Debattsvepet: fredag 8 juni

"Tro inte att kampen mot vinsterna är över"

Riksdagen röstade nej till vinsttak i välfärden, men debatten om i vilken form välfärd ska bedrivas fortsätter. Vänsterpartiet ger inte upp kampen mot vinster. Andra kräver ökad insyn i privata välfärdsbolag. Och, idéburna aktörer ser positivt på framtiden.

1. Oroväckande retorik från Sveriges finansminister

En socialdemokratisk finansminister borde veta bättre än att blanda ihop kampen mot barnfattigdom med flyktingmottagande. Det sägs ju ligga i socialdemokratins grund att stå upp för de allra svagaste i samhället – inte slå igen porten i ansiktet på dem när de kommer till oss för att be om hjälp, skriver Jorge Londoño och Petter Martinsson från Rädda Barnens Ungdomsförbund.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. Lagändring banar väg för idéburen välfärd

Välfärdspolitiken som förts de senaste årtiondena har – oavsett avsikt hos olika regeringar – kommit att gynna de stora vinstdrivande jättarna. Men idag ser vi positiva tecken, och vi är mycket hoppfulla inför civilsamhällets framtid i välfärden. Gårdagens riksdagsbeslut var ett viktigt steg. Det skriver representanter för Akademikerförbundet SSR, Arbetsgivarföreningen KFO och Famna.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

3. "Tro inte att kampen mot vinsterna är över"

Kanske köpte Jan Emanuel Johansson ännu en ny lyxbil, Bert Karlsson flinande nog ikapp med Ebba Busch Thor, Peje Emilsson på Kunskapsskolan gjorde high five med Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson fick en klapp på huvudet av paret Bergström på Engelska skolan, som får fortsätta tjäna skattemiljoner och sätta glädjebetyg.Vi har dock en varning till alla er som tror att ni kan andas ut. Det kan ni inte. Inte alls. Det skriver Jonas Sjöstedt, partiledare (V).
Hela artikeln på Aftonbladet

4. ”Vi måste kunna jämföra driftsformer i vården”

Offentliga aktörer bör vara öppna med hur effektiv vården är. Det borde inte vara möjligt att hemligstämpla de ekonomiska resultaten vilket är fallet idag. Vi har rätt att veta hur våra skattepengar förvaltas – även i den offentliga vården. Det skriver Christian Ekström och Sofia Linder, Skattebetalarna.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

5. ”Svenska bostadsbyggen är 30-40 procent för dyra”

Grundproblemet på bostadsmarknaden är att det är orimligt dyrt att bygga i svenska storstäder. Enligt beräkningar 30–40 procent dyrare än i Tyskland eller Frankrike. Det bidrar till att det i storstäderna nästan uteslutande byggslyxlägenheter. Vilket driver på den brant ökade belåningen, skriver Martin Ådahl (C), chefsekonom och riksdagskandidat.
Hela artikeln på Dagens Nyheter

6. "Jo, friskolorna har visst betygsinflation"

nternationella Engelska Skolans Barbara och Hans Bergström skrev i Di i måndags om påstådd betygsinflation inom friskolor. Skolverkets statistik tar inte hänsyn till skolans resultatnivå och är därför ett missvisande sätt att jämföra skolors betygssättning, skriver professor Jonas Vlachos.
Hela artikeln på Dagens Industri

7. Kommuner slösar skattepengar på Fairtrade

Det är ingenting annat än slöseri med skattebetalarnas pengar att våra kommuner bränner över 160 miljoner per år på att opinionsbilda för ett varumärke som inte håller vad det lovar. Det skriver Johan Gustafsson, chef för Slöseriombudsmannen, med anledning av rapporten "Fairtrade – så betalar kommunerna för att bedriva opinionsbildning".
Hela artikeln på Dagens Samhälle

8. "Vem stoppar rasismen när kvinnorna är stressjuka?"

SD är största parti bland männen. Samtidigt förfäras många kvinnor, men orkar inte ta striden vid sidan av jobb och familj.Hotet mot demokratin kan avvärjas om vi alla går ned i arbetstid, skriver Fi:s Annelie Nordström.
Hela artikeln på Expressen

9. "Ska Sverige ha statligt understödd trafficking?"

Har ni tänkt på att samma personer som vill bromsa invandring och flyktingmottagande ofta är för arbetskraftsinvandring? För att det nästan låter som öppna gränser, men i själva verket ofta är ett slags statligt understött traffickingsystem. Det skriver Annelie Carlsson, fackligt förtroendevald i Kommunal.
Hela artikeln på Aftonbladet

10. "Så kan vi skydda flickor från barnäktenskap"

Sverige är i full blom och snart är det dags för alla barn att springa ut ur i klassrummet för att njuta av ett långt och härligt sommarlov. Men detta gäller inte alla barn. För vissa innebär sommaren stor rädsla och ångest. Rädsla för att tvingas ut ur Sverige och giftas bort med en manlig släkting i föräldrarnas hemland, skriver Gulan Avci (L) och Maria Nilsson (L).
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

11. "Idéburna sektorn behöver raka besked av politikerna"

Göteborgs politiker måste sätta handling bakom sina ord om den idéburna sektorns betydelse för välfärden och officiellt stötta denna sektor som står helt fri från vinstkrav, skriver Helene Mellström, Bräcke diakoni.
Hela artikeln på Göteborgs-Posten
Håll koll på
Lördag
Politikerveckan i Järva inleds (till 17/6).