Debattsvepet 10 aug

Gymnasie- och vuxenutbildningarna klarar inte av att matcha arbetsmarknadens behov, menar representanter för fack och arbetsgivare inom Industrirådet.  Sveriges coronastrategi behöver ändras inför hösten, anser professor Tom Britton och Akademikerförbundet SSR vill att socialtjänsten ska rustas mot gängvåldet. 

”Sverige behöver fler yrkesutbildade”

Svensk industri är i stort behov av fler yrkesutbildade. Vi ser att gymnasie- och vuxenutbildningarna inte klarar av att matcha arbetsmarknadens behov och därför välkomnar vi Lars Stjernqvists utredning om en mer arbetsmarknadsanpassad utbildning. Det skriver representanter för fack och arbetsgivare inom Industrirådet.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Sveriges coronastrategi behöver ändras inför hösten”

Forskaren Tom Britton: Bland annat bör användande av munskydd vid trånga folksamlingar inomhus rekommenderas. Inför hösten bör den svenska coronastrategin modifieras med kontaktspårning i enstaka fall och förstärkta lokala restriktioner vid lokala utbrott. Men lättnader i fysisk distansering för gruppen 70+ och befolkningen i stort bör vänta till mitten av september.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

”Juridiskt ohållbart med förbud mot besök på äldreboenden”

(8/8) Regeringens förbud mot besök på äldreboende är olyckligt med hänsyn tagen till de äldres status som enskilda subjekt med egna rättigheter, vänskaps- och familjerelationer. I en omprövning behöver bättre hänsyn tas till att lagstiftning som påverkar fri- och rättigheter inte får vara mer långtgående än vad som verkligen behövs, skriver rättsexperten Jan Melander.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

Håll koll på

9.30

Statistiska centralbyrån (SCB): Omsättning inom tjänstesektorn, hushållskonsumtion, juni.

13.00

SR:s sommarprat med Olof Stenhammar, lantbrukare, entreprenör, finansman.

12.00

Arbetsförmedlingen publicerar veckostatistik om arbetssökande, lediga platser och varsel.