Debattsvepet 30 jan

Det behövs ett nytt grepp om sjukvårdens organisering, anser Irene Svenonius (M). Centerpartiet vill minska detaljstyrningen i statsbidragen till skolan och Skånetrafiken bemöter kritiken mot det nya biljettsystemet. Andra ämnen som engagerar dagens debattörer är bland annat upphandling, klimatet och sjukvården.

Bättre upphandlingar skapar en välfärd i balans

Alltför få ledande tjänstemän och politiker ser potentialen i inköp som ett verktyg att klara gemensamma utmaningar. Vi uppmanar därför alla generaldirektörer, kommun- och regionchefer att skapa inköpsmogna organisationer. Det skriver Inger Ek, Upphandlingsmyndigheten, Jan-Olof Jacke, Svenskt Näringsliv och Rikard Jermsten, Konkurrensverket.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Minska detaljstyrningen i statsbidragen till skolan”

Demografiska förändringar, sämre ekonomisk utveckling och stigande förväntningar innebär stora utmaningar för kommuner och regioner. Staten kan ta underlätta genom att minska sin detaljstyrning. Vi ser exempelvis en möjlighet att omvandla minst hälften av de riktade statsbidragen inom skolan till generella statsbidrag, skriver Anders W Jonsson (C).
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

Sluta klandra individen – kollektivet räddar klimatet

Om politiker bara talar om för människor att de lever sina liv på fel sätt, så klarar vi inte klimatomställningen. Det individuella ansvaret måste i stället bli en del i ett större projekt med förutsägbara regleringar och kraftfulla gemensamma investeringar. Det skriver Emilia Bjuggren (S), som presenterar fem reformer som kan underlätta den kollektiva omställningen.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Håll koll på

9.00

Stockholm. Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket presenterar sitt arbete för att komma åt osund konkurrens på arbetsmarknaden: "Lägesrapport 2019 – för det myndighetsgemensamma arbetet mot fusk, regelöverträdelser och annan brottslighet i arbetslivet".

13.00

Kiruna. Kiruna kommun arrangerar seminarium om lärdomar efter krisövningen Barents Rescue.

Övrigt i flödet