Debattsvepet 11 jun

Moderaterna kräver att regeringen tar fram en hållbar plan för vaccination mot covid-19. Sveriges narkotikapolitik behöver utredas. Och riksdagens beslut om utstationeringsdirektivet väcker debatt. Det är något av innehållet i dagens debattsvep. 

”Sverige får inte hamna sist i kön till coronavaccinet”

Regeringen måste nu dra lärdom av misstagen med den nationella coronatestningen. Bristande engagemang, dålig planering och otydlig ansvarsfördelning har gjort att Sverige har halkat efter andra länder vad gäller coronatestning. Det måste bli tydligt vem som ska göra vad, och när det ska göras när det framtida vaccinationsprogrammet planeras, skriver Ulf Kristersson (M) och Camilla Waltersson Grönvall (M).
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

Kompensera senarelagd semester ekonomiskt

Nu, mer än någonsin, är det viktigt att vara en attraktiv arbetsgivare. Regionen måste visa att de värdesätter de enorma insatser som sjukvårdens personal utför dagligen. Personal som inte får möjlighet till den återhämtning och vila som semester innebär, bör givetvis kompenseras ekonomiskt för detta, skriver Carin Hasslow och Jens Wennberg från Liberalerna i Region Västerbotten
Läs hela artikeln på Västerbottens-Kuriren (öppnas i ny flik)

Den akademiska friheten har kidnappats av genusteorin

Det pågår ett genomgripande, bitvis extremt, projekt att omstöpa våra universitet. Det handlar inte bara om att kvinnor ges företräde till tjänster och höga positioner, kvoteras in på litteraturlistor och i forskargrupper, utan om att genus- och könsperspektiv ska vara konstant närvarande i forskningens innehåll. Ändå uteblir debatten. Varför?, skriver Ivar Arpi och Anna-Karin Wyndhamn.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

Håll koll på

06:00

Arbetsförmedlingen publicerar månadens arbetslöshetsstatistik och varselstatistik.

9:00

Afa-försäkring presenterar sin stora årliga statistikrapport "Allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro 2020" under ett webbinarium.

10:00

Polisen håller pressträff om Rimfrost och det fortsatta arbetet mot det dödliga våldet samt vilken inriktning arbetet kommer ha när den nationella särskilda händelsen avslutas. Även resultat från Rimfrost kommer att presenteras. Hörsalen, polisens utbildningsplats Sörentorp, Ulriksdal.

12:30

Svenskt Näringslivs chefekonom Bettina Kashefi presenterar en ekonomisk bedömning för åren 2020-2021. Kommenterar gör Joakim Sonnegård, chef för Finanspolitiska rådet.

13:00

SR:s Sommar i P1 presenterar årets 58 värdar i direktsändning.

14:00

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ger samlad information om läget när det gäller covid-19, och svarar på frågor, Strix, von Eulers väg 4B, Solna.

19:00

Lunds universitet arrangerar digital debatt om coronakrisen är ett möjlighetsfönster när det gäller att ställa om till ett hållbart och mer klimatvänligt samhälle.

Övrigt i flödet