Debattsvepet: fredag 12 april

Timbro: ”Lägg moms på offentlig sektor”

Ta bort kommunernas momsfrihet, uppmanar Timbro, som vill ha en bredare moms. Statens medicinsk-etiska råd vill att styrmodeller och organisation i vården ska tänkas igenom ur ett etiskt perspektiv. Och så debatteras upphovsrätt, statsbudgeten och vem som ska leda Liberalerna.

1. Smer: Förändra inte i sjukvården utan etisk analys

Etisk analys bör inkluderas i allt beslutsfattande inom hälso- och sjukvården, även i frågor som rör hur verksamheter styrs och organiseras. Detta lyfter Statens medicinsk-etiska råd (Smer) fram i en ny rapport som publiceras i dag (12/4).
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. Barn i behov drabbas när elevhälsan sviker

Elever med funktionsnedsättning har sämre måluppfyllelse i skolan än andra elever. Därför behöver regeringens utredning om elevhälsan presentera åtgärder för att skapa en fungerande skola för alla, skriver ett flertal berörda organisationer.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

3. Timbro: ”Lägg moms på offentlig sektor”.

Momsen nämns inte i januariöverenskommelsen, men bör vara en del i den skattereform som utlovas där, skriver Jacob Lundberg och Karin Svanborg-Sjövall, Timbro, som vill införa en enhetlig och breddad moms på hyror och spel samt momsbelägga offentlig sektor och ta bort kommunernas momsfrihet.
Hela artikeln på Dagens Nyheter

4. Fler behöver assistans – inte färre, regeringen

Vårbudgeten skickar farliga signaler till Försäkringskassan. Trots att regeringen nu lovar bot och bättring kring LSS, så räknar man med att antalet assistansberättigade ska fortsätta att sjunka. Hur är det möjligt, skriver Maria Persdotter.
Hela artikeln på Aftonbladet

5. Nyamko Sabuni var på många sätt före sin tid

Nyamko Sabuni är den person vi anser har bäst förutsättningar att åter göra Liberalerna till den klara och tydliga röst som värnar allas rätt att sträva mot stjärnorna. Vi hoppas att hon väljs till partiledare, skriver flera partistyrelseledamöter och lokala L-toppar.
Hela artikeln på Expressen

6. Vi vill se Erik Ullenhag som ny partiledare

Liberalerna står inför ett avgörande vägskäl när vi nu ska välja partiledare. Det är lätt att nedslås och det finns många utmaningar i vårt samhälle, men vi ledande liberala kommunpolitiker är övertygade om att liberalismen och Liberalerna behövs mer än någonsin. Erik Ullenhags omvittnat positiva och samlande ledarskap är något Liberalerna behöver, skriver debattörerna.
Hela artikeln på Aftonbladet

7. ”Den som röstar nej i dag sviker alla kulturarbetare”

I dag ska EU-nämnden ta ställning till hur Sverige ska rösta i frågan om EU:s upphovsrättsdirektiv. Till de politiker som tänker rösta nej undrar vi: Vill ni verkligen inte att musiker och andra kulturutövare ska få betalt? Det skriver justitieminister Morgan Johansson och Lawen Redar (S), kulturutskottet.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

8. Prioritera forskningsråden i stället för basanslagen

Den nya statliga utredningen av det svenska högskoleväsendet, STRUT, föreslår i praktiken slopade prestationskrav för forskning och utbildning, men motiverar inte varför. Utredningen måste nu göras om från grunden, skriver Roger Svensson, docent vid IFN.
Hela artikeln på Dagens Industri

9. Skuldbelägg inte diabetikerna

Skuldbelägg inte typ 2-diabetiker som inte ändrar sina levnadsvanor – rädda liv istället. Trots ambitiösa forskningsprogram har man inte kunnat visa att förändrade levnadsvanor, som till exempel viktminskning, minskar risken för hjärtkärlsjukdom hos dem som har typ 2-diabetes, skriver Anders Frid, tidigare överläkare.
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

10. ”Till och med i döden är män och kvinnor ojämställda.”

Vi män måste se vad vi själva kan göra för att motverka de förfärliga händelser där en människa förlorar sitt liv av den enkla anledningen att hon är kvinna och den närstående är en man. Det skriver Ola Möller (S), riksdagsledamot.
Hela artikeln på Sydsvenskan
Håll koll på
8.30
Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden (WWF) arrangerar debatt inför EU-valet om klimatet, biologisk mångfald och demokrati, Filmstaden Sergel, Salong 5, Hötorget, Stockholm.
Inrikesminister Mikael Damberg besöker 7-Säk, en konferens för säkerhetshandläggare inom vård och omsorg. Malmö.
Övrigt i flödet

1. Perspektiv: It i vården – mer brädhög än finsnickrat

Efter 1177-skandalen är det viktigt att gå till botten med grundproblemen. Kommunalisering, privatisering och fler regionsamarbeten har alla bidragit till dagens otydliga ansvar för informationssäkerheten i vården. Och vad SKL gör är inte lätt att veta, skriver Fia Ewald, informationssäkerhetsexpert.
Hela artikeln på Dagens Samhälle