Debattsvepet: torsdag 5 september

”Studieförbundet Ibn Rushd har idémässiga svagheter”

Studieförbundet Ibn Rushd är heta i debatten idag, sedan en granskningsrapport om dem presenteras. Annat som diskuteras är gängvåldet, klimatfrågan och Arbetsförmedlingen. 

1. Så banar vi väg för lyckad digital innovation

Beslutsfattare kan göra mycket mer för att ta tillvara de möjligheter som digitaliseringen innebär i vården. Det skriver docent Anna Essén, som idag presenterar en ny SNS-rapport om viktiga framgångsfaktorer.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. ”Alla medborgare har rätt till skydd i en kris”

Personer som behöver samhällets stöd för att klara vardagen har lika stor rätt till en fungerande krisberedskap som alla andra. Ansvaret måste förtydligas – hur säkrar vi skyddet för personer med LSS- eller SoL-insatser? Det frågar sig ett flertal berörda organisationer.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

3. ”Studieförbundet Ibn Rushd har idémässiga svagheter”

Det muslimska studieförbundet Ibn Rushd är en betydelsefull aktör som bidrar till att målen med folkbildningen delvis uppfylls. Men här finns idémässiga svagheter och direkta felsteg som är problematiska utifrån det statliga folkbildningsanslagets syften och villkor. Förbundet behöver utvecklas för att öka den i dag låga tilliten till förbundet, skriver statsvetaren Erik Amnå.
Hela artikeln på Dagens Nyheter

4. Ibn Rushd: Vi kan nå ut till de nyanlända

Studien om Ibn Rushd som presenteras i dag visar att vi uppfyller studieförbundens demokratisyfte och att vi behövs för att lyckas nå målgrupper som få andra når. Vi hoppas att resultatet ska bidra till en mer saklig debatt, skriver företrädare för studieförbundet Ibn Rushd.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

5. Vi måste slå sönder de kriminella gängen

I dagens överläggningar om gängkriminaliteten kräver Liberalerna fokus på brottsoffer och handlingskraft här och nu mot förövarna, skriver Juno Blom och Johan Pehrson från Liberalerna.
Hela artikeln på Aftonbladet

6. LO: Debatten om klimatet har urartat till köttbulleskam

Risken är uppenbar att vanligt folk – lågavlönade och boende på landsbygden – får bära en oproportionerligt stor del av kostnaden för klimatomställningen. Men LO accepterar inte att våra medlemmar ska betala mer än sin andel. Vi vill se en jämlik omställning, skriver Karl-Petter Thorwaldsson och Berit Müllerström.
Hela artikeln på Expressen

7. V: Tragiskt när arbetslösa görs till miljardmarknad

Privatiseringen av Arbetsförmedlingen är ansvarslös på Nuon-nivå, men får större direkta konsekvenser för pressade kommuner och utsatta medborgare. Att företag som Academedia nu ser fram emot en ny miljardmarknad varslar om tragedi, skriver Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiske talesperson Ali Esbati.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

8. Prioritera de äldre framför företagen

Förslaget om att tvångslista äldre med hemtjänstbehov är ett svek. Fokusera på en effektiv verksamhet med hög kvalitet i stället för att gynna de privata aktörerna, skriver Anna Skarsjö och Tobias Baudin, Kommunal.
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

9. Scania och AB Volvo: Bygg elvägar nu

Volvo och Scania är beredda att investera miljardbelopp för att snabbt producera lastbilar som genom olika tekniker går på el. Men då måste regeringen vara tydlig när det gäller mål och löften om var och när en laddinfrastruktur kan vara på plats, skriver Scanias vd Henrik Henriksson, Martin Lundstedt, vd AB Volvo och Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige.
Hela artikeln på Dagens Industri

10. Varför finansierar Malmö Stad Erdogan-propaganda?

Malmö Stad har varit med och understött en festival i Folkets Park vars förening samarbetar med Turkiets europeiska propagandaorgan. Det är inte första gången Malmö Stad ger stöd till en förening som hyllar Erdogan-styret, skriver författaren och debattören Kurdo Baksi.
Hela artikeln på Kvällsposten
Håll koll på
9.30
Riksbankens räntebeslut publiceras tillsammans med penningpolitisk rapport.
12.00
Interpellationsdebatter med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), statsrådet Mikael Damberg (S) och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) i riksdagen.