Debattsvepet: fredag 9 november

”Vad är Ulf Kristersson beredd att erbjuda SD?”

Hur Moderaterna resonerar kring regeringsbildningen väcker debatt. Andra ämnen som engagerar dagens debattörer är den bristande vetenskapliga förankringen bakom de bästsäljande  ”Omgiven av…” böckerna, årsdagen av Kristallnatten, behovet av bättre infrastruktur och en bättre skola. 

1. En salig röd-grön-gul-blå röra förklädd till vetenskap

Köp inte bästsäljaren ”Omgiven av dåliga chefer”. Här finns inget att hämta utöver ändlösa anekdoter, lösa spekulationer och tomma löften om lösningar på komplexa problem, skriver professorn i psykologi Magnus Lindwall.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. ”Att begränsa rullstolstaxin är att begränsa våra liv”

Tänk dig att det skulle sättas en gräns för hur många gånger per år du får röra dig fritt utanför ditt hem. Precis det är vad som sker när Stockholms läns landsting nu vill begränsa antalet rullstolstaxiresor, skriver Nils Duwähl med flera från DHR Stockholmsavdelningen.
Hela artikeln på Dagen Samhälle

3. ”Vad är Ulf Kristersson beredd att erbjuda SD?”

Fredrick Federley (C): Det råder ingen tvekan om att det finns en prislapp på Jimmie Åkessons stöd. Moderaterna måste nu ge klara besked om hur de tänker hantera det ständiga beroendet av Sverigedemokraterna i riksdagen.
Hela artikeln på Aftonbladet

4. ”Vi bör ta chansen – och regera med integritet”

En minoritetsregering måste ha respekt för att det är riksdagen som bestämmer. Men riksdagen ska också veta att en regering som jag leder bara regerar vidare om den kan regera med integritet. Det skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson inför onsdagens statsministeromröstning.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

5. ”Vägnätet måste rustas – brister oroar allmänheten”

Var femte svensk känner oro över att landets transportsystem inte skulle klara av en större störning – som gör att det inte finns mat i butikerna, att medicin inte distribueras eller sopor ej hämtas. Oron är befogad. Landets beslutsfattare måste påbörja underhållsarbetet för att läget inte ska bli akut. Det skriver ledande aktörer från logistik- och transportbranschen.
Hela artikeln på Västerbottens-Kuriren

6. ”Ett år efter metoo: arbetsgivare bryter mot lagen”

Ett år efter att metoo-uppropen briserade hade vi hoppas på större förändringar mot sexuella trakasserier på våra arbetsplatser. Regeringens och arbetsgivarnas åtgärder har varit för svaga, skriver Ninni Carlsson med flera representanter för #orosanmälan, socialarbetarnas upprop
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

7. ”Strategin för digitalisering i skolan måste stoppas”

Den nya digitaliseringsstrategin för skolan måste stoppas omedelbart av en ny regering. Den riskerar inte bara att få stora negativa konsekvenser för elevernas kunskapsresultat utan faktiskt också för elevernas digitala kompetens – eftersom det inte finns någon generell digital kompetens. Tyvärr är forskningen om digitalisering alltför okritisk, skriver läraren Isak Skogstad.
Hela artikeln på Dagens Nyheter

8. ”Nätverk: Stoppa nyetablering av vinstsyftande skolor”

Varje år som skolor görs till vinnare och förlorare får barn betala priset. Kommunpolitikerna som får bära problemen med minskad likvärdighet, försämrade resultat och ökande kostnader bör uppvakta sina vänner i riksdagen för steg mot ett skolsystem som gynnar alla barn, skriver medlemmar i Nätverket för en likvärdig skola.
Hela artikeln på Vestmanlands Läns Tidning

9. ”80 år sedan Kristallnatten - Ökad trygghet för alla är vårt ansvar idag”

Statens främsta uppgift är att skydda samtliga sina medborgare. Ökad otrygghet för allt fler svenskar, inte minst bland svenska judar, måste tas på djupaste allvar, särskilt sett i historiens ljus vid en minnesdag som denna, skriver Lennart Sacrédeus (KD).
Hela artikeln på Dala-Demokraten

10. ”Blunda inte ännu en gång för antisemitismen”

Blunda inte än en gång för vad som kan ske på en gata nära dig. Lita aldrig på de som försöker ställa folkgrupper mot varandra. Nästa gång gäller det dig. Du är demokratins väktare, skriver medlemmarna i 9 november-kommittén Olle Katz och Lisa Granér.
Hela artikeln på ETC

11. ”Begränsa livebettingen”

Vid årsskiftet införs en ny spelreglering, samtidigt blir livespel allt viktigare för spelbolagen. Väljer Lotteriinspektionen vägen med självreglering lämnar man fältet öppet för den organiserade brottsligheten, skriver RF:s ordförande Björn Eriksson, SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson och SIF:s ordförande Anders Larsson.
Hela artikeln på Dagens Industri

12. ”Vi kommer att i riksdagen arbeta för en metro mellan Malmö och Köpenhamn.”

Lika mycket som Öresundsbron var en storskalig vision på 1990-talet är Öresundsmetron en vision idag, men nu behövs beslut som gör att den blir verklighet. Om inte Sveriges regering agerar i tid kan det bli för sent för ett klokt beslut, skriver Joakim Sandell, Hillevi Larsson och Jamal El-Haj, socialdemokratiska riksdagsledamöter från Malmö.
Hela artikeln på Sydsvenskan

13. ”Dina skattepengar går till hetsjakt på homosexuella”

Sverige måste sluta dalta med stater som trampar på människors frihet. Stoppa genast biståndet till Tanzania, skriver Liberalernas Fredrik Malm.
Hela artikeln på Expessen
Håll koll på
Statsminister Stefan Löfven besöker Paris för att delta i firandet av första världskrigets slut.
9:00
Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) anordnar en konferens för att diskutera om lagstiftningen är tillräcklig för att motverka hets mot folkgrupp, rasism och rasistiska organisationer,
13:00
Unescorådet och Sveriges unga akademi arrangerar symposiet The Shrinking Academic Freedom in Europe. Symposiet ger bland annat en inblick i situationen i Ungern.
13:00
Nordens nya handelsfrämjande organisation, Nordic Sustainability Trade Organization (NSTO), lanseras.