Debattsvepet: fredag 7 december

"Sverige behöver bygga nya kärnkraftverk"

Sol och vind räcker inte - Sverige måste nyinvestera i kärnkraft, menar KD-ledaren. MUF-ordföranden Benjamin Dousa skriver personligt om sin morfars flykt från kommunismen och varför V måste stängas ute från inflytande. Åtta timmars utbildning i veckan räcker inte för att utbilda lärare, larmar Lärarförbundet. Och så kräver Kommunal att våld mot personal på boenden stoppas.

1. Åtta timmar i veckan räcker inte för att utbilda lärare

Lärarstudenter får alldeles för lite undervisningstid. Ersättningen till dessa är nu så låga att lärosätena ofta inte har råd att relatera utbildningsmomenten till läraryrket, skriver Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundet och Maria Guthke, vice ordförande Lärarförbundet Student.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. Kommunal: Sätt stopp för våldet mot personalen

Våld och hot mot personalen förekommer på LSS- och HVB-boenden i större utsträckning än i andra branscher. Nu måste arbetsgivarna agera, skriver Kommunals avtalssekreterare, Lenita Granlund.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

3. "Sverige behöver bygga nya kärnkraftverk"

Sverige ska vara fossilfritt senast 2045. Samtidigt har vi en växande befolkning och förhoppningsvis en växande ekonomi. Det kräver en ökad elproduktion. Sol och vind kommer inte att räcka och därför måste Sverige nyinvestera i kärnkraft, skriver Ebba Busch Thor med flera kristdemokratiska riksdagsledamöter.
Hela artikeln på Dagens Industri

4. "Stäng ute V – kom tillbaka till Alliansen"

Vänsterpartiet är inte ett parti som alla andra, och tittar man på partiets historia blir bilden än värre. En historia fylld med nära samarbete med Sovjetunionen där kommunismen låg bakom förföljelse och mord på hundratusentals människor. Det är en ödmjuk förväntan att Liberalerna och Centerpartiet ska komma tillbaka till Alliansen och fortsätta hålla dörren stängd till Vänsterpartiets inflytande, skriver Benjamin Dousa, MUF.
Hela artikeln på Aftonbladet

5. ”EU måste säga ja till en europeisk Magnitskijlag”

Vi måste stifta en Magnitskijlag för hela EU. En lag som straffar dem som kränker mänskliga rättigheter för personlig ekonomisk vinnings skull. På måndag träffas europeiska utrikesministrar för att diskutera ett ­lagförslag. Vi vädjar till dem att hedra Magnitskijs namn och bekämpa straffrihet i hela världen, skriver 39 europeiska parlamentariker från 18 länder.
Hela artikeln på DN

6. "Statens tillsynsvägledning till kommunerna brister"

För att den kommunala tillsynen ska kunna leva upp till kraven på rättssäkerhet, effektivitet och likvärdighet behöver kommunerna vägledning från staten. Riksrevisionens granskning visar att staten brister i sitt ansvar på det området, skriver riksrevisor Helena Lindberg och revisionsdirektör Leif Svensson.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

7. ”Förenklingar och fel om Arbetsförmedlingen”

Lösningen på industrins rekryteringsproblem är dessvärre inte så enkel som Teknikföretagen hävdar, skriver Arbetsförmedlingens Mikael Sjöberg och Annika Sundén i en replik.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

8. "Sverige måste sluta beväpna Saudiarabien"

Våra grannländer har meddelat att de slutar – ändå fortsätter Sverige sin vapenexport till diktaturen Saudiarabien. Detta är en skandal och måste omedelbart upphöra, skriver Gudrun Schyman och Gita Nabavi från Feministiskt initiativ – som på sikt vill stoppa all vapenexport.
Hela artikeln på Expressen

9. ”Det är naturligt att personalen på psykiatriska slutenvårdsavdelningar gömmer sig.”

De som leder verksamheten bör satsa på att utveckla och vässa skötarrollen. Ge ändamålsenlig vidareutbildning och obligatorisk, intensiv och regelbunden handledning. Det skriver Anders Rydell, psykolog specialiserad på organisationspsykologi.
Hela artikeln på Sydsvenskan

10. Kontroll av fiske viktigt för HaV

Det finns flera fällande domar gällande otillåtet fiske i skyddade områden. Hittills har det krävts övervakning från fartyg till havs eller från luften för att kunna fälla för brott, skriver Ingemar Berglund, Havs- och vattenmyndigheten.
Hela artikeln på Göteborgs-Posten
Håll koll på
I dag
Stefan Löfven (S) ger en första rapport till talmannen om processens utveckling, med en uppföljande rapport på måndag den 10 december.
I dag
Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) deltar vid firandet av Komvux 50-årsjubileum i Södertälje.
Kl 10
Stiftelsen Blasieholmens vänner presenterar sitt egna förslag till ett nytt Nobelcenter vid Haga-Brunnsviken, Stockholm.