Debattsvepet: torsdag 7 juni

"Väck med vinstjakten i välfärden"

I dag  ska riksdagen rösta om regeringens förslag på vinsttak för välfärdsföretag, vilket väcker nytt liv i debatten. Inte en enda skattekrona ska gå till välfärdsföretagarnas skatteparadis, skriver en V-debattör. Debatten om vinster i välfärden har lyft fram de sämsta sidorna hos socialdemokratin, skriver en entreprenör.

1. ”Nyansera debatten kring ungas psykiska ohälsa”

Allt fler alarmistiska budskap cirkulerar om ungas psykiska hälsa i olika sammanhang. Vår kunskapsöversikt visar att förekomsten av psykisk ohälsa bland unga, både i form av psykiska besvär och diagnoser, inte har förändrats från år 2000. Däremot är det betydligt fler unga som får vård, konstaterar företrädare för Mind.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. Regioner och landsting sviker folkhögskolorna

Sveriges regioner och landsting smiter från sitt ansvar för stöd till folkhögskolorna. Dessutom missgynnas de folkhögskolor som ägs av folkrörelser. Det är på gränsen till oanständigt, anser Stefan Attefall och Gerhard Holmgren från Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

3. Vuxenutbildning avgör kompetensförsörjningen

Den privata och den offentliga sektorn är beroende av varandra och behöver samspela. Tillsammans står vi inför stora utmaningar att hitta kompetens, men också att få personer att fylla de platser som kommer att behövas för att vi ska kunna upprätthålla samma nivå på service och produktivitet som idag, skriver Sveriges Kommuner och Landsting och Svenskt Näringsliv i en gemensam artikel.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

4. "Väck med vinstjakten i välfärden"

I dag kan det bli stopp på vinstjakten i välfärden. Då ska riksdagen ta ställning till ett lagförslag om att införa vinsttak för välfärdsföretag inom vård, skola och omsorg. Ett lagförslag som ligger på deras bord tack vare Vänsterpartiet, skriver Daniel Bernmar (V).
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

5. "Skolverkets tjänstemän trollade bort kraven på faktakunskaper”

En liten grupp mäktiga tjänstemän på Skolverket förvanskade sitt uppdrag att ta fram tydligare kursplaner. Man behöll i stället den syn som premierar abstrakta förmågor. Samma grupp censurerade också den hårda kritiken från lärarna. Resultatet är känt. Dagens kursplaner är utformade på ett sätt som få förstår, skriver Per Kornhall och Isak Skogstad.
Hela artikeln på Dagens Nyheter

6. "Vinstfrågan visar S sämsta sida"

Under torsdagen ska riksdagen rösta om regeringens förslag på vinsttak för välfärdsföretagen. Jag har svårt att tro att S-ledningen skulle vara omedveten om förslagets konsekvenser efter den fleråriga debatten och alla remissvar som är inlämnade, skriver entreprenören Dan Olofsson.
Hela artikeln på Dagens Industri

7. ”Yrkeskunskap är en bra väg in till högskolan”

För att människor ska få trygghet på arbetsmarknaden behövs nya möjligheter för människor att fylla på med kunskap under hela livet. Därför behövs regeringens reform av antagningen till högskolan som Moderaterna försöker stoppa, skriver ministrarna Helene Hellmark Knutsson och Ylva Johansson.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

8. "Partiet för proppmätta – de som redan har allt"

Miljöpartiet är det mest elitiska partiet i svensk politik. Inget annat parti är i så sådan stor utsträckning bara till för en liten begränsad privilegierad grupp och struntar så mycket i de som inget har, skriver Rebecca Weidmo Uvell.
Hela artikeln på Expressen

9. "Låt oss i skolan lösa integrationen, politiker"

Det är fel att lyfta bara de senaste årens migration. Visst har den ställt saker på sin spets, men problemet har funnits i årtionden. Utanförskapsområdena växer och samtidigt har kunskaperna och likvärdigheten i skolan sjunkit år för år. Det skriver Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas Riksförbund.
Hela artikeln på Aftonbladet

10. "Det här måste ni rätta till i vården, politiker"

Hela 84 procent av befolkningen är oroliga för att de själva eller någon nära anhörig ska drabbas av en sjukdom som inte går att bota. Det framgår av en ny Sifo-undersökning, beställd av stiftelsen Forska! Sverige. Detta är sannolikt förklaringen till att nästan hälften av väljarna – enligt en färsk undersökning från Aftonbladet/Inizio – tycker att sjukvården är valets viktigaste fråga, skriver Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare Forska! Sverige m fl.
Hela artikeln på Aftonbladet

11. "Vårt skolsystem måste bytas ut mot ett bättre"

Det finns en skola i ett invandrartätt område i Storbritannien som bara har funnits några år men har redan bedömts som "oustanding" av den engelska skolinspektionen. Här finns mycket att lära av för de politiska partier som vill rycka upp den svenska skolan, skriver Inger Enqvist.
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

12. ”Nu presenterar vi Malmöalliansens första gemensamma budgetförslag någonsin.”

Bortsett från sex år på 1980- och 90-talen har Malmö styrts av Socialdemokraterna sedan den allmänna rösträttens införande i Sverige. Därmed är det uppenbart vem som huvudsakligen bär ansvar för dagens situation. Men våra partier har också ett ansvar. Det skriver Torbjörn Tegnhammar (M), Roko Kursar (L), Niels Paarup-Petersen (C) och Torsten Elofsson (KD).
Hela artikeln på Sydsvenskan
Håll koll på