeder och forskare inom språkstörning.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

3. ”Våga ifrågasätta kommunala chefers kompetens”

Att höga kostnadsnivåer kan bero på oskicklig kommunal ledning sägs nästan aldrig. Det är som om man allmänt utgick från att alla kommunstyrelseordförande, kommundirektörer eller nämndordförande skulle fullgöra sina uppgifter lika skickligt i landets alla 290 kommuner, skriver kommunrevisorn Per Dahl.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

4. ”Ny fördelningspolitik kan göra glesbygd till spjutspets för välfärd”

Europeiska väljare överger partier som är fast i en förlegad jämlikhetsretorik. I Sverige har S framför allt tappat stort bland arbetare utanför storstäderna. Ett omtag i jämlikhetspolitiken måste bygga vidare på digitaliseringens potential att förena jämlikhet med bättre välfärd och låta mindre städer och landsbygden bli spjutspetsen för digitala samhällstjänster, skriver Stefan Fölster, författare och docent i nationalekonomi.
Hela artikeln på Dagens Nyheter

5. ”M-förslagen går ut på att straffa de mest utsatta”

Moderaternas förslag för att lösa integrationskrisen vittnar om en pinsam okunskap om hur arbetet inom offentlig sektor går till. Ulf Kristersson, människor väljer inte bort svenska språket för att få tillgång till tolk, skriver debattörer inom socialt arbete.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

6. ”Därför är kärnkraften mänsklighetens räddning”

En skakande tv-serie har påmint om skräck och tragedier vid olyckan i Tjernobyl. Varningar att elbrist kan hindra nya företag att starta och att tunnelbanor kanske inte kan byggas ut har lett till oro. Men ryktena om kärnkraftens död är överdrivna, skriver diplomaten och tidigare chefen för FN:s atomenergiorgan Hans Blix.
Hela artikeln på Dagens Industri

7. ”Västsverige måste satsa på grönt näringsliv”

Det gröna näringslivet har en nyckelroll när samhället ska lösa framtida försörjning av livsmedel, energi och miljövänliga material, skriver bland andra Kristina Jonäng.
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

8. ”Bristen på samverkan är en följd av att vården är organiserad som en industri”

Patienterna betraktas inte som hela människor, utan som delar på ett löpande band, som tumörer, diagnoser och organ. Det skriver Hans-Inge Persson, föreläsare, författare och debattör.
Hela artikeln på Sydsvenskan

9. ”Höga alkoholskatter driver smugglingen”

Det är ett stort problem att enbart drygt hälften av den sprit som konsumeras i Sverige säljs via detaljhandelsmonopolet. Vi vill att våra produkter ska köpas på Systemet och inte ur bakluckan på en bil, skriver Anna De Geer, Vd Sprit & Vinleverantörsföreningen.
Hela artikeln på GT

10. ”Löjeväckande tävling i att misstolka Busch Thor”

När Ebba Busch Thor försöker hitta lösningar på riktiga samhällsproblem har det i princip blivit en tävling hos meningsmotståndarna att tolka henne så ofördelaktigt som möjligt. Det blir helt enkelt lite löjeväckande, skriver Mattias Lindberg.
Hela artikeln på Expressen

11. ”Låt ordningsvakter dela ut skräpböter”

Vi föreslår att lagstiftningen kring skräpboten görs om så att den inkluderar även småskräpet, så exempelvis fimparna inte kommer undan. Vi föreslår också att ordningsvakter får ett förordnande som gör det möjligt för dem att bötfälla nedskräpning, skriver Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.
Hela artikeln på Aftonbladet
Håll koll på
08:00
TNS Prospera presenterar statistik om inflationsförväntningar.