Regeringen skärper kraven på att lära sig svenska, skriver utbildningsministern i Dagens Samhälle. Andra ämnen i debatten i dag är bland annat VA-avgifter och hur socialtjänsten kan bli bättre på att skydda hedersutsatta.
Integrationen behöver förbättras. Då behövs både plikt och rätt – både individens ansträngningar och samhällets stöd. Regeringen skärper därför kraven och förbättrar samtidigt möjligheterna för både barn och vuxna att lära sig svenska. Det gör vi eftersom vi vet att språket är nyckeln till arbete och till att bli en del av samhället, skriver utbildningsminister Anna Ekström (S).
Nuvarande statsbidrag som riktar sig till tjej- och kvinnojourer har ett grundläggande problem: det är inte möjligt att söka till de insatser som utgör kärnan av de utsattas behov – skyddat boende. Regelverket behöver ändras, skriver Liberalernas partisekreterare Juno Blom och ordföranden för Liberala kvinnor Cecilia Elving.
Klimatförändringar, ökad befolkning och skarpare miljökrav gör att behovet av att på kort tid rusta upp och investera i nya vattenledningar och anläggningar i Sverige har ökat. Landets kommunpolitiker behöver kraftigt höja avgifterna för vatten och avlopp i kommunerna. Det skriver fyra företrädare för branschorganisationen Svenskt Vatten.
Får man som vårdgivare del av skattemedel är det inte fritt val av arbete som gäller, i synnerhet inte vid kriser och allvarliga händelser. Det skriver Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet i Region Stockholm
Skärpt lagstiftning rörande hedersrelaterat våld och förtryck räcker inte för att komma åt den här typen av brottslighet. Det krävs stora utbildningsinsatser för att lagarna ska kunna användas på ett effektivt sätt, skriver Negin Amirekhtiar, Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterade våld och förtryck.
Estoniadokumentären är ett typexempel på en konspirationsteori. Kraven på ärlighet och evidens måste ställas högre. Rationalitet och vetenskapligt evidenstänkande hotas i dag av en irrationell tro på konspirationer. Juryn som delar ut priset för årets viktigaste journalistiska avslöjande får inte låta sig bländas av en aldrig så snyggt producerad konspirationsteori, skriver 10 journalister.
Det går att ta tillbaka den mark som förlorats till de kriminella gängen. Men då måste regeringen släppa prestigen och ta till sig av de förslag som har presenterats av oppositionen i justitieutskottet, skriver Johan Forssell (M), Andreas Carlson (KD) och Johan Pehrson (L).
Företagen måste lämna mer och bättre information till investerarna om sina klimatrisker och sitt klimatarbete. Om det svenska näringslivet redan nu ökar sina ansträngningar att rapportera kommer de att ha en fördel, skriver Finansinspektionens Erik Thedéen.
Verkligheten är faktiskt värre än vad coronakommissionen beskriver. Folkhälsomyndigheten inte bara nedprioriterade bruket av skyddsutrustning inom äldrevården – man motarbetade det, skriver Lena Einhorn och Bo Lundbäck.
Äldre och personer med funktionsnedsättningar i Göteborg blir allt mer isolerade i sina egna hem då antalet färdtjänstresor blir färre och kostnaden ökar. Alla personer i vår stad ska kunna förflytta sig över staden och leva ett aktivt liv, skriver Denise Cresso och Stina Svensson i Feministiskt initiativ.
Pandemiåret 2020 leder till att skattesänkningarna dominerar i kommunerna inför nästa år. Tio kommuner sänker sin skatt medan åtta genomför skattehöjningar.