Debattsvepet 7 sep

Över 50 000 jobb har redan försvunnit inom besöksnäringen. Det riskerar att bli fler om inte regeringen agerar, varnar branschorganisationen Visita. Liberalerna vill avskaffa barn-och elevombudet och forskare menar att storföretags hållbarhetsmål för sällan leder till handling. 

”Storföretags hållbarhetsmål leder för sällan till handling”

Fem forskare: En ny studie visar att det finns en risk att företagen ”grönmålar” genom att fokusera på mål där de redan presterar bra. Allt fler företag följer FN:s globala hållbarhetsmål. Men ett effektivt klimatarbete och en hållbar återstart av ekonomin kräver också att företagen sätter mål som styr mot Parisavtalet, inkluderar hela värdekedjan och är långsiktiga.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

”Glöm ”rimfrost” – vi behöver en snöstorm mot gängen”

Lite ”rimfrost” oroar inte många men en riktig snöstorm lamslår. Vi är många som väntar på en stor, långvarig och effektiv polisinsats mot de gängkriminella. I hela landet. På gator och vägar. I källare. I bostäder. I köpcentra. I luften och på vattnet. Överallt. Det är fullt möjligt – om rikspolischefen sätter i gång, skriver tidigare polismästaren Håkan Jaldung.
Läs hela artikeln på Expressen (öppnas i ny flik)

”Preem måste få ett beslut”

Klimatet är en av vår tids stora globala ödesfrågor. Trots det har regeringen en nationalistisk syn på klimatpolitiken, när alla vet att klimatpåverkan går över nationsgränser. Samtidigt väntar den passivt med flera viktiga beslut. Regeringen måste omedelbart fatta beslut om Preems utbyggnad i Lysekil, skriver Moderaternas Ulf Kristersson och Jessica Rosencrantz.
Läs hela artikeln på Dagens Industri (öppnas i ny flik)

”Nej, jämlikheten har inga djupa rötter i vår historia”

(6/9) Erik Bengtsson och Daniel Suhonen: 1900-talets jämlikhetsunder var ett politiskt bygge och ett tydligt brott med det gamla Sverige. Den vanligaste berättelsen om vår svenska särart handlar om en särskilt jämlik, bondedriven och fredlig historia, en större grad av folkligt inflytande och samförstånd. Men 1900-talets ekonomiska jämlikhet i Sverige var inget uttryck för en jämlikhetskultur utan ett politiskt bygge. Ett jämlikt samhälle kräver politik för jämlikhet.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

Håll koll på

8.30

Stockholm. Miljömålsberedningen och Havsmiljöinstitutet arrangerar webbinarievecka om havets ekonomi och miljö, Människan och Havet 2.0 (till 11/9).

9.00

Stockholm. Länsstyrelsernas gemensamma uppdrag om för trygg elförsörjning slutrapporteras för infrastrukturminister Anders Ygeman (S).

9.00

Socialstyrelsen: Statistik om boendeinsatser och anhörigstöd, 2019.

Övrigt i flödet