Debattsvepet 30 aug

Inrätta en nationell myndighet för tillsyn av gode män, föreslås i två olika debattartiklar. Utjämningssystemet, förlossningsvården och brottsutvecklingen är andra debattämnen för dagen.

”Systemet med gode män är kapitalt misslyckat”

Personer som inte själv kan sköta sina egna ekonomiska och rättsliga angelägenheter har rätt att få en så kallad god man. Systemet har visat sig fungera dåligt och medierna uppmärksammar inte sällan gode män som har misskött sina uppdrag. Direktiven till den utredning som pågår är för försiktiga och vi vill ställa skarpare krav, skriver fyra liberaler.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

”Kampen mot knarket kan inte bara föras politiskt”

För att effektivt bekämpa narkotikan krävs drogkurage. Att fånga upp användarna, ungdomar i starten eller vuxna inne i missbruk kräver brett engagemang samt ansvar för att kommunikationen fungerar mellan dem som kommer i kontakt med människor som far illa av narkotika. Det är också nödvändigt att ständigt utveckla möjligheten att komma åt narkotikabrottslighetens nav internet, för både tull och polis, skriver Jessica Vikberg, ordförande i Riksförbundet narkotikafritt samhälle.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

Håll koll på

I dag

Klimataktivisten Greta Thunberg demonstrerar tillsammans med sina amerikanska medaktivister utanför FN-högkvarteret i New York.

Lördag

Nybro kommun firar att kommunen passerat 20 000 medborgare med en 200 meter lång rulltårta.

Lördag

Alliansen bildades för 15 år sedan av partiledarna för de dåvarande oppositionspartierna Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna, Robertsfors.

Lördag kl 12.55

Ekots lördagsintervju med Liberalernas "nye" ekonomiskpolitisk talesperson Mats Persson, en position han haft men lämnade när januariavtalet slöts.