Debattsvepet 17 dec

Regeringen skärper kraven på att lära sig svenska, skriver utbildningsministern i Dagens Samhälle. Andra ämnen i debatten i dag är bland annat VA-avgifter och hur socialtjänsten kan bli bättre på att skydda hedersutsatta. 

Ekström: Svenskan är både en plikt och en rättighet

Integrationen behöver förbättras. Då behövs både plikt och rätt – både individens ansträngningar och samhällets stöd. Regeringen skärper därför kraven och förbättrar samtidigt möjligheterna för både barn och vuxna att lära sig svenska. Det gör vi eftersom vi vet att språket är nyckeln till arbete och till att bli en del av samhället, skriver utbildningsminister Anna Ekström (S).
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Stora journalistpriset ger tyngd åt konspirationsteorier”

Estoniadokumentären är ett typexempel på en konspirationsteori. Kraven på ärlighet och evidens måste ställas högre. Rationalitet och vetenskapligt evidenstänkande hotas i dag av en irrationell tro på konspirationer. Juryn som delar ut priset för årets viktigaste journalistiska avslöjande får inte låta sig bländas av en aldrig så snyggt producerad konspirationsteori, skriver 10 journalister.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

Håll koll på

8.00

Konstitutionsutskottet håller ett öppet sammanträde med Coronakommissionens ordförande Mats Melin.

9.15

Konjunkturinstitutet publicerar Konjunkturläget.

12.00

Västerpartiets partiledare Nooshi Dadgostar jultalar.

14.00

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ger samlad information om läget när det gäller covid-19.

14.45

Matilda Ernkrans, (S) minister för högre utbildning och forskning, presenterar forsknings- och innovationspropositionen.

Övrigt i flödet