”Svensk krisberedskap har inte fungerat som den borde”
Bristande systematik försvagar krisberedskapen, anser Johan Hirschfeldt som ledde Tsunamikommissionen. Sveriges Allmännytta hävdar att Hyresgästföreningen politiserar hyresförhandlingarna. Andra debattämnen idag är ny kärnkraft, migrationslagstiftningen och skydd av skog.
På flera orter uppmanar Hyresgästföreningen sina medlemmar att kontakta ledande kommunpolitiker för att förmå dem agera för att det allmännyttiga bolaget ska avstå från att yrka på hyreshöjningar. Det är förvånande att föreningen försöker politisera hyresförhandlingarna på detta sätt, skriver Anders Nordstrand vd på Sveriges Allmännytta.
I den bästa av världar borde vi inom socialtjänsten kunna ha tillit och tilltro till att ungdomshemmen ska vara en verksamhet som kan kännas trygg och stabil och ge ungdomarna en verklig chans. Tyvärr levererar SiS-institutionerna inte det i dag, skriver Janet Gunnarsson, Åsa Gustafsson och Jeanette R Kjellberg.
Om kriser och olyckor finns en mängd olika bestämmelser i svenska lagar och förordningar. Men bristande systematik och samordning försvagar krisberedskapen. Den rättsliga regleringen bör därför arbetas om för att skapa ett överskådligt och tydligt regelverk som är praktiskt användbart också i en fredstida kris, skriver Johan Hirschfeldt, tidigare rättschef i statsrådsberedningen och Olof Petersson, tidigare professor i statskunskap vid Uppsala universitet.
LKAB:s besked att man satsar stort på fossilfritt järn innebär helt nya förutsättningar för energipolitiken. Nu behövs en helt ny energipolitik som öppnar för ny kärnkraft – även i norra Sverige, skriver Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och energipolitiske talesperson Joar Forssell.
En ny, humanitär grund i migrationslagstiftningen bör formuleras så att den kan omfatta även ensamkommande som inte når upp till kraven för permanent uppehållstillstånd enligt gymnasielagen. Det skriver Centerpartiets ledare Annie Lööf och migrationspolitiska talespersonen Jonny Cato.
En samstämmig mediakör låter – trots det oklara kunskapsläget – påskina att vaccination kommer stoppa pandemin. Men det är inte säkert att vaccinen påverkar smittspridningen, skriver läkaren Nils Littorin som uppmanar mikrobiologer och läkare att förmedla en sund vetenskaplig skepsis.
Människor som bor i Sverige har nekats att komma till sin arbetsplats i Danmark och i Norge har de anvisats separata lunchrum, skriver Pyry Niemi, svensk riksdagsledamot och Bertel Haarder, dansk folketingsledamot.
Svensk media har ett speciellt förhållningssätt till experter. Trots att Sverige har över sextusen professorer är det oftast samma skara akademiker som frekventerar tv-sofforna. Det tycks oftast vara mer bekvämt att vända sig till kända namn än nischade experter, skriver Benjamin Kallischer Wellander, läkare.
Trafikverket bestämde nyligen hastigt och olustigt att sänka hastigheten på spåren mellan Lund och Helsingborg. Det har skapat mycket stora problem för resenärerna. Vi kräver att staten, som ansvarar för underhållet av statliga järnvägar, tar sitt ansvar, skriver alliansen i Region Skånes kollektivtrafiknämnd.
Skogsutredningen har lagt sitt betänkande och genast är debatten i gång om skyddet av skog kontra aktivt skogsbruk, skriver representanter för Fridays for Future i Kalmar.
Om regeringen med god vilja slår undan benen på branschen bör man med samma goda vilja ge ordentlig kompensation för detta, skriver bland andra Alexander Torin (M), kommunalråd i Karlstad.
European Viable Cities Day, de första klimatkontrakten 2030 undertecknas av Enköping, Järfälla, Göteborg, Stockholm, Malmö, Lund, Umeå, Uppsala och Växjö.
11.00
Region Kronoberg håller digital pressträff om coronaläget i länet.
Hjälp från andra sjukhus och regioner, 12-timmarspass och julbonus på 6 000 kronor per dag.
Vården kämpar med att få personalen att räcka under jul- och nyårshelgerna.